Skotsk domstol: Johnsons nedstängning olaglig

Boris Johnsons drag att hålla parlamentet stängt längre än vanligt i år är olagligt, enligt ett beslut i Skottlands högsta appellationsdomstol.
Skotsk domstol: Johnsons nedstängning olaglig - boris-johnson-700_binary_6970356.jpg

Den brittiska regeringen kommer att överklaga domen.

Tidigare har en domstol beslutat att domstolarna inte kunde lägga sig i premiärministerns beslut.

”Stort tack till alla våra anhängare och vårt fantastiska juridiska team som har uppnått det historiska beslutet att nedstängningen är olaglig”, twittrar Joanna Cherry, parlamentsledamot för SNP.

Parlamentet stängdes ned i måndags och öppnar igen den 14 oktober, i ett drag som enligt premiärministerns motståndare var utformat för att kväva debatten kring brexit.

– Vi vill att parlamentet ska återkallas omedelbart, säger Joanna Cherry till Sky News direkt efter domen.

Hon var en av de 75 parlamentsledamöter som ansåg att Johnsons beslut bröt mot konstitutionen och tog frågan till domstol.

– Vi är besvikna över dagens beslut och kommer att överklaga till Storbritanniens högsta domstol. Den brittiska regeringen måste föra fram en kraftfull inrikes lagstiftande dagordning. Att stänga ned parlamentet är det lagliga och nödvändiga sättet att göra det, säger en talesperson för regeringen.

De tre skotska domarna kommer att redogöra för sina resonemang på fredag. I en sammanfattande text skriver de dock att det faktum att Johnson bad drottningen att få stänga ned parlamentet och hennes beslut att acceptera det var olagligt och därmed ogiltigt, rapporterar The Guardian.

Högsta domstolen har redan planerat att behandla det skotska fallet samt ett i England och ett i Nordirland, på tisdag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco