EQL Pharma: Snålt bud eller inte?

Christer Fåhraeus lägger via sitt bolag Fårö Capital ett budpliktsbud på EQL Pharma. Prislappen på 12 kronor per aktie lär inte övertyga de troende.
EQL Pharma: Snålt bud eller inte? - edc3488a-cddd-4767-851b-634f126a276cfitcroph450q80upscaletruew800s64d6282f32a45ca3a7d495688eca5263de3e23b3

EQL Pharma (12,10 kr) är ett bolag som tar fram generiska versioner av mindre läkemedel med försäljning i Norden. För närvarande har man 12 produkter på marknaden i Sverige och Danmark men ambitionerna är högre. Nyligen tog bolaget in drygt 25 Mkr för att utöka sin pipeline.

Börsplus synade aktien för 1,5 år sedan och landade då i att den var något dyr med tanke på prestationerna.

Nu har det kommit ett budpliktbud på bolaget värt 12 kronor kontakt per aktie. Bakom budet ligger bolagets vd och grundare Christer Fåhraeus. Han är också känd grundare av flera andra börsbolag och storägare i bland annat Cellavision.

Det är inget vidare bud sett till premien på 11 procent jämfört med senaste stängningskurs. Så sent som i november förra året handlades aktien över 16 kronor under dagen.

Budskapet från Fåhraeus är dock att budet mest är en formsak som följd av att han passade på att köpa en post på 1,1 procent av bolaget utanför börsen och därmed nådde över budpliktsgränsen på 30 procent.

Så här står det i pressmeddelandet:

”Erbjudandet motiveras inte av någon ambition hos Fårö Capital att förvärva hela EQL Pharma. Fårö Capital planerar inte att efter Erbjudandet verka för några väsentliga förändringar i EQL Pharma. Inga förändringar planeras heller avseende EQL Pharmas ledning och andra anställda, inklusive anställningsvillkor, eller för sysselsättningen och verksamheten på de platser där bolaget bedriver verksamhet. Budet föranleds således endast av de legala krav som uppstått i och med ovannämnda förvärv”.

Till nyhetsbyrån Finwire säger Fåhraeus att han köpte aktierna för att försvara sin ägarandel långsiktigt. Bakgrunden är att Fårö Capital ställt ut köpoptioner på 550 000 aktier till ett par ledningspersoner.

Det vi ändå finner en liten smula konstigt givet att budet alltså inte skulle vara syftat till att ta över EQL, är att priset läggs på 12 kronor. Aktierna köptes till 11,35 kronor vilket alltså borde vara minsta budkurs. Ville man visa att det absolut inte rör sig om annat än en formsak borde väl budet också lagts där?

På Spotlight handlas aktien i skrivande stund marginellt över 12 kronor. Vi är kluvna till det erbjudandet. Å ena sidan går det just nu bra för EQL. Det senaste kvartalet ökade omsättningen med 47 procent till 11,4 Mkr jämfört med samma period föregående år. För räkenskapsårets tre första kvartal var ökningen 64 procent till 35,3 Mkr. EBITDA ökade för de tre kvartalet från 1,5 till 3,0 Mkr.

Framför allt är bolaget laddat för väsentlig tillväxt framåt. 32 produkter finns på olika faser i EQL:s pipeline. Bolaget räknar med att ha dubblat antalet preparat som säljs, till 25 stycken, lagom till mars 2021. Just nu ser man en del av kostnaderna för detta arbete men inte så mycket av intäkterna. Knappast en situation där bolaget kan väntas få en toppvärdering.

Å andra sidan är börsvärdet faktiskt 350 Mkr till kursen 12 kronor. Det är 10 gånger nuvarande årsintäkter. Även om man tänker sig att intäkterna, liksom antalet preparat, dubblas 2021 så talar vi alltså om EV/Sales 5x vilket inte heller är en låg värdering. Det är svårt att sia kring marginalpotentialen i EQL som just nu drivs med bruttomarginaler kring 53 procent. Att sköta en portfölj med många små läkemedel är kostsamt.

I grund och botten förblir vi osäkra på hur stor potential det finns i EQL:s affärsidé. Kan man bygga upp en portfölj nischpreparat som får vara i fred för konkurrens från andra generikabolag och den allra mest brutala prispressen? Vi skulle nog varit frestade att ta budet, trots allt.

Om man är aktieägare i EQL delar man rimligtvis inte vår uppfattning om att värderingen är hög utan ser förmodligen till att det är nu det börjar ta fart för bolaget. I så fall ser man Fåhraeus aktieköp och bud som en bekräftelse på stora underliggande värden. Och då är budet just vad det vid första anblicken ser ut som – alldeles för snålt.

Bolagets största ägare Andel av röster & kapital
Christer Fåhraeus 30,00%
Cadila Pharmaceuticals Ltd 30,00%
Avanza Pension 2,54%
Ben Hayes 1,95%
Lars Holmqvist 1,82%
Emanuel Eriksson 1,39%
Karin Wehlin 1,27%
Lars Fåhraeus 1,20%
Martin Søkjer-Petersen 1,15%
Ingemar Kihlström 1,09%
Källa: Holdings
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.