Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Nordea ser ljusning för svenska hushåll

2020-01-29 11:00
Foto: Maja Suslin/TT

För första gången på länge ser de globala konjunkturutsikterna lite bättre ut. Världen har varit inne i en svacka men mycket tyder på att vi är på väg ut ur den. Det sade Nordeas chefekonom Annika Winsth vid en pressträff i samband med att banken presenterade sin konjunkturprognos.

Globala indikatorer vänder upp och vi börjar se så kallade metkrokar i flera grafer, enligt Annika Winsth.

Även Sverige är på väg ut ur en lågkonjunktur, inte in i som många säger, påpekade hon. Resursutnyttjandet kommer fortsatt vara svagt, men det blir en bred återhämtning under 2020.

Särskilt för de svenska hushållen råder gynnsamma förutsättningar.

Bostadspriserna vände upp ungefär i mitten av förra året, och det är något som brukar ha stor betydelse för konsumtionen och sparbeteendet.

Nordea gör ingen specifik prognos för bostadspriserna framöver men ser att de fortsätter upp, om än inte i samma takt som under den senaste tioårsperioden.

"Det blir ingen raketfart eller köpfest, men en tydlig förbättring jämfört med de senaste 1-2 åren", sade bankens chefsanalytiker Torbjörn Isaksson.

Hushållen kan också glädja sig åt en dämpad inflation, som hålls nere bland annat av fallande energipriser. För Riksbanken innebär det dock ett problem. Trots en stabil inflation senaste åren faller inflationsförväntningarna och gapet mellan inflationen och inflationsförväntningarna (ett mått som vissa direktionsmedlemmar har använt för att mäta förtroendet) är ovanligt stor.

Riksbanken väntas lämna räntan oförändrad framöver trots att inflationen hamnar tydligt under målet under 2020 och 2021 (Nordea spår att KPIF ökar 1,3 procent 2020 och 1,4 procent 2021).

Riksbanken har på senare tid framhållit att det kan bli problem om negativa räntor börjar uppfattas som permanenta - och det tycks vara ett viktigt skäl till höjningen innan årsskiftet.

"Det bidrar i sin tur till att tröskeln sannolikt är hög för att sänka räntan under noll-strecket igen", skriver Nordea i prognosen.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom