Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Rekordhöga boprisförväntningar

2020-02-04 09:08
Foto: Fredrik Sandberg/TT

Boprisförväntningarna bland besökarna på bostadssajten Hemnet stiger till en ny rekordnivå. Det visar Hemnets köparbarometer, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"Det är nya rekordsiffror, där boprisförväntningarna nu är de högsta sedan nedgången på bostadsmarknaden hösten 2017. Marknaden har skakat av sig amorteringskrav, ett kraftigt växande utbud och all nyproduktion som kommit ut. Efter ett par års avvaktande marknad är vi nu på många sätt tillbaka där vi var före turbulensen 2017", säger Hemnets analytiker Erik Holmberg till Nyhetsbyrån Direkt.

Andelen av besökarna på Hemnet som tror på stigande bostadspriser de närmaste sex månaderna stiger till 38 procent i februari från 33 procent föregående månad, medan andelen som tror på sjunkande priser sjunker till 14 från 16 procent.

Därmed är det rekordhöga 24 procentenheter fler som tror på stigande än sjunkande priser, upp från 17 procentenheter förra månaden. Den tidigare högstanoteringen var 21 procentenheters övervikt för stigande priser, vilket noterades i september 2017, som också var den första gången undersökningen genomfördes.

"Räntehöjningen i december från Riksbanken blev bara ett hack i en annars uppåtgående kurva. Vi har också många andra indikationer på att bostadsmarknaden inlett året i ett rasande tempo, med bland annat mycket budgivningar. Mycket tyder på att bostadspriserna kommer att fortsätta upp 2020, vi är inne i en stark trend nu med stigande prisförväntningar och priser", säger Erik Holmberg.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom