Hej, tack för din order! Din betalning är nu genomförd och ditt konto verifieras, var god och invänta e-mail med aktiveringslänk för att kunna använda ditt konto.
Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Svensk Nyproduktion: Bekymrande för marknaden

2019-07-02 13:05
Foto: Jonas Ekströmer/TT

Av de bostäder som säljstartats i Stockholms län under det första halvåret i år har 28 procent sålts. Det visar Svensk Nyproduktions halvårsrapport över nyproduktionsmarknaden i Stockholm, som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

"28 procent av de säljstartade bostäderna under första halvåret har sålts och 72 procent är således osålt. Ungefär så här har de sett ut de senaste halvåren, vilket gör att den ackumulerade andelen osålda bostäder blir större och större", säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

Svensk Nyproduktion noterar att relativt få bostäder säljs redan i säljstartsfasen och att det ofta syns ett uppsving i försäljningsstatistiken när tillträdesdagen närmar sig. Kombinationen av många säljstarter och svag försäljning i projektens tidiga skeden medför att utbudet fortsätter att öka. Nya projekt fortsätter att säljstartas i betydligt snabbare takt än de säljs av.

"Detta är bekymrande för marknaden. Om denna trend håller i sig kommer vi att under andra halvåret se en ökad andel projekt som dras tillbaka från försäljningsfasen för att skjutas framåt", skriver de i rapporten.

Svensk Nyproduktion konstaterar att de säljstartade projekt som sålt bäst i år prismässigt har legat i nivå med eller under lokal successionsmarknad samt haft kortare tid till tillträde.

Under det första halvåret i år har det säljstartats 2.764 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med 3.166 bostäder under motsvarande period i fjol. Antalet säljstartade bostäder har därmed minskat med 13 procent.

"Vi ser en fortsatt stark trend hos de flesta bostadsutvecklare att dela in sina projekt i flera säljetapper för att underlätta prisjusteringar etapperna emellan samt att portionera ut bostäderna över en längre tid i stället för att säljstarta allt på ett bräde", skriver Svensk Nyproduktion.

Enligt Svensk Nyproduktions nyproduktionsindex har säljstartspriserna i Stockholm legat ganska stabilt runt 50.000 kronor per kvadratmeter sedan början av 2018.

"Vi ser även en fortsatt ganska stagnerad men stabil prisnivå. Priserna går varken upp eller ner särskilt mycket utan är på en förhållandevis stabil nivå i linje med snittpriser på successionsmarknaden för Stockholms län", säger Jesper Höök.

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom