Dom: Banker diskriminerade inte rysk affärsman

Handelsbanken, Nordea, Danske Bank och OP vann på måndagen ett mål i Helsingfors tingsrätt avseende att förvägra den Putinnära ryske miljardären Boris Rotenberg finansiella tjänster, mot hans påstående att han har rätt till grundläggande banktjänster som finländsk medborgare.
Dom: Banker diskriminerade inte rysk affärsman - lagbok-700-170201_binary_6822179.jpg

Målet mellan Boris Rotenberg och de nordiska bankerna har rönt uppmärksamhet då en fällande dom mot de nordiska bankerna kunde ha drivit dem i en riktning på tvärs med amerikanska sanktioner mot oligarken, vilket i förlängningen kunnat hota bankernas livsavgörande möjlighet till dollarclearing.

Domen var enhällig i bankernas favör och det var just den överhängande risken för att bankerna skulle riskera sin finansiella ställning som var vägledande i domen.

Boris Rotenberg är förvisso inte föremål för EU:s sanktioner mot ryska affärsmän som dragit vinning av Rysslands invasion och annektering av Ukraina, men Europas banker måste lyda USA:s sanktioner för att ges möjlighet att göra affärer med amerikanska banker.

Tingsrätten går också på bankernas linje i fråga om Boris Rotenbergs påstående att han har rätt till ”grundläggande banktjänster” som boende i Finland.

Boris Rotenberg lämnade in en stämning mot de nordiska bankerna i oktober. Handelsbanken stämdes för att ha avböjt att göra internationella transaktioner åt oligarken, medan Nordea, Danske och OP stämdes för att ha förvägrat honom att genomföra elräkningsbetalningar.

Oligarken hävdade att hans status som rysk-finländsk medborgare boende i både Ryssland och Finland tvingar Europas banker att genomföra transaktioner åt honom. Boris Rotenberg har dock inte lyckats bevisa att han de facto bor i ett land i den Europeiska ekonomiska zonen och kan därför inte ges en sådan status, enligt domen.

Boris Rotenberg, som äger Stroygazmontazh (SGM) – det största byggföretaget inom gasledningsbyggnation i Ryssland – har rätt att överklaga domen inom sju dagar. I annat fall blir han skyldig att betala bankernas rättegångskostnader på runt 5 miljoner kronor.

Fallet är inte det enda där oligarker försöker slå sig fria från amerikanska sanktioner. Aluminiumgiganten Rusals ägare Oleg Deripaska, som också äger aluminiumverket Kubal utanför Sundsvall, har stämt den amerikanska staten för de sanktioner som har påförts honom.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets