Köp ratat investmentbolag

En olyckligt tajmad vinstvarning och pessimismen kring Ratos är den värsta på över ett årtionde. Affärsvärlden ser fortsatt köpläge.
Köp ratat investmentbolag - jonas-wistrom-700.-2jpg_binary_6884471.png

KÖP Ratos vinstvarning fredagskvällen den 2 februari, när börskorrektionen i USA tog fart på allvar, har pressat aktien till trettonårslägsta.

Vinstvarningens kärna var att fjärde kvartalets omsättning vikit 10 procent och att ebita-resultatet tappat hela 40 procent, mot samma kvartal 2016. Helårsutfallen var mer godkända –2 procent respektive +4 procent.

Med en knapp tredjedel av omsättningen mot industri och en fjärdedel mot bygg är intäktstappet en möjlig signal om konjunkturtopp. Portföljens löpande resultat har däremot inte rasat över hela linjen. Två utpekade underpresterare står för majoriteten av senaste kvartalets ebita-tapp: särskilt Diab, som tillverkar kompositmaterial till bland annat vindkraftsvingar, men till viss del även butiks­inredningsbolaget HL Display.

Ratos redovisningsdjungel håller samtidigt fortsatt liv i förvirrad kritik där kortsiktiga resultat kopplas till investeringsstrategin. Ratos konservativa redovisning leder till att nedskrivningar i underpresterare sänker resultat och bokfört eget kapital, vilket inte påverkar kassaflödet.

Motsvarande uppjusteringar för normal- till överpresterande innehav görs ej så ju längre bolag ägs av Ratos, desto större övervärden, mot marknadsvärden på liknande bolag, byggs upp utanför balansräkningen. Obalansen rättar till sig först vid avyttring (exit).

Ratos portfölj köps nu till 0,6 gånger intäkterna, ev/sales, samt runt 13 respektive 11 gånger ebita respektive operativ ebita. Värderingsrabatten mot nordiska börsbolag består.

Ratos får upprepat köpråd med 50 kronor i ettårig riktkurs.

Det här är en sammanfattning av aktierådet Ratade övervärdenEfter en olyckligt tajmad vinstvarning är pessimismen kring Ratos den värsta på över ett årtionde. Men det är fortsatt köpläge för den med tålamod.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.