Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

USA höjer importtullarna på kinesiska varor

2019-08-26 07:09
USA:s president Donald Trump och Kinas president Xi Jinping. Foto: AP Photo/Susan Walsh/TT

USA kommer att höja importtullarna på kinesiska varor för totalt 550 miljarder med 5 procentenheter i två steg, från den första september och den 1 oktober.

Det skrev USA:s president Donald Trump i en rad Twittermeddelanden sent på fredagen.

Trump angrep Kinas besked tidigare på fredagen om att de ska höja importtullarna på USA-varor för totalt cirka 75 miljarder dollar, och hävdade att beslutet var "politiskt motiverat".

"Med start den 1 oktober kommer de 250 miljarder dollar av varor och produkter från Kina, som nu beskattas med 25 procent, beskattas med 30 procent. Dessutom, de åte4rstående 300 miljarder dollar av varor och produkter från Kina, som ska beskattas från den 1 september med 10 procent, kommer nu att beskattas med 15 procent"; skrev Trump, och tillade: "tack för er uppmärksamhet för detta ärende".

Donald Trump hade redan tidigare på fredagen ilsknat till på att Kina annonserat motåtgärder mot USA:s senaste upptrappning av handelskriget.

"Vi behöver inte Kina, och helt ärligt skulle vi klara oss bättre utan dem", skrev han på Twitter. Han "beordrade" samtidigt amerikanska företag att "omedelbart börja leta efter alternativ till Kina, inklusive att ta hem företagen och tillverka era produkter i USA".

Flera medier undrade om med vilken rätt presidenten anser sig kunna beordra företag om detta, varpå Trump svarade i ett senare Twittermeddelande:

"För alla fake news-reportrar som inte har någon aning om vad lagen är när det gäller presidentens makt, Kina, etc., försök att titta på Emergency Economic Powers Act från 1977. Case closed!", skrev Trump.

Presidenten hade också ilsknat till på Federal Reserve-chefen Jerome Powell, vars anförande i Jackson Hole inte signalerade de kraftiga penningpolitiska lättnader som Trump har begärt.

"Min enda fråga är, vem är vår största fiende, Jay Powell eller ordförande Xi", skrev Trump i ett även för honom omfattande och argsint Twitterflöde på fredagen.

Beskedet om de höjda tullarna kom omkring klockan 23 på fredagskvällen, det vill säga en timme efter att de amerikanska marknaderna stängt för veckan.

Paul Ashworth, chefekonom för USA på Capital Economics, noterade i ett kundbrev att de nya tullarnas effekt på USA-ekonomin, isolerat, endast bör ha en blygsam effekt på USA-ekonomin.

"Det större problemet är att detta illustrerar med vilken hastighet handelskriget nu eskalerar, och det går inte att veta var detta ska sluta", skrev han.

"Det är oron över vart handelskriget är på väg som nu kommer att väga ännu tyngre på de finansiella marknaderna och på företagens investeringar de kommande månaderna - och det är där som den verkliga skadan på USA-ekonomin uppstår", fortsatte Paul Ashcroft.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom