Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Danske: Detta talar för att aktier har mer att ge

2019-09-10 10:18
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Skandia

I en veckouppdatering skriver Danske Banks sparekonom Maria Landeborn att det geopolitiska läget ser något ljusare ut och detta tillsammans med nya centralbanksstimulanser talar för att aktier har mer att ge det kommande året.

Förra veckan stack börsen iväg uppåt, då de geopoltiska spänningarna minskade. Handelskonflikten mellan USA och Kina mildrades och så även protesterna i Hongkong, vilket tillsammans med en ny italiensk regering och en allt större chans för en brexituppskjutning har varit positivt för riskaptiten och sntimentet på marknaden.

Kina sänkte också reservkraven för bankerna för att stimulera utlåning och tillväxt och Danske Bank väntar sig att fler åtgärder kommer.

Samtidigt väntas en ny ränesänkning från ECB på torsdag, tillsammans med mer stimulanser, exempelvis nya obligationsköp.

Dagen innan ECB-beskedet släpps också siffror för den amerikanska inflationen, vilka kommer bli viktiga för räntebeskedet från den amerikanska centralbanken veckan därpå, där ytterligare en räntesänkning väntas.

"Nya stimulanser globalt fortsätter tala för att aktier har mer att ge det närmaste året", skriver Maria Landeborn i veckobrevet.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom