Därför vill storägarna ut ur Stendörren

För billigt, säger institutionella investerare om EQT:s bud på Stendörren. Men storägarna har redan tackat ja. De ska använda pengarna för att köpa skakiga bostadsutvecklingsprojekt, uppger en källa för Affärsvärlden.

Det är 2011 och Bollnäs har förlorat SM-finalen i bandy i sudden death mot Sandviken. Men det är inte i den bandytokiga hemmastaden, utan på Strandvägen 5 i Stockholm som laget firar silvermedaljen – eller dränker sorgerna efter sin förlust. Närmare bestämt hemma hos bandy­älskaren, doldisen och fastighetsmiljardären Mikael Andersson.

Andersson är imponerad av Bollnäs Bandys engagemang.

– Vi (…) har varit i samma sits i många bolag genom åren där vi också fått gå genom eld och vatten för att vinna framgång, säger han till internetsajten Bandypuls.se.

Det är bara i bandysammanhang som Mikael Andersson har uttalat sig offentligt. När det gäller sina fastighetsaffärer har han varit knäpptyst. Men han är inte okänd.

Mikael Andersson uppges vara smart och driven, men inte helt lätt att läsa. Han är tystlåten och har en försiktig framtoning. En person som gjort affärer med honom beskriver honom som en snus- och ölperson. En jordnära kille som gillar det enkla. Den enda kända bilden på honom är från Stendörrens årsredovisning från 2014.

Men även om Andersson verkar vilja hålla låg profil har han gjort privata affärer som vittnar om motsatsen.

Han har köpt SCA:s berömda jaktflygplan och uppmärksammats för sin exklusiva racerbåt, sin specialbeställda skottsäkra bil och sitt ryska stridsfordon. Han har en ranch i Texas som han köpt för över 200 miljoner kronor, där han är granne med den amerikanska presidentfamiljen Bush. Och han har en gård i Södermanland där han enligt uppgift ska ha retat upp adliga grannar med sin överdådiga renovering.

Mikael Andersson styr sitt fastighetsimperium från det gemensamma kontoret och bostaden på Strandvägen 5, en av Sveriges flottaste adresser. Intill porten finns en anspråksfull namnskylt: Stendörren. Inne är det desto mer flärdfullt Från kontoret leder en hemlig trappa till hans våning. Där har Mikael Andersson bland annat en 25 meter lång bassäng på taket.

I byggandet av sitt fastighetsimperium har Mikael Andersson skapat ett lag omkring sig. Till sin hjälp har han haft amerikanen Seth Lieberman, som hjälpte Andersson att skaffa kapital för att göra sina första stora fastighetsaffärer. Bröderna Knut och Harald Pousette är ytterligare två nyckelpersoner.

I dagarna är han aktuell med en försäljning av ett av sina fastighetsbyggen, Stendörren, som hyr ut kontors- och lagerlokaler. Private Equity-bolaget EQT har betalat nästan en miljard kronor för Mikael Anderssons och hans kompanjoners aktier och har erbjudit övriga aktieägare samma pris. Men budkommittén, institutionella investerare och Aktiespararna säger nej. Priset är för lågt.

– Det är en bra fråga varför de säger ja till det här budet, säger en analytiker till Affärsvärlden.

Prenumeranter kan klicka här för att läsa vidare.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets