Telekomjättens mål redan inprisade – vänta

Telekombolaget har lyckats vända trenden och kan nu se fram emot ett bra 2020. Men totalmarknaden växer långsamt och de egna målen är i stort sett redan inprisade.

VÄNTA Ericssons försäljning bör kunna öka lite snabbare än marknaden, och även om vd Börje Ekholm flaggar för att marginalpressen fortsätter även andra halvåret tror vi att Ericsson når sitt rörelsemarginalmål om 10 procent 2020, även om det inte blir med särskilt stor råge.

Det innebär att aktien nu handlas på ett p/e-tal kring på drygt 18 för ett 2020 som ändå får ses som ett bra år. Räknas Ericssons nettokassa bort så landar justerat p/e omkring 16, vilket är mer än rimligt med tanke på att totalmarknaden väntas växa ganska beskedligt. För att fylla värderingskostymen måste Ericsson ta både andelar och öka lönsamheten, något vi räknar med kommer att hända, men inte i sådan takt att värderingen måste bli en storlek större. Nås målet för 2022 innebär det ett justerat p/e, exklusive omstruktureringskostnader (som verkar vara en outsinlig källa att ösa ur) samt exklusive dagens kassa, på omkring 12,5. Helt rimligt med tanke på att det förutsätter att allt går enligt plan, något som Ericsson i praktiken har haft svårt med på senare år.

I den negativa vågskålen finns en pågående juridisk process i USA kring korruptionsanklagelser som sannolikt kommer att kosta – frågan är hur mycket. När beskedet kommer kan marknaden mycket väl få en kalldusch, då sådana besked sällan är helt inprisade.

Sämre konjunktur kan därtill få operatörer att skjuta upp en del investeringar, trots att det är trångt i näten på många håll. Just nu är det bra skjuts i 5g, men även den kinesiska ekonomin börjar svalna av.

Sammantaget rymmer dagens börsvärdering av Ericsson i stort sett den förbättring som komma skall. När riskerna på nedsidan verkar mer påtagliga än kortsiktiga triggers på uppsidan blir det därför neutralt råd från Affärsvärlden på ett års sikt. Skulle kursen dippa under hösten kan det vara läge att plocka upp några aktier.

Detta är en kortversion av 5g-målen redan inprisade. Prenumeranter kan logga in och läsa hela artikeln här.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Invesco
Annons från Trapets