Så mycket förlorar Pär Nuder på avhoppen

Efter att han anklagats för olämpligt beteende under VM i Åre har Per Nuder lämnat flertalet styrelseuppdrag. Notan för avhoppen blir ordentlig.
Så mycket förlorar Pär Nuder på avhoppen - par-nuder-2-700_binary_6951573.png

I förra veckan meddelade skidanläggningsbolaget Skistar att den tidigare finansministern Pär Nuder på ”eget initiativ” lämnar Skistars styrelse med omedelbar verkan. Detta då det, enligt majoritetsägaren Ekhaga Utveckling, framkommit uppgifter om att Nuder uppträtt olämpligt i samband med skid-VM i Åre.

I veckan meddelades att han även lämnar sina styrelseuppdrag i pensionsbolaget AMF, fastighetsbolaget Fabege, samt statliga Tredje AP-fonden.

Pär Nuder var ordförande i pensionsbolaget AMF, men bad att få lämna uppdraget, då han ”anser att den senaste tidens uppmärksamhet kring hans person inte får åsamka AMF skada. Ägarna respekterar hans beslut och omsorg om AMF”, enligt AMF-ägarna Svenskt Näringsliv och LO.

Vad gäller Fabege Fabege har Pär Nuder meddelat valberedningen att han inte står till förfogande för omval som ledamot vid bolagets årsstämma den 2 april.

Tredje AP-fonden har i sin tur lagt ut ett pressmeddelande om att Nuder i maj har suttit åtta år på posten som ordförande och att det är den maximala mandatperioden för styrelseledamöter i AP-fonderna.

Dagens Industri har nu räknat ut hur mycket de fyra avhoppen och avslutade uppdragen kostar Pär Nuder, nämligen sammanlagt 1,2 miljoner kronor.

Ordförandeuppdraget i Skistar gav Pär Nuder 330 000 kronor i arvode 2017/18 och i AMF arvoderades han med 506 000 kronor i fjol. Styrelseuppdraget i Fabege gav 220 000 kronor, medan ordförandeuppdraget i Tredje AP-fonden gav 111 000 kronor.

Pär Nuder har emellertid fortfarande ett antal styrelseuppdrag i näringslivet, han är bland ordförande i Hemsö Fastighets AB.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.