Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

PA Resources lyfter på börsen

2015-05-28 09:28
Foto: Fredrik Sandberg. Grafik Johan Hallnäs / TT

Stockholmsbörsen inledde torsdagssessionen svagt nedåt men har efter drygt en timmes handel klättrat upp till omkring oförändrat. Marknaden går i väntan på konkreta resultat i förhandlingarna mellan Grekland och långivarna.

Under gårdagen stärktes marknaden av positiva tongångar från grekerna om att ett avtal var nära förestående, men detta har efter hand dementerats av motparter.

SIX Generalindex var vid klockan 10.16 oförändrad vid 525 och OMXS30-index oförändrad vid 1.663. Omsättningen var 1,9 miljarder kronor på Stockholmsbörsen och 2,6 miljarder inklusive de alternativa handelsplatserna Bats, Chi-X och Turquoise.

Bland morgonens mest omsatta aktier befann sig Ericsson vars aktie steg 1,4 procent, stärkt av höjd rekommendation från Citi till köp från neutral.

Lindab meddelar att de har haft problem med bedrägerier i sin ungerska verksamhet. Ledande personer för den ungerska verksamheten har nyligen fått sparken. Lindab bedömer att man lidit kostnader historiskt, men uppskattar att konsekvenserna för resultatet i framtiden är begränsade. Aktien steg 0,7 procent.

Arcam avancerade 2,6 procent. Bolaget har genomfört en riktad nyemission om 250 miljoner kronor till Första AP-fonden, som medför en aktieutspädning på 8,8 procent. Teckningskursen i emissionen var 139 kronor, att jämföra med gårdagens stängningskurs på 144,50 kronor. Medlen ska användas till bolagets ökande expansion.

SKF har tecknat ett hjullageravtal med Volkswagens Golf. Avtalet innebär en utvidgning geografiskt av tidigare samarbete med Volkswagen. Aktien steg 0,2 procent.

Starbreeze avser att köpa spelmotorn Valhalla med betalning med omkring 3,3 miljoner aktier. Det motsvarar en köpeskilling på cirka 73 miljoner och en aktieutspädning på cirka 2,25 procent. Aktien spelades upp 2,3 procent.

PA Resources steg med 24 procent efter uppgifterna den strategiska översynen kommer att pågå under hela året och att morgondagens delårsrapport har skjutits på framtiden då bolaget vill att diskussionerna med bolaget långivare inom ramen för företagsrekonstruktionen ska slutföras.

På rekommendationsfronten noteras också att LB Securities har inlett bevakning av Semafo med en köprekommendation och att Pohjola dragit ned Nordea till öka från köp. De båda aktierna var upp 1,0 respektive ned 0,8 procent.

Senare i dag lämnar Lundbergs delårsrapport och Stora Enso håller kapitalmarknadsdag.

Affärsvärlden SIX

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom