Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA erbjuder Iran sanktionsfrihet i utbyte mot förhandling

2019-09-27 15:03
Foto: Hasan Jamali/AP/Scanpix

USA har erbjudit Iran sanktionsfrihet mot att landet går med på förhandlingar, enligt ett uttalande från Irans president Hassan Rouhani, publicerat på hans officiella hemsida.

USA erbjöd sig att ta bort samtliga sanktioner mot Iran i utbyte mot förhandlingar, något som iranierna dock inte ansåg vara tillräckligt vid veckans möte vid FN:s generalförsamling.

"Tyska rikskanslern, Storbritanniens premiärminister och Frankrikes president insisterade på att mötet skulle äga rum. Amerikanerna har mot detta lovat att lyfta samtliga sanktioner", säger Hassan Rouhani enligt hans officiella hemsida.

Åtgärden var dock inte acceptabel nog, även om Iran skulle vilja förhandla, givet den press som råder mot Iran och det så kallade 5+1-ramverket, där FN:s säkerhetsråds fem permanenta medlemmar (USA, Frankrike, Storbritannien, Kina och Ryssland) och Tyskland nådde fram till det så kallade kärnavtalet med Iran 2015.

"Ingen kan förutsäga vilka konsekvenserna blir av sådana förhandlingar", säger Hassan Rouhani.

Samtal mellan USA och Iran såg en kort period ut att vara allt mer troliga efter indikationer från president Donald Trump och avskedandet av Iranhöken John Bolton från rollen som nationell säkerhetsrådgivare inför FN:s generalförsamlings möte i New York.

Attackerna den 14 september på oljeprocessanläggningar i Saudiarabien, som skyllts på Iran av både USA och Saudiarabien, lade dock åter sordin på den sedan länge infekterade stämningen.

Iran har hävdat att ett tillbakadragande av USA:s sanktioner, som återinfördes efter att USA backat från det så kallade kärnavtalet, varit ett absolut krav för att återgå till förhandlingsbordet.

Noterbart är också att Saudiarabien tidigare under dagen aviserade en partiell vapenvila i kriget i Jemen, som allmänt ses som ett ombudskrig mellan de regionala arvfienderna Saudiarabien och Iran.

Oljepriserna hade kort efter Hassan Rouhanis uttalanden raderat ut hela den kraftiga prisuppgång som orsakades av attackerna i Saudiarabien den 14 september, efter en nedgång på över 2 procent i Brentkontrakten.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom