Nordea tror på låga boräntor ännu en tid

Nordea spår att styrräntan förblir orörd och att penningpolitiken kommer fortsätter vara mycket expansiv framöver, vilket, med en ekonomi som rusar och hushåll som har mycket starka balansräkningar, riskerar att leda till överhettning på sikt.
Nordeas chefsekonom Annika Winsth.
Annika Winsth, chefsekonom Nordea Foto: Simon Rehnström / SvD / TT

Den ekonomiska återhämtningen lär gå betydligt snabbare än vid tidigare kriser, både när det kommer till tillväxten och arbetsmarknaden. Samtidigt har hushållen ökat sin förmögenhet och har ett uppdämt behov av att konsumera när restriktionerna lättar. Det skriver Nordeas Annika Winsth i sin boränteprognos.

I efterdyningarna av krisen studsar priserna upp ordentligt och risken för inflation är större än på länge, och då särskilt i USA. Riksbanken menar dock än så länge att prisökningarna är tillfälliga, skriver hon.

”Riksbanken är inte heller beredd att strama åt på grund av utvecklingen på bostadsmarknaden då banken menar att inflationsmålet inte nås och att vi inte är ute ur pandemin. Räntan förblir därmed orörd och penningpolitiken fortsatt mycket expansiv”, skriver Annika Winsth, och påpekar att med en ekonomi som går som tåget och hushåll med mycket starka balansräkningar riskerar det att leda till överhettning på sikt.

”Det kan vara klokt att reflektera över det, men så länge Riksbanken inte byter fot lär räntor förbli låga och bostadspriserna fortsätta upp”, avslutar hon.