Rysslands regering avgår

Rysslands regering avgår, uppger landets premiärminister Dmitrij Medvedev. Beskedet kommer efter att president Vladimir Putin hållit sitt årliga tal till parlamentets båda kammare. Enligt Medvedev innebär de förändringar som Putin föreslagit i sitt tal betydande ändringar i maktbalansen och att regeringen "i sin nuvarande form" avgår.
Rysslands regering avgår - putin-affarsvarlden-700_binary_6852930.png

President Vladimir Putin kommer att besluta om hur den nya regeringen ska se ut och uppmanar den nuvarande regeringen att fortsätta tills den nya regeringen är utsedd.

Medvedev utses till biträdande chef för säkerhetsrådet, rapporterar nyhetsbyrån Interfax.

Att Rysslands regering avgår och premiärministern Dmitrij Medvedev tar plats i landets nya säkerhetsråd är en radikal förändring, säger Martin Kragh, chef för Rysslands- och Eurasienprogrammet vid Utrikespolitiska institutet.

– Putins linje har hitintills varit att främja stabilitet i regeringen. Medvedev är hans med lojala statsråd, säger Kragh.

– Det är en rockad som väcker många frågor. Allt hänger nämligen på vad slutmålet är med dessa förändringar: Vilken roll säkerhetsrådet kommer att spela i framtiden och om Putin ser sig själv som till exempel en framtida ordförande för säkerhetsrådet.

Det finns en rad tänkbara scenarion, som Martin Kragh ser det.

– Det återstår att se vad dessa scenarion är. Det faktum att Putin skridit till verket redan nu, 2020, i stället för att avvakta till nästa parlamentsval 2024 tyder på att han anser att tiden är knapp. Det är indikativt för att han känner en osäkerhet inför framtiden och vill göra nödvändiga förändringar redan nu.

Nya befogenheter

I sitt tal meddelade president Vladimir Putin att han vill ge parlamentet nya befogenheter, bland annat makten att välja premiärminister.

Samtidigt som Putin vill ge parlamentet nya befogenheter vill han behålla ett starkt presidentsystem.

– Jag anser att det är nödvändigt att landets medborgare får rösta om ett helt paket med föreslagna ändringar i landets konstitution, säger han vid sitt årliga tal till parlamentets båda kammare.

Han meddelar inget datum för en omröstning.

– Vi kommer att kunna bygga ett starkt och välmående Ryssland endast med respekt för den allmänna opinionen, säger han.

– Tillsammans kan vi förändra livet till det bättre.

Presidenten meddelar att han även vill öka guvernörernas befogenheter.

Ledare sedan millennieskiftet

Det har spekulerats i hur Putin kan komma att vilja reformera det politiska systemet före år 2024, då hans presidentperiod tar slut och han enligt konstitutionen måste lämna posten.

Putin har varit Rysslands president sedan 2000, med undantag för perioden 2008–2012 då han var landets premiärminister.

I samma tal meddelade Putin att ekonomiska bidrag ska införas för att uppmuntra ryssar att skaffa fler barn.

Allt färre barn föds i landet eftersom den generation som nu får barn är födda på 1990-talet, då födelsetalen minskade drastiskt på grund av ekonomisk osäkerhet.

Putin vill öka födelsetalen från det nuvarande genomsnittet 1,5 barn per kvinna till 1,7 år 2024.

– Vår historiska plikt är att säkra en stabil befolkningstillväxt, säger han.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco