Förvaltaren skruvar ner risken: ”Farligt att extrapolera marginalerna vi sett”

Charlotta Faxén har förvaltat fonder på Lannebo sedan 2009. Med stigande osäkerhet i år har hon just dragit ned aktieandelen i de två Mix-fonder hon ansvarar för. Samtidigt håller hon hårt i två nordiska läkemedelsjättar. 
Förvaltaren skruvar ner risken: ”Farligt att extrapolera marginalerna vi sett” - charlotta faxen 1200
Charlotta Faxén, förvaltare på Lannebo Fonder.

Strax efter nyårsklockorna slutat klämta noterade Stockholmsbörsen nytt all-time-high 4 januari. Sedan dess har det dock gått utför med ett tapp på 20% i år och en börs som fladdrat omkring på nedvägen. Charlotta Faxén förvaltar, tillsammans med Peter Lagerlöf, fyra fonder för Lannebo Fonder. Två av dessa är mix-fonder som varierar exponeringen mot börsen beroende på hur man ser på börsen. Det skiljer dem mot vanliga aktiefonder som i princip hela tiden är fullinvesterade i aktier. 

I februari ökade man på andelen aktier till 65 procent men under mars och april har förvaltarna bytt inställning och i stället dragit ned andelen. 

”När kriget bröt ut den 24 februari och marknaden dök började vi köpa aktier. Det kan låta cyniskt och kan vara lite jobbigt men man måste se till fondens bästa. Ofta när det sker oväntade händelser blir det panik och en överreaktion, som när covid bröt ut. Jag tror att det var många som sedan missade den snabba studsen uppåt under covid och nu var rädda att missa rörelse uppåt vilket nog är en orsak till att sättningen efter krigsutbrottet blev så kort”, säger Charlotta Faxén. 

HAR DRAGIT NER AKTIEVIKTEN

I mars sänkte förvaltarna sedan andelen aktier till 61 procent och till 59 procent i april, när det började stå klart vad kriget ställde till med i de globala försörjningskedjorna inte minst. 

”Redan från början visste man ju att det skulle bli konsekvenser, inte minst för att ersätta oljan och gasen. Sedan kom också konsekvenser för produktion, till exempel inom bilindustrin men också på andra håll. Jag träffade till exempel Tomra nyligen och de berättade att de ibland kör sina produkter, som görs i Kina, med tåg till Europa, men nu kommer man ju förstås inte igenom Ukraina, vilket skapar problem med leveranser. Både Ukraina och Ryssland är stora exportörer av spannmål och annan mat vilket också fått konsekvenser. Vi tyckte det studsade tillbaka lite väl snabbt så vi började dra ned andelen i mars”, säger hon. 

Charlotta Faxén 

Förvaltar: Lannebo Mix, Lannebo Mix Offensiv, Lannebo Sverige Hållbar, Lannebo Norden Hållbar. Alla förvaltas i tandem med Peter Lagerlöf. Total förvaltat kapital ca 14,4 miljarder kronor. 

Bakgrund: Carnegie; fondadministration/rådgivning 2000–2002, småbolagsanalytiker 2003–2007, förvaltare Carnegie Småbolagsfond 2007–2009, Lannebo Fonder förvaltare 2009–. 

När fallet satte i gång i februari köpte man på sig främst verkstad men även Boliden som man sedan sålt efter att aktien gått bra i år med hjälp av stigande metallpriser. 

Merparten av rapportfloden har runnit förbi och över lag är intrycket gott men Charlotta Faxén varnar för att läsa in alltför mycket i en del rapporter. 

”Rapporterna har väl varit förvånansvärt bra men man ska komma ihåg att kvartalet bara omfattar en månad med kriget i Ukraina. Det stora problemet är när det kommer hela kvartal med konflikt. Komponentbristen har eskalerat under kvartalet och tar tid att bygga bort. I Kina stängs hamnar på grund av covid och det skapar mycket förseningar i systemet. När det kommer ett helt kvartal med det här läget får vi se hur det slår. Jag tycker också att det är svårt att veta hur trovärdiga orderböckerna är. Många bolag har visat starka orderböcker men hur mycket är pris kontra volym och vad är extrabeställningar som läggs för att säkra tillgång?” säger hon. 

GILLAR VÄRDERINGEN I SANDVIK

Ett innehav man ökat på under april är Sandvik. En utdelning av ståldivisionen SMT som döps om till Alleima står för dörren efter en lång process. 

”Vi köpte Sandvik mycket för deras gruvsegment som ligger långt framme med elektrifiering och automatisering i gruvorna. Vi försöker ofta köpa bolag där kunderna mår bra och vi vet att gruvkunderna mår bra nu. Epiroc finns också på samma område men värderingen av Sandvik är mer attraktiv och ger dessutom en mix av verksamheter. Dessutom ska man nu dela ut SMT och när vi träffade Stefan (Widing, VD Sandvik, reds anmärkning) och frågade om timingen så sade han att man velat vänta till en tidpunkt när man känner att tillväxten är på gång. Det säger något om hur Sandvik ser på framtiden för både SMT och resten av sin verksamhet”, säger Charlotta Faxén. 

Storbolag som Sandvik, SKF och Atlas Copco levererade alla bra eller i alla fall tillfredsställande siffror men Charlotta Faxén tror att det framöver kan bli svårare att rosa marknaden. 

”Det är farligt att extrapolera de marginaler vi sett. Kostnadsinflationen kommer att påverka andra kvartalet mer än det första och många analytiker räknar med stigande marginaler och jag är tveksam till att det kommer bli så. Företagen har många utmaningar just nu”, säger hon. 

INVESTERAR I FÖRNYBAR ENERGI

Hon förvaltar även fonderna Lannebo Sverige Hållbar och Lannebo Norden Hållbar och förnybar energi är något hon gärna investerar i. I hennes fonder finns både Örsted, Nibe och OX2 där man var ankarinvesterare i förra årets IPO. 

”OX2 tappade först i den allmänna nedgången för förnybart men har återhämtat sig nu. De har gått in på nya marknader och har flera ansökningar ute, bland annat i Kattegatt och kring Gotland och projekt i Grekland och Lettland. Man måste dock vara långsiktig då vindparksprojekt från ax till limpa tar 7–10 år”, säger hon. 

Danska Vestas saknas i portföljerna, trots att de hela tiden växande ambitionerna för vindkraft skapar efterfrågan. 

”Hela vindturbinsektorn är lite skakig. Vestas konkurrent Siemens Gamesa har även de vinstvarnat flera gånger. Det är något i den sektorn som inte är riktigt sunt. Efterfrågan finns och det byggs mycket, så det borde finnas stora möjligheter att även tjäna pengar”, säger Charlotta Faxén. 

FLOPPANDE BÖRSNOTERINGAR

Andra börsnoteringar man varit med på är Rugvista, Momentum Software, Storskogen och finska Puuilo. Rugvista har blivit ett sänke i portföljen efter att ha tappat 25 procent från teckningskursen, men hon ger inte upp. 

”Till skillnad från många andra e-handelsbolag så har de faktiskt levererat men har dragits med i det allmänna fallet i sektorn som orsakats av att en del andra aktörer kanske har varit lite väl optimistiska”, säger hon. 

För Momentum Software, som är ett SaaS-bolag med fokus på fastighetsförvaltning, har det gått bättre. Från teckningskursen 61 kronor har kursen stigit 15 procent. 

”Vi var ankarinvesterare där och bolaget har levererat enligt plan. Det är en aktie jag hoppas vi kan äga länge. De har bara skrapat på ytan än så länge och har hög kundnöjdhet samt flera nya projekt på gång”, säger hon. 

Efter ett hektiskt 2021 på noteringsfronten är det betydligt lugnare nu men inte helt dött. 

”Förra året kom det så många att man knappt orkade till slut så det är faktiskt lite skönt. Det var några processer på gång i januari som inte blev något men nu är några bolag på väg in på börsen som ser intressanta ut. Det är mer etablerade och mogna företag som noteras till följd av generationsskiften”, säger Charlotta Faxén. 

“TYCKER LITE SYND OM STORSKOGEN”

Gruppen serieförvärvare har tappat rejält i år efter att varit en av förra årets favoritsektorer. Storskogen är ett av de bolag som tappat mest. 

”Jag tycker lite synd om Storskogen. Det har varit mycket negativa skriverier och man kan undra ibland om de alls träffat bolaget. Vi har fått ett gott intryck av ledningen och de har också gjort vad de sade de skulle göra. De tog en större nedskrivning av lager i fjärde kvartalet vilket var lite olyckligt och där hade man kanske önskat lite bättre och tydligare kommunikation att det är så verksamheten fungerar”, säger hon. 

Danska Novo Nordisk och Astra Zeneca är bland de största innehaven i alla fonderna och det är aktier man ägt länge.  

”Novo kom med en negativ vinstvarning i december efter att man haft problem med tillverkning av sitt läkemedel mot fetma. Nu har man fått ordning på det och efterfrågan på Wegovy är jättestark. Detta ledde till att de istället kom med en positiv vinstvarning i slutet av april. Astra har en större bredd och står inför en period med nya läkemedel som kommer ut på marknaden och fler i pipeline. Värderingsmässigt sticker varken Novo eller Astra ut internationellt och värderingen är knappast ett problem idag. Många klagar på att Astra inte ökar utdelning men det kommer i takt med att fler läkemedel kommer ut på marknaden”, säger Charlotta Faxén.

KÖPER TILLBAKA ELECTROLUX

En aktie som gjort en liten comeback i portföljen nyligen är Electrolux. 

”Vi hade Electrolux tidigare men sålde i januari på omkring 215 kronor. Nu kunde vi köpa på 150 kronor vilket är en attraktiv värdering. Stålpriserna och logistik är bekymmer men rapporten var helt ok givet de förutsättningar som finns. Det kan verka lite kortsiktigt men när marknaden är volatil får man utnyttja det”, säger Charlotta Faxén. 

Vill du hitta dagens vinnare och förlorare på Stockholmsbörsen ska du spana in Affärsvärldens sida Börsen idag.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du fler intervjuer

Annons från Kareby Finans