Omvänd vinstvarning från Getinge

Getinges orderingång och resultat för det första kvartalet kommer att bli högre än förväntat.
Mattias Perjos, Getinge
Mattias Perjos, Getinges VD.

Det skriver medicinteknikbolaget i ett pressmeddelande.

Orderingången för det första kvartalet ökade organiskt med drygt 47 procent jämfört med det första kvartalet 2019 och uppgick till 9.450 miljoner kronor, skriver Getinge som hänvisar till bolagets “insatser för att stödja sjukhus och patienter som drabbats av COVID-19”.

Det justerade ebita-resultatet, “som understöddes av ökade volymer, operationell hävstång samt positiva valutaeffekter”, ökade till cirka 660 miljoner kronor i det första kvartalet (369).

Den största orderingångsökningen skedde i affärsområdet Acute Care Therapies där ökningen skrevs till 96 procent i det första kvartlalet. Bolaget betonar samtidigt att orderingången inom Acute till stor del ägde rum under den senare delen av kvartalet varför endast till en liten del omvandlades till nettoomsättning och resultat under kvartalet.

Totalt ökade nettoomsättningen organiskt med 3,8 procent till 6.033 miljoner kronor.

Getinge siffror för omsättning och ebita kan ställas mot analytikernas snittprognos, enligt en sammanställning som Infront gjorde i mitten av februari, alltså innan coronautbrottet i Europa. Snittesitmatet för omsättningen låg då på 5.939 miljoner kronor och för justerade ebita på 493 miljoner kronor. Infront hade vid den tidpunkten ingen snittprognos för orderingången för det första kvartalet.

Vidare drar Getinge i torsdagens pressmeddelande tillbaka prognosen för den organiska nettoomsättningstillväxten för 2020 som var en ökning med 2-4 procent på grund av den stora osäkerheten kring COVID-19-effekten för hela 2020.

Getinge meddelar även att parallellt med ökning för affärsområdet Acute så minskade orderingången i andra delar av verksamheten, “med en allt snabbare takt i slutet av kvartalet”. Surgical Workflows minskade med 14 procent organiskt i det första kvartalet och motsvararande siffra för Life Science var 13,1 procent.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.