Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

S&P ser inga tecken på stora penningtvättsbrister i SEB

2019-12-04 08:34
Foto: Janerik Henriksson/TT

SEB:s transaktionshistoria i Estland uppvisar inga tecken på "allvarliga brister inom kontroll och regelefterlevnad" och banken vidtog nödvändiga åtgärder snabbare än sina konkurrenter, skriver kreditvärderingsföretaget Standard & Poors i en notering på onsdagen efter att banken i förra veckan var föremål för anklagelser i tv-programmet Uppdrag granskning.

Transaktionsflöden av potentiellt riskabla kunder var "jämförbart lägre" än konkurrenternas och dessa avtog dessutom från 2008-2009. Information som publicerats av SEB visar att det fram till och med 2006 fanns en ökande volym transaktioner kopplade till kunder som inte borde ha fått passera vid en närmare kontroll, skriver kreditvärderingsföretaget.

Problemens magnitud uppges dock verka mer begränsade än för de konkurrenter som hamnat i liknande härvor.

S&P upprepar SEB:s rating A+ och A-1 på lång respektive kort sikt.

"Vi förväntar oss att SEB:s kapitalstruktur kommer att förbli robust och att banken kommer att fortsätta bygga krockkudde med förlustabsorberande instrument över de kommande två åren", skriver S&P.

Mer information kommer att klargöras i penningtvättshärvan under kommande år när svenska och estniska myndigheter färdigställer sina penningtvättsutredningar, fortsätter S&P. Om det i dessa utredningar framkommer att SEB:s försumlighet varit större än väntat kan ratingen sänkas.

SEB:s aktie har rasat med 15 procent sedan det kommunicerades ut att banken var del av Uppdrag gransknings kommande program i en granskning som dessförinnan främst handlat om Swedbanks penningtvättsbekymmer.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom