Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Fastigheter mot strömmen på börsen

2020-02-13 14:05
Foto: Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen rörde sig på torsdagen nedåt, sedan en ny metod för klassificering av smittade och döda av coronaviruset införts.

Ett nytt sätt att beräkna utifrån en vidare form av diagnos gör att antalet döda uppgick till 254 totalt i Kina på onsdagen, och antalet smittade i landet ökade med 15.152.

Under morgonen inkom ett stort antal bokslut, i huvudsak från mindre bolag men även ett antal större där Boliden stack ut med en resultatmiss. De flesta sektorer noterades på minus, med undantag för fastigheter.

Strax efter klockan 13.15 hade OMXS30 sjunkit 1,0 procent till 1.871 och aktier för 11,6 miljarder kronor var omsatta. I övriga Europa var tendensen densamma, med nedgångar i såväl Frankfurt som Paris och London.

Bolidens intäkter och resultat var klart lägre än förväntat för det fjärde kvartalet. Omsättningen var 5 procent under förväntan, medan rörelseresultatet var 9 procent under konsensus. För affärsområdet Gruvor var rörelseresultatet hela 22 procent under förväntan. Lägre metallhalter och ökad investeringstakt nämndes i rapporten som delförklaringar till att kvartalsutfallet inte blev bättre.

Boliden backade 7,7 procent efter rapporten och bolaget var därmed klart sämst inom OMXS30.

Specialistläkemedelsbolaget Sobi missade förväntningarna på ebita-resultatraden för fjärde kvartalet - utfallet var 5 procent under analytikernas snittförväntningar. Aktien backade initialt men hämtade sig efter optimistiska vd-uttalanden och steg 0,4 procent.

Onsdagens vinnare Evolution Gaming har av Pareto fått en höjd rekommendation, till köp från tidigare behåll, och aktien fortsatte upp ytterligare 2,2 procent efter onsdagens 15-procentiga lyft.

Fastigheter gick överlag starkt efter några färska rekommendationshöjningar i sektorn.

"Jag tror det handlar om bra rapporter, samt de senaste utsikterna på räntesidan - Riksbankens 'lugna' besked, coronavirus som påverkar konjunkturutsikter och på kort sikt gör att räntehöjningar skjuts på framtiden av marknaden", kommenterade en analytiker för Nyhetsbyrån Direkt.

Kungsleden avancerade 4,7 procent till 111:50 kronor. Aktien har av såväl Handelsbanken som ABG höjts till köp, från behåll. Klövern steg 6,2 procent efter att ha höjts till köp av Kepler Cheuvreux. Även Wihlborgs och Pandox lyfte, efter att på onsdagen ha höjts av DNB respektive ABG.

I Munters mäklades på förmiddagen en storaffär på 17,8 miljoner aktier, motsvarande nära 10 procent av kapitalet. Enligt ägardatabasen Holdings har endast FAM och Nordic Capital mer än 17 miljoner aktier i Munters. Aktierna mäklades till kursen 46:50 kronor. Munters handlades ned 6,7 procent till 48:46 kronor.

Nibe gick starkt och avancerade 4,8 procent. Bolagets resultat för det gångna kvartalet var något lägre än förväntningarna, men värmeteknikföretaget skrev i rapporten att det är "försiktigt positivt" till år 2020 som helhet.

Fingerprint Cards tappade 5,6 procent efter att ha redovisat en förlust på drygt 15 miljoner kronor på rörelseresultatnivå, något bättre än motsvarande kvartal året före. Bolaget skrev i sin rapport att det räknar med en "dämpande" effekt från det pågående coronavirusutbrottet med centrum i Kina.

Kindred steg 2,6 procent. Bolagets grundare och styrelseordförande Anders Ströms ägarbolag Veralda köpte på onsdagen 383.000 depåbevis i bolaget för 55:34 kronor styck. Affären var därmed värd drygt 21 miljoner kronor.

Bravida var upp 7,3 procent. Installationsbolagets rörelseresultat för fjärde kvartalet var något högre än förväntat enligt Bloomberg News sammanställning, medan intäkterna var något lägre än väntat. Bravida skriver i rapporten att bolagets lista på potentiella förvärv som skulle passa är fortsatt lång.

Bland de mindre bolagen rusade Pen Concept 152 procent efter att ha berättat om en order värd 7 miljoner kronor från McDonalds Sverige.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom