Förlösande nyemission i Obstecare

Obstecare står redo att på allvar kommersialisera systemet AFL som används vid problemförlossningar. Med friskt kapital ska bollen sättas i rullning. Potentiella aktieägare måste både tåla risk och ha tålamod. Men om Obstecare kan nå igenom i bruset av alla andra börsnoteringar som nu genomförs så bör aktien värderas upp.

Utdragna förlossningar beror ofta på värksvaghet. Förlossningsförloppet stannar av och trots att kvinnan har värkar händer ingenting. Värksvaghet beror ofta på mjölksyra i livmodern. För att få igång värkarna behandlas kvinnan med värkstimulerande dropp. Detta ger ofta oönskade effekter. Fel dos kan t ex vara skadligt för mamma och barn.

Obstecares AFL-system är ett icke-invasivt sätt att mäta mjölksyrahalten i forstervattnet. Det ger en uppfattning om hur utmattad livmodern är. Med AFL-värdet kan det värkstimulerande droppet individanpassas och sjukvårdspersonalen får ett bättre underlag för att fatta beslut om insatser under förlossningen. Det leder till färre kejsarsnitt och instrumentella förlossningar. Det är också möjligt att tidigt identifiera potentiella problemförlossningar. Det resulterar i lägre risker för mamma och barn och minskat lidande. Att undvika problemförlossningar innebär också besparingar för vården. Ett akut kejsarsnitt kostar cirka 50 000 kronor.

Fler kliniska studier har genomförts som bekräftar att AFL-metoden fungerar. Sammantaget handlar det om data från fler än 5000 förlossningar. AFL-systemet består av mätmetod, mätprober och analysutrustning. Produkten är CE-märkt och kan säljas som medicintekniskt instrument på den europeiska marknaden. Obstecare har patent och patentansökningar avseende metoden att mäta mjölksyra i fostervatten samt specifika utformningsegenskaper på mätutrustningen. Godkända patent finns för USA, Europa och Japan.

Obstecare genomför just nu en nyemission på cirka 16 Mkr inför listning på Aktietorget (se faktaruta). Kapitalet ska främst användas för marknadsbearbetning.

Obstecare December 2017
VD: Johan Itzel
Styrelseordförande: Peter Risberg
Antal anställda: 3
Nyckelpersoners ägande: Cirka 13 %
Antal aktier ink. utspädn: 14,9 miljoner
Börsvärde: 57 Mkr
Nettokassa: 17 Mkr
Resultatnivå, årstakt: Cirka -2 Mkr***
Börsnoteringen
Lista Aktietorget
Teckningskurs 3,80 kr
Rådgivare InWest
Storlek på erbjudande 16 Mkr (varav 100% nyemission)
Emissionskostnad Cirka 1 Mkr (8,8% av erbjudandet)
Säkrad andel av IPO* 10%
Investerare som ska teckna i IPO Allba Holding, J. Itzel, P.Månsson, O.Qvarnström, InWest (10% i åtagande)
Garanter
Varningsflaggor** En varningsflagga
Sista teckningsdag 2017-12-05
Beräknad första handelsdag 2018-01-04 (30 dagars väntetid)
* Andelen av antalet aktier i erbjudandet som på förhand är säkrade via förbindelser (garantiåtagande/teckningsåtaganden).
** Särskild metodik. Se faktaruta nedan.
*** Börsplus bedömning av kassaflödet 2018
Källa: SvD Börsplus / bolaget

Varningsflaggor enligt Börsplus IPO-guide

Artikeln IPO-guidens 24 varningsflaggor beskriver den granskningsmetod som Börsplus använt för cirka 100 noteringar.

Flertalet IPO-er får någon eller några varningsflaggor. En varningsflagga är alltså inte så allvarligt i sig utan mer en signal om att man som investerare bör fundera ett extra varv kring vissa aspekter.

Börsplus hittar en varningsflagga i Obstecare

# Kladdiga incitament

Kladdiga incitament är Börsplus samlingsbegrepp för olika typer av risk för intressekonflikt. Ett typexempel är att rådgivaren eller dess anställda äger aktier i IPO-bolaget. Det behöver inte vara ett problem och kan även ses som en fördel men det finns också risker för intressekonflikter eller att rådgivaren översäljer aktien.

Obstecares rådgivare InWest har företrädare som har ägarintressen i bolaget och ställer upp som teckningsåtagare.

Börsplus syn på Obstecare

Det här är en förhoppningsaktie, alltså ett entreprenörsdrivet utvecklingsbolag med minimala intäkter och högtflygande planer. Analys av förhoppningsbolag kräver andra metoder än vanliga börsaktier (se faktaruta längst ner). Plus insikten att det vanligaste utfallet är att investerarna förlorar nästan hela insatsen.

———

1. Incitament nyckelpersoner

Efter genomförd nyemission så kommer ledning och styrelse att äga cirka 13 procent av aktierna i Obstecare. Alla större aktieägare har ingått lock-up avtal vilket innebär att de som mest får sälja 10 procent av sina aktier under en tolvmånaders period efter notering. Det motsvarar cirka 65 procent av aktierna före nyemissionen. Det finns teckningsåtaganden motsvarande cirka 10 procent av nyemissionen. Flera i ledning och styrelse har teckningsåtaganden för mindre belopp.

2. Track record nyckelpersoner

Medicinskt ansvarig i bolaget är Eva Wiberg-Itzel. Hon har lång erfarenhet som obstetriker och ett brett nätverk inom förlossningsvården. Eva forskar kring mjölksyrehaltens effekter i fostervattnet. Maken Johan Itzel var med och grundade bolaget och är sedan nyligen vd för Obstecare. Han bidrar främst med lång erfarenhet från att introducera nya produkter på nya marknader. Styrelseordförande är Peter Risberg som har 15 års erfarenhet från hälso- och sjukvårdssektorn. Han har bl a suttit i koncernledningen för Capio och Proffice.

3. Trovärdighet för produkt och strategi

Varje år föds knappt 10 miljoner barn i USA och Europa. Cirka 20 procent efter en värksvag förlossning. Obstecare uppskattar sin marknadspotential i USA och Europa till 1,3 miljarder kronor. Som jämförelse kan den svenska marknaden uppskattningsvis vara värd cirka 15 Mkr. Det är tydligt att Obstecare måste nå internationella framgångar för att bli en succé. Om AFL-metoden däremot i ett längre perspektiv lyckas komma in som screeningmetod vid alla förlossningar ökar marknadsstorleken många gånger.

Obstecare befinner sig i tidig kommersialiseringsfas. AFL-systemet hyrs ut. Intäkterna kommer främst från förbrukningsartiklar. Bolaget uppskattar att den genomsnittliga intäkten per förlossning är cirka 800 kronor. Obstecares marginal är cirka 75 procent. AFL-metoden används idag vid kliniker i Sverige, Baltikum, Finland, Norge och England. De fem betalande kunderna har resulterat i en nettoomsättning på knappt 0,3 Mkr hittills i år. Det indikerar att klinikerna ännu inte använder AFL-systemet i så stor utsträckningen som Obstecare hoppas på framöver.

Strategin är att etablera AFL hos kända klinker med bra rykte för att stärka metodens legitimitet. Försäljningen sker idag som direktförsäljning till klinikerna. På sikt är tanken att sälja via distributörer. Det blir en utmaning att hitta distributörer som verkligen tar till sig Obstecare och inte bara tar in AFL-systemet i sin produktlista.

Det börjar i Europa men på sikt ska Obstecare ta sig an den amerikanska marknaden. För lansering i USA kommer det att krävas myndighetstillstånd. Ansökan kommer att göras år 2019 antingen som en 510k eller PMA. 510k ansökan innebär att det finns en liknande produkt att jämföra med. 510k är den billigaste och snabbaste vägen. Blir det frågan om ett PMA-godkännande krävs kliniska studier. Det kommer att ta ett par år och kosta cirka 15 Mkr. Fördelen med PMA är att det ger en monopolställning på marknaden under en lång period. Man kan spekulera i att Obstecare kommer att kunna ta mer betalt i USA, där felbehandlingar ofta leder till stämningar.

Sammantaget verkar Obstecare ha en bra och trovärdig strategi även om de inneboende utmaningarna så klart är stora.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

  • Lyckad införsäljning till välrenommerade kliniker
  • Antalet kliniker växer till 50 på tre års sikt
  • Marknadslansering i USA
  • På lång sikt få AFL-metoden som screeningverktyg vid alla förlossningar

Obstecares jobb de kommande åren består i försäljning i Europa. Parallellt med det ska vägen in i USA utredas och inledas. På lång sikt skulle Obstecares lycka vara gjord om AFL-metoden kan bli ett screeningverktyg vid alla förlossningar.

Obstecare Idag Tänkbart 2020
Värdedrivare (i) Försäljning Lansering i USA
Uppnådd nivå Värdedrivare Används på 5 sjukhus 50 sjukhus
Värderingsmodell (ii) e.m e.m
Resultatnivå, årstakt Cirka -2 Mkr neg
Börsvärde, Mkr (iii) 57 Mkr 150 Mkr
Optimistisk vinstchans (iv) 160%

Tabellförklaring

Tabellen visar bolaget i dag samt ett tänkbart framtida optimistiskt scenario. Detta är alltså inte Börsplus huvudscenario. Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det som regel slutar med en stor förlust för investerarna.

(i) Värdedrivare är de enligt Börsplus enskilt viktigaste aktiviteterna och målen för att förstå bolagets utveckling. Exempel på värdedrivare i ”förhoppningsbolag” är genombrottsorder, kundintag, nya marknader, licensavtal, regulatoriska godkännanden eller nya produktlanseringar.

(ii) Värderingsmodell avser börsvärde i förhållande till värdedrivaren. Idag är värderingen implicit, alltså vad börsvärdet ger för värdering jämfört med den uppnådda nivån av värdedrivaren. I en tänkbar framtid bedömer Börsplus vad som kan vara en rimlig värdering givet att värdedrivaren utvecklats till en högre uppnådd nivå.

(iii) Börsvärde idag respektive ett tänkbart framtida börsvärde givet optimistiska antaganden om utvecklingen för värdedrivaren samt en rimlig värdering av bolaget i en sådan framtid.

(iv) Optimistisk vinstchans är är en förenklad skattning av potentialen i aktien på några års sikt. Detta är starkt förenklat och tar inte hänsyn till mindre finansieringsbehov eller exakt nettoskuld/kassa. Större bedömda finanseringsbehov är dock inkluderade vilket i så fall anges i tabellen och/eller i analysen.

Optimistiskt scenario

Blickar vi tre år framåt så har Obstecare inte ännu tagit sig in på den amerikanska marknaden men förhoppningsvis är bollen satt i rullning. I en intervju uppger vd Johan Itzel att 50 kliniker inom tre år kan vara en rimlig förväntning. Det motsvarar cirka 1 procent av alla förlossningskliniker i Europa och USA. Obstecare ger dock inga prognoser så uttalandet får tas med en nypa salt. Bolaget fokuserar främst på lite större kliniker i storstadsområden som genomför 4000 förlossningar och uppåt om året. 20 procent av förlossningarna är värksvaga. Intäkten per förlossning är i genomsnitt cirka 800 kronor. 50 kliniker skulle då resultera i intäkter på 32 Mkr. Distributörer kommer in i bilden och Obstecare kan tänkas få behålla uppskattningsvis 20 Mkr. Har utvecklingen sett ut så här för Obstecare där bolaget lyckas gå från 5 till 50 kliniker på tre år kommer sentimentet kring aktien att vara starkt och p/s-multiplar på 5-10 är inte osannolikt. Det skulle innebära en värdering på 100-200 Mkr.

Obstecares postmoney-värdering blir 57 Mkr. Flera andra medicinteknikbolag som också befinner sig i tidig fas har värderats upp rejält på Aktietorget. Exempel är Inhalation Sciences med börsvärde på cirka 80 Mkr, Invent Medic med börsvärde på cirka 220 Mkr och BIBBInstruments med börsvärde på cirka 110 Mkr. Bolagen gör olika saker men är alla i ett ganska tidigt skede och vi ser ingen anledning till att inte Obstecare skulle kunna nå liknande nivåer.

Pessimistiskt scenario

Vården är som bekant konservativ och resurserna är begränsade. Förseningar och fördyrningar är mer regel än undantag. I ett pessimistiskt scenario vinner produkten inte gehör varpå bolaget helt kan sakna bärkraft.

Riskviljan på börsen svänger mycket snabbt. Ett potentiellt problem för Obstecare är att flera andra mindre förhoppningsbolag är ute med IPO-erbjudanden just nu. Om Obstecare kommer igenom i bruset eller inte är svårt att sia om. Lägsta nivån för att genomföra nyemissionen är satt till 9,6 Mkr. Det är cirka 60 procent av vad bolaget behöver just nu och skulle tas emot negativt.

Börsplus slutsats

Huvudscenariot för förhoppningsbolag är att det över tid slutar med en stor förlust för investerarna.

Obstecare framstår som ett seriöst bolag med en väl genomtänkt strategi för att nå ut på marknaden. Som aktieägare måste man dock räkna med att det kommer att ta tid att få ett rejält kommersiellt genombrott. Inte minst för att storleken på marknaden är begränsad och ska delas med distributörer. Vi kan dock inte se någon anledning till att idag värdera Obstecare lägre än flera andra medicinteknikbolag i tidig fas på smålistor som Aktietorget. Det finns alltså en klar uppsida i aktien för den som accepterar riskerna. Noteringen blir dock mycket av ett taktikspel eftersom en bra notering blir sin egen katalysator och vice versa.

Så ser Börsplus på förhoppningsbolag

Vid investeringar i entreprenörsbolag utan intäkter men med högtflygande planer bör man enligt Börsplus åsikt börja med nyckelpersonerna i projektet.

1. Har nyckelpersonerna rätt incitament och engagemang för att göra det långa och hårda arbete som krävs för att lyckas? Saknas detta incitament kan man ofta stryka aktien som köpkandidat redan här.

2. Har nyckelpersonerna erfarenhet och historik med sig som gör det troligt att de har rätt förutsättningar för att ta projektet till framgång? Det gör enorm skillnad om entreprenören har relevanta framgångar i bagaget eller ej. Detta är en väldigt subjektiv och därmed svår bedömning men den bakomliggande tanken är robust. Nämligen att en förstklassig ledning med en halvdan affärsidé är långt mycket bättre än en förstklassig affärsidé i händerna på en halvdan ledning.

3. Hur trovärdig är strategin och produkten? Denna fråga kan besvaras på flera nivåer. Från höftskott till datainsamling i McKinsey-klass. Vi lägger oss på en nivå någonstans där emellan där nedlagd analystid får styras av hur intressant investeringen ser ut att vara i övrigt. En mycket intressant aktie förtjänar en mer grundlig research än ett börsbolag som vi på andra grunder bedömer som helt ointressant. Dessa bedömningsgrunder kan vara saker som frågorna 1–2 ovan eller potentialen, värderingen eller något annat.

4. Nödvändiga antaganden i optimistiskt scenario

Investeringar i förhoppningsbolag handlar helt och hållet om att skissa på hur uppsidan ser ut och därefter utsätta detta optimistiska scenario för ”konstruktiv kritik”. Om aktien står pall för trycket så kan det vara en intressant investering.

En metod är att lista vilka antaganden man nödvändigtvis måste göra för att det optimistiska scenariot ska besannas. Exempel på sådana antaganden kan vara:

  • Kundtillväxten ökar
  • Positiva forskningsresultat (Life Science)
  • Framgångsrik lansering utomlands
  • Lyckad prospektering (råvarubolag)
  • Inget priskrig från stark konkurrent
  • Nyckelpersonerna klarar att verkställa strategin

Vi ser det alltså som mindre meningsfullt att skissa på det mest sannolika utfallet för en förhoppningsaktie eftersom det utan undantag är att investerarna över tid gör en stor förlust.

Börsplus slutsats

Förhoppningsbolag är svårbedömda och inslaget av oförutsägbarhet är större än för aktier i rörelsedrivande bolag. Som en påminnelse om det stora inslaget av slump så graderar Börsplus sin syn på förhoppningsbolag som sidorna på en tärning. Där tärningsutfallen:

1 eller 2 = Sälj

3 eller 4 = Neutral

5 eller 6 = Köp

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB