Intervju Inflation
Låga inflationen pressar Riksbanken: ”Håll huvudet kallt”
Inflationen i september uppgick till 1,1%, enligt huvudmåttet KPIF. Det är den lägsta nivån sedan december 2020. SEB:s seniorekonom Robert Bergqvist understryker att det finns skäl att glädjas åt utvecklingen.
“Glöm inte att inflationskampen har varit väldigt framgångsrik. För bara två år sedan var inflationen över 10% och vi visste inte vart den var på väg. Det här ger en viktig förutsägbarhet i svensk ekonomi, i en i övrigt osäker och oförutsägbar värld.”
Samtidigt tror han att det faktum att KPIF nu ligger klart under tvåprocentsmålet kan öka trycket på Riksbanken att ta större kliv i räntesänkningarna.
“Pressen finns där, men dagens data ändrar inte utsikterna. Jag tror att Riksbanken är lugn och det är klokt av dem att inte springa iväg på sitt eget mått och sänka stort”, säger han.
Kärninflationen i mål
Bergqvist pekar på att inflationsnedgången främst har drivits av lägre energipriser. Ser man till kärnsiffran, där energipriser exkluderas, så var inflationen prick 2% i september.
“Det betyder att vi verkligen är i mål. Energikomponenten är väldigt volatil. Den är låg nu men kan också studsa upp de närmaste månaderna givet oron i Mellanöstern”, säger Bergqvist.
Han uppmanar direktionen att framför allt ta fasta på framåtblickande indikatorer som inflationsförväntningar och företagens prisplaner, och där syns ännu inga tecken på att den “för låga inflationen” är på väg att bli ett problem.
“Om KPIF börjar påverka inflationsförväntningarna så kan det stressa Riksbanken, men det ser vi inte.”
SEB tror på dubbelsänkning
SEB:s prognos är att Riksbanken sänker styrräntan med 0,5 procentenheter i november, följt av 0,25 procentenheter i december.
“Men om det blir 0,25 eller 0,5 procentenheter är inte det viktiga. Riksbanken har signalerat att vi ska ner till 2-2,25% nästa år och det är vad som spelar roll för ekonomin”, säger Bergqvist.
Läs mer: Thedéen: Inflationen nära målet
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du fler intervjuer