Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

5g-målen redan inprisade

2019-09-11 18:00

Ericsson har lyckats vända trenden och kan nu se fram emot ett bra 2020. Men totalmarknaden växer långsamt och Ericssons egna mål är i stort sett redan inprisade.

VÄNTA Det har gått ett par månader sedan Ericsson lade fram sin halvårsrapport med följden att kursen dök nästan 12 procent på en dag. Den ohejdade optimism som följde på första kvartalsrapporten försvann lika fort som en avlöning i januari. Både sämre marginaler än väntat och varningar från vd Börje Eriksson om att ingen snar bättring är sannolik tyngde kursen.

Från toppen på knappt 100 kronor i maj har aktiekursen nu tappat omkring 20 procent. Svaret på frågan om den är köpvärd på den nivån hänger på synen på hur marknaden för 5g utvecklas, hur uthållig cykeln blir samt vilken lönsamhet som blir möjlig. Ligger målen om en rörelsemarginal på 10 procent 2020 och minst 12 procent från 2022 och framåt inom räckhåll?

Ericsson tar självt utgångspunkt i analysföretaget Dell Oros prognos för basstationsmarknaden, som lyder en tillväxt på omkring 3 procent i år och omkring 2 procent per de närmaste åren därefter. Till det kan läggas en ökad marknadsandel, dels beroende på att Ericsson har ett vasst erbjudande inom 5g och bra kundrelationer, dels på problemen för konkurrenten och världsettan, kinesiska Huawei. Men det handlar trots det om en försäljningstillväxt på kanske 3–4 procent – i bästa fall.

Huawei har svartlistats av USA som trycker på för att andra länder också ska porta leverantören. I nuläget är det svårt att uppskatta hur stor effekten blir. Affärsvärlden räknar med att den blir positiv, men inte överdrivet så.

Enligt Dell Oro tog både koreanska Samsung och kinesiska ZTE rejält med marknadsandelar i den snabbt växande Asienmarknaden för 5g i andra kvartalet. Det reser frågan var affärer som Huawei tappar i övriga världen tar vägen. Risken är att mindre konkurrenter passar på och prisar sig till kontrakt, vilket hotar både försäljning och marginaler hos Ericsson.

Trots det så bör Ericssons försäljning kunna öka lite snabbare än marknaden, och även om Ekholm flaggar för att marginalpressen fortsätter även andra halvåret tror vi att Ericsson når sitt rörelsemarginalmål om 10 procent 2020, även om det inte blir med särskilt stor råge.

Det innebär att aktien nu handlas på ett p/e-tal kring på drygt 18 för ett 2020 som ändå får ses som ett bra år. Räknas Ericssons nettokassa bort så landar justerat p/e omkring 16, vilket är mer än rimligt med tanke på att totalmarknaden väntas växa ganska beskedligt. För att fylla värderingskostymen måste Ericsson ta både andelar och öka lönsamheten, något vi räknar med kommer att hända, men inte i sådan takt att värderingen måste bli en storlek större. Nås målet för 2022 innebär det ett justerat p/e, exklusive omstruktureringskostnader (som verkar vara en outsinlig källa att ösa ur) samt exklusive dagens kassa, på omkring 12,5. Helt rimligt med tanke på att det förutsätter att allt går enligt plan, något som Ericsson i praktiken har haft svårt med på senare år.

I den negativa vågskålen finns en pågående juridisk process i USA kring korruptionsanklagelser som sannolikt kommer att kosta – frågan är hur mycket. När beskedet kommer kan marknaden mycket väl få en kalldusch, då sådana besked sällan är helt inprisade.

Sämre konjunktur kan därtill få operatörer att skjuta upp en del investeringar, trots att det är trångt i näten på många håll. Just nu är det bra skjuts i 5g, men även den kinesiska ekonomin börjar svalna av.

Sammantaget rymmer dagens börsvärdering av Ericsson i stort sett den förbättring som komma skall. När riskerna på nedsidan verkar mer påtagliga än kortsiktiga triggers på uppsidan blir det därför neutralt råd från Affärsvärlden på ett års sikt. Skulle kursen dippa under hösten kan det vara läge att plocka upp några aktier.

Jan Lindroth

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom