Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

FI-sanktioner hotar Swedbank

2019-10-29 08:27
Swedbanks ordförande Göran Persson Foto: Pontus Lundahl/TT

Finansinspektionen (FI) har beslutat att gå vidare till en prövning om det är aktuellt att besluta om sanktioner mot Swedbank, skriver myndigheten i ett pressmeddelande.

Swedbank hotas därmed av en miljardsmäll i början av nästa år.

"Det innebär att FI anser att det finns tillräckliga skäl att pröva om de brister och svagheter som har observerats i utredningsarbetet bör leda till en sanktion eller om undersökningen ska avslutas på något annat sätt", skriver FI.

SEB-undersökning pågår

FI:s undersökning av Swedbanks styrning och kontroll av åtgärder mot penningtvätt i Baltikum görs i samarbete med tillsynsmyndigheter i de tre baltiska länderna.

"Även den estniska tillsynsmyndigheten har beslutat att inleda en sanktionsprocess när det gäller Swedbanks dotterbolag i Estland", skriver FI.

Resultatet av sanktionsprövningen kommer att redovisas i början av 2020, enligt FI, som tillägger att motsvarande undersökning av SEB:s kontroll och styrning av arbetet mot penningtvätt fortfarande pågår.

Swedbank utreds även av myndigheter i USA och av flera åklagarmyndigheter för misstänkta brott med koppling till penningtvättshärvan. Det finns enligt bedömare även en risk för betydligt tyngre sanktionsbeslut från USA än de som kan bli aktuella i Sverige och Baltikum.

Misstänkt sanktionsbrott

I måndags rapporterade den estniska affärstidningen Äripäev att estnisk polis utreder om Swedbank kan ha brutit mot EU:s sanktioner mot Ryssland. Estnisk polis har begärt att Swedbank förklarar varför det tog flera år för banken att klippa banden med en rysk nyhetsbyrå, Rossija Segodnja, trots att byråns ägare Dimitrij Kiseljov sedan fem år funnits på EU:s sanktionslista. Swedbank ska enligt tidningen först i förra veckan ha stoppat Rossija Segodnjas från att göra transaktioner.

Misstankarna om penningtvätt med hjälp av baltiska konton i Swedbank avslöjades av SVT Uppdrag granskning i februari, varpå både vd och styrelseordförande tvingades avgå. Swedbank-aktien har sedan dess tappat en tredjedel av sitt börsvärde.

Affärsvärlden TT

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom