Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Dyson skrotar elbil - "Bubblan på väg att spricka"

2019-10-11 10:17
Sir James Dyson. Foto: Mark Large/ANL/REX/TT

Brittiska Dyson, mest känt för sina nydanande dammsugare, har gett upp tidigare planer på att tillverka elbilar.

På torsdagen informerade Sir James Dyson, firad uppfinnare och Storbritanniens rikaste man, personalen om att bolaget visserligen hade utvecklat en "fantastisk bil", men att det inte gick att få projektet lönsamt, rapporterar bland andra Financial Times.

Dyson lanserade projektet under hösten 2017, med målet att ha en färdig bil inom tre år. Totalt avsattes omkring 2,5 miljarder pund, motsvarande cirka 30 miljarder kronor i dagens penningvärde, för att utveckla såväl en ny bil som en ny generation batterier.

Bakom nederlaget ligger bland annat att konkurrensen i sektorn är knivskarp, då jättar som Volkswagen och GM satsar miljarder och har råd att initialt sälja elfordon med förlust.

Dysons uttåg från branschen innebär att en av de mer högprofilerade aktörerna drar sig ur kampen om att bli nästa Tesla, konstaterar Bloomberg News.

"Det finns tilltagande tecken på att bubblan spricker, i takt med att Kina drar ned på bidragen till sektorn och konkurrensen hårdnar", skriver nyhetsbyrån och hänvisar till analysfirman Bernstein, som beräknat att elbilsförsälningen minskade för första gången i juli och föll med hela 23 procent i augusti.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom