Idermark lämnar Swedbank med omedelbar verkan

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar rollen som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan.
Idermark lämnar Swedbank med omedelbar verkan - idermark-700_binary_6953847.png

Swedbanks ordförande Lars Idermark lämnar rollen som ordförande i Swedbank med omedelbar verkan.

Det framgår av ett pressmeddelande från banken.

“Efter den senaste tidens starka debatt om Swedbank och frågan om bankens hantering av misstänkt penningtvätt i Baltikum har jag funnit att den massmediala uppmärksamheten som detta skapat inte är förenlig med mitt vd-uppdrag i skogskoncernen Södra”, kommenterar Lars Idermark i pressmeddelandet.

Lars Idermark säger att det varit svårt att “få gehör för proportioner, sakfrågor och att kunna bemöta direkta felaktigheter” i ett “massmedialt uppskruvat läge”.

“Jag har alltid satt aktieägarna och kunderna i främsta rummet. Därför är den senaste tidens utveckling djupt beklaglig”, skriver Lars Idermark.

Han hänvisar också till värnandet om banksekretess och de lagar och regler som en bank har att följa på de marknader där den verkar, vilket gör kommunikationsaspekten “extra utmanande”.

Lars Idermark blev ombedd att bli ordförande i Swedbank vid finanskrisen 2008. Han blev kvar i bankens styrelse efter att ha stigit åt sidan efter en tid, men blev ånyo ombedd att träda in i ordföranderollen i ett akut läge 2016.

“Av lojalitet och värnandet om bankens bästa accepterade jag uppdraget”, uppger han.

“Det kommer att ta lite tid att återskapa förtroendet. Men Swedbanks position som en av Europas mest lönsamma och framgångsrika banker kommer att kunna behållas”, skriver Lars Idermark, som beskriver banken som “väl positionerad” för att möta de nya krav som ställs på en modern bank.

Nuvarande vice ordförande Ulrika Francke träder in i rollen som ordförande.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.