Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Charles Schwab: Panik är inte en strategi

2019-10-09 12:13
Charles Schwab. Foto: Richard Drew/TT

Charles Schwab, grundare av nätmäklaren med samma namn, har sett klienter sälja i panik under flera börskrascher.

I förra veckan ledde nyheten om att nätmäklaren Charles Schwab avskaffar courtage för handel med aktier, ETF:er och optioner listade på börser i USA och Kanada till kraftiga kursnedgångar inom sektorn. Kort därefter meddelade TD Ameritrade att även de ska avskaffa courtaget för handel med motsvarande instrument.

Läs mer: Priskrig mellan nätmäklare guldgruva för blankare

Charles Schwab, grundare av nätmäklaren med samma namn, berättar för CNBC att tillkännagivandet är del i en långsiktig strategi.

- Vi skapar pengar på andra relationer. Du kanske vill ha rådgivning och kanske vill ha en fast inkomst eller så, säger han.

Han tror även att denna utveckling kommer att leda till en konsolidering i branschen och stänger heller inte dörren för att Charles Schwab själva kan komma att bli en köpare.

Intervjun med CNBC fokuserar dock mycket kring den bok som Charles Schwab nyligen släppt, Invested. I denna berättar han bland annat om hur mäklaren hanterade sina klienter under krascherna 1987, 2000 och 2008 och hur han försökte få dem att se att "panik inte är en strategi".

- När vi var ner 40 procent, skickade vi ett meddelande som sade 'Sälj inte, det är inte en tid för panik. Vänta. Om sex månader kommer du att vara i ett mycket bättre läge'.

Trots detta gick klienterna ofta emot hans råd och köpte dyrt och sålde billigt. I hans ögon är det hela en fråga om utbildning, att förstå hur människor reagerar och hur rädsla och fördomar färgar investeringsbeslut.

"Ibland önskar jag att jag kunde binda fast dem vid deras stolar för att hjälpa dem vänta ut den temporära stormen", skriver han i boken.

Det är också en oförståelse för ekonomi och ekonomiska drivkrafter som leder till att många amerikaner inte klarar av att leva på sin pension, menar han och kallar det nuvarande läget för "en kris".

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom