IPO-året 2022: 75% färre noteringar

Efter ett rekordstarkt IPO-år under 2021 var aktiviteten betydligt lägre år 2022. Antal noteringar sjönk med 75% under året.
IPO-året 2022: 75% färre noteringar - IPO.år

36 noteringar

Under 2021 noterades hela 143 bolag som hade ett erbjudande riktat till allmänheten och som därmed granskades av IPO-guiden. Därtill tillkom cirka en handfull direktnoteringar som exempelvis Desenio och Vimian.

Avknoppningar under 2021

Dessutom genomfördes en rad avknoppningar. Resurs delade ut Solid Försäkring. Volati knoppade av Bokusgruppen. Doro delade ut Careium och Tobii särnoterade Tobii Dynavox.

Av fjolårets noteringar står 24 stycken aktier (motsvarande 17%) högre idag jämfört med teckningskursen vid IPO.

2022 noterades 36 stycken bolag. 9 stycken av dessa (25%) handlas högre än teckningskursen. Vi på Affärsvärlden hade en tydlig teckna-rekommendation på fyra av de aktierna. Den femte teckna-rekommendationen fick fastighetsbolaget Swedish Logistic Property som är ned 6% från IPO.

Bäst har det gått för Skolon som är upp 107%. Move About Group och Smart Valor har rasat och är ned 89% respektive 88% sedan IPO. 39% av noteringarna (14 stycken) har halverats eller mer därtill.

Fyra bolag fick noll flaggor i IPO-guidens granskning. Tre av dem är på plus. Det sista bolaget är Västra Hamnen Corporate Finance som sjunkit cirka 25%.

Stark utveckling för miljardbolagen

Storleksklass Total antal IPO Antal IPO på plus Antal IPO på plus Andel IPO på plus
Miljardbolag 7 5 71%
Småbolag 15 2 13%
Mikrobolag 14 2 14%
Totalt 36 9 25%

Ser vi till noteringarna per storleksklass så är det som väntat miljardbolagen som klarat sig bäst. Bolagen är i regel betydligt större och vanligtvis även kassaflödespositiva vilket drar ned risknivån. 5 av 7 miljardbolag (71%) står högre idag jämfört med teckningskursen vid noteringen. För småbolagen och mikrobolagen är andelen 13% respektive 14% jämförelsevis.

Årets klart största notering är norska oljebolaget Vår Energi som vid noteringen hade ett börsvärde på drygt 77 miljarder. Noteringen riktades tydligt till svenska investerare vilket alltså är skälet att IPO-guiden också granskade noteringen.

Näst störst var Engcon på cirka 7 miljarder. Följt av Swedish Logistic Property på knappt 4,7 miljarder kronor.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Många flaggor = svag kursutveckling

Flest flaggor fick Hubbster (9 st). Den aktien är ned 79% från IPO. Följt av Hoi Publishing (-70%) samt RMD (-28%) som fick åtta flaggor vardera. Vissa flaggor är av retroaktiv karaktär (exempelvis ”ej fulltecknad emission” och ”kursfall första handelsdagen”). Bolag som får många flaggor tenderar också att utvecklas svagt på börsen.

Årets sista notering 2022 var Spac-bolaget Spactvå. 23 december enbart två veckor efter noteringen slog bolaget till med ett förvärv av finansbolaget Frilans Finans. Aktien är upp cirka 10% från IPO.

Sedan 2017 när Affärsvärldens IPO-guide började granska alla noteringar har det genomförts 433 stycken börsnoteringar. Det är drygt 72 stycken i snitt per år. Medianen är 54 bolag. Både 2017 och 2021 var extrema noteringsår med 104 respektive 143 stycken börsnoteringar. 2018-2020 noterades femtio bolag per år i snitt.

Under 2022 var det fem bolag som publicerade prospekt men som sedan ställde in sina noteringar av olika skäl. År 2021 var det två inställda noteringar jämförelsevis.

Fler direktnoteringar

Antalet direktnoteringar, det vill säga bolag som noteras utan ett erbjudande riktat mot allmänheten, har också ökat. En dryg handfull bolag har direktnoterats på NGM. Och nästan lika många på Spotlight Stock Market.

Att antalet noteringar under 2022 minskade rejält jämfört med 2021 var egentligen inte konstigt. I en uppåtgående marknad är det enklare för bolag att attrahera mer kapital. De låga räntorna under 2021 bidrog också. Hur intensivt noteringsåret 2023 blir återstår att se. Mycket hänger på hur konjunkturen utvecklas och det allmänna börshumöret.

En hel del bolag har tillfälligt skjutit upp sina planer på att börsnotera sig på grund av det osäkra börsklimatet. Några tänkbara noteringskandidater för år 2023 är läkemedelsutecklingsbolaget Cinclus Pharma. Tandvårdskedjan Dentalum siktar också på en börsnotering. Bolaget kan beskrivas som en slags serieförvärvare av tandvårdskliniker i Norden. Dentalum har en obligation noterad på Nasdaq. Serieförvärvaren Röko med den förra Lifco-VD:n Fredrik Karlsson är också en tänkbar noteringskandidat.

IPO-guiden kommer fortsätta att granska alla noteringar med investerarnas bästa för ögonen. Förhoppningsvis blir 2023 ett spännande noteringsår.

I grafiken nedan visas antal noteringar på månads- och kvartalsbasis de senaste åren.

IPO-summeringar för respektive månad finns nedan:

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Trapets