Känd finansbrottsling på väg in i politisk högborg

It-entreprenören Kim Dotcom är dömd för insiderbrott med koppling till svenska fiaskoprojektet Letsbuyit. Nu är han på väg att få politisk makt i Nya Zeeland och skaka om valutamarknaden, skriver flera amerikanska medier.

Finsk-tyske it-entreprenören Kim Schmitz, sedermera Kim Dotcom, fick sin första dator vid nio års ålder. Tio år senare dömdes han för första gången för it-brott. År 2002 var det dags igen. Den här gången blev det villkorligt fängelsestraff för insiderbrott i Letsbuyit.

Det svenska e-handelsbolaget grundades av Johan Staël von Holstein 1999 och noterades på den tyska tillväxtbörsen Neuer Markt året därpå.

I början av 2001 var bolaget på randen till konkurs men räddades genom en emission där både Kim Schmitz och Staël von Holstein bidrog med miljonbelopp. Schmitz lovade även att investera ytterligare en halv miljard i bolaget.

Strax innan löftet blev offentligt köpte han på sig aktier i Letsbuyit för 3,5 miljoner kronor. När räddningsaktionen blev känd för allmänheten rusade aktiekursen hundratals procent och Kim Schmitz passade på att sälja sitt innehav.

Allt hade varit en bluff. Kim Schmitz ägde inte den summa han lovat att investera, något han också erkände i domstolen.

– Jag ljög journalisterna rakt upp i ansiktet, ska han ha sagt enligt en artikel i Affärsvärlden.

Kim Schmitz dömdes till ett 20 månaders villkorligt fängelsestraff och 100 000 euro i skadestånd.

År 2005 bytte Kim Schmitz namn till Kim Dotcom. Samma år grundade han fildelningssajten Megaupload som kom att få drygt 50 miljoner besökare varje dag.

De amerikanska myndigheterna ansåg dock att sajten bröt mot anti-piratlagarna och stängde ned Megaupload den 19 januari 2012. Enligt FBI har sajten kostat upphovsrättsägare över en halv miljard dollar och Kim Dotcom ska ha tjänat drygt 100 000 dollar varje dag på innehållet.

Kim Dotcom står sedan dess anklagad för upphovsrättsbrott och penningtvätt i USA och landet vill få honom utlämnad från Nya Zeeland där han numera bor. Enligt NYMag måste dock fängelsestraffet vara minst fem år för att han ska kunna utlämnas till USA.

På årsdagen av nedsläckningen startade Kim Dotcom upp sajten igen – den här gången under namnet Mega.  

I början av 2014 grundade Kim Dotcom även ett nytt politiskt parti, Internet Party, i Nya Zeeland. I maj bildade partiet en allians med Mana Party, ett parti som företräder landets maorier, och bytte namn till Internet Mana.

Partiet har på kort tid rönt stor popularitet bland de yngsta väljarna och ligger nu nära den femprocentsspärr som krävs för att få en plats i parlamentet, det visar en väljarundersökning från den 17 augusti. Det nyzeeländska parlamentsvalet hålls i september i år.

Kim Dotcom kan däremot inte själv ta plats i parlamentet eftersom han inte är nyzeeländsk medborgare. Han finns inte heller med bland namnen på partilistan som presenterades i veckan.

Om Internet Mana kommer in i parlamentet kan det påverka den nyzeeländska valutan kiwi, enligt Boris Schlossberg, chefsstrateg på BK Asset Management.

”Oron för att den ökända it-entreprenören Kim Dotcom kan påverka utgången i det nyzeeländska valet påverkar valutan. Dotcoms parti har allierat sig med maoriernas parti och går mot 5 procent – tillräckligt för att ge majoritet till oppositionen Labour”, skriver han i ett meddelande till CNBC och fortsätter:

”En maktrockad åt vänster kommer med all sannolikhet att skaka om valutamarknaden.”

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.