Wirecard backar efter anklagelser mot redovisningen

Fintechbolaget Wirecards aktie backade med över 5 procent i Frankfurt på onsdagsförmiddagen efter att det ånyo riktats anklagelser mot det tyska företagets redovisning.
Wirecard backar efter anklagelser mot redovisningen - frankfurt-dax-trader-700_binary_6973492.jpg

Den här gången är det Handelsblatt som rapporterat att revisionsfirman EY inte kunnat nå en slutlig revisionberättelse avseende verksamhet i Singapore, som Financial Times tidigare rapporterat om.

EY kunde inte göra den grundliga bedömning som krävs för att formulera en slutlig revisionsberättelse på grund av att Wirecard inte kunde få tag på alla dokument.

Revisionsfirman indikerar att tidigare redovisning kan ha gett en felaktig bild av bolaget.

”Vi har inte haft möjlighet att få förklaringar på vissa bokföringsunderlag och transaktioner. Vissa verifikationer har inte varit tillgängliga för oss under revisionen, eftersom de varit hos finansinspektionen CAD”, skriver EY, enligt Handelsblatt.

CAD genomför en utredning mot Wirecard avseende uppgifter från en visselblåsare som gjort gällande att fintechbolaget blåst upp värden på konton med hjälp av bluffbolag utan verksamhet.

”Vi kan inte fastställa korrekthet, fullständighet och exakthet i redovisningen. Vi kan inte heller uppskatta omfattningen av eventuella justeringar som kan behöva göras i redovisningen”, skriver EY.

Men det var inte felaktigheter som låg bakom att EY inte fått fri tillgång till dokument, utan på att EY inte varit kvalificerade och restriktionerna från utredningen var inte relevanta för revisionen, varför inga ändringar kommer följa av EY:s utlåtande, skriver bolaget i ett uttalande på onsdagen.

Den dykande aktiekursen signalerade att det fanns tvivel kring Wirecards förklaringar, som följde på rapporteringen som publicerades på tisdagskvällen.

”Wirecards uttalande är inte särskilt förtroendeingivande alls. Vi väntar fortsatt på resultatet av utredningen om redovisning för Singapore för 2018 och det är inte särskilt troligt att Wirecard i närtid kommer att lämna in denna”, sade Mirabauds analytiker Neil Campling till Bloomberg News.

Wirecard har även i tidigare fall gått hårt åt granskare. Den ansedda brittiska tidningen Financial Times har stämts av bolaget och anklagats för att gå blankares ärende.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.
Annons från Trapets
Annons från Invesco