Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Miljardärerna som täljer guld i omskrivna förorter

2014-10-23 08:21

Bergsjön, Husby, Rinkeby och Rosengård. Det är fyra av de svenska storstadsförorter som lockat ett stort antal miljardärer på senare år. Kanske inte främst för att de tänkt bygga bo där utan mer för att göra guldkantade affärer på hyresrätterna i miljonprogrammen. 

Renoveringsbehovet bland flerbostadshusen i de svenska miljonprogrammen är överhängande och notan beräknas till mellan 50 miljarder och 1 000 miljarder kronor.

Trots utmaningarna har miljonprogramsområdena blivit eftertraktade objekt bland en rad privata fastighetsaktörer.

- Intresset för miljonprogrammen har ökat markant, intygar Ulrika Lindmark, värderingschef på fastighetskonsultföretaget Newsec.

Några av de aktörer som flyttat fram positionerna under senare år är Akelius Fastigheter, AP-fondkontrollerade Willhem och Rikshem, samt noterade Victoria Park och D. Carnegie.

Med ett börsvärde på cirka 3 miljarder kronor är D. Carnegie det största noterade renodlade bostadsfastighetsbolaget i Sverige. Bolaget kontrolleras av fastighetsmiljardären Lars Andersson och sonen Mikael.

I kulisserna på D. Carnegie hittar vi även finans- och fastighetshajen Ranny Davidoff som kontrollerar 10 procent av rösterna och 8 procent av kapitalet.

Victoria Park kontrolleras bland annat av den skånske fastighetsprofilen Greg Dingizian.

Företaget Mitt Alby är en annan aktör på marknaden. Bolaget kontrolleras av en grupp finansmän som leds av miljardären Mikael Ahlström, som grundade riskkapitalbolaget Procuritas. I företagets ägarled hittar vi även finansduon Martin Bjäringer och Carl Rosvall, samt Kari Stadigh och Georg Ehrnrooth.

Även Sveriges största rederigrupp, familjeägda Stena, har flockats kring miljonprogrammen på senare år.

Prenumeranter kan läsa mer om detta i veckans nummer av Affärsvärlden.

Ola Söderlind

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom