Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Sparekonomen: Håll huvudet kallt

2019-08-26 09:03
Danske Banks sparekonom Maria Landeborn. Foto: Skandia

Efter den eskalerade handelskonflikten har risken för en lågkonjunktur och större börsnedgång ökat, menar Danske Banks sparekonom Maria Landeborn, men hon tror ändå på ett fortsatt långsiktigt sparande på börsen.

Under fredagen gick Kina ut och aviserade att de kommer att höja importtullarna på vissa amerikanska varor för cirka 75 miljarder dollar. Tullarna ska införas i två steg från den 1 september och den 15 december. USA:s president Donald Trump svarade på detta med att twittra att USA kommer att höja importtullarna på kinesiska varor för totalt 550 miljarder med 5 procentenheter i två steg, från den första september och sedan den första oktober.

Den eskalerade handelskonflikten har dragit ner såväl USA-börserna som Asienbörserna och väntas få Stockholmsbörsen att backa rejält på måndagen.

- Ju längre osäkerheten pågår, desto större är risken att skadorna på ekonomin blir för stora att reparera. De nya amerikanska tullarna kommer dessutom att slå mer direkt mot amerikanska konsumenter eftersom de gäller mobiler, datorer, spel, kläder och leksaker, säger Danske Banks sparekonom i en kommentar.

Hon säger att ett färdigt handelsavtal troligtvis kommer att dröja till efter det amerikanska presidentvalet, mena att även om förhandlingarna skulle resultera i ett handelsavtal i närtid så skulle osäkerheten bestå.

- Donald Trump är nyckfull och har inga problem att dra tillbaka ett avtal om han inte tycker att Kina lever upp till kraven, säger hon och pekar på att chanserna för att den amerikanska centralbanken Federal Reserve sänker räntan flera gånger i år har ökat betydligt.

Maria Landeborn råder ändå de sparare som sparar på långsikt att låta pensionspengar och annat långsiktigt sparande stå kvar på börsen, som hon, trots oron, ser det som det bästa alternativet.

- Det gäller att hålla huvudet kallt och fundera på när pengarna ska användas. /.../ De senaste 50 åren har Stockholmsbörsen gett en genomsnittlig avkastning på 10 procent per år. Trots finanskrisen, It-bubblan och andra kriser har börsuppgångarna däremellan mer än väl kompenserat för de nedgångar man måste genomlida längs vägen, säger hon och tillägger att alternativen, nollränta på sparkontot och negativ avkastning på de flesta räntefonder knappast lockar.

Elin Hanspers

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom