IPO-guiden: Dystert första halvår

25 av årets 30 noteringar handlas under teckningskurs. Miljardbolagen har klarat sig betydligt bättre kursmässigt när vi summerar första halvåret.
IPO-guiden: Dystert första halvår - noteringar november 1200
Foto: SHT, TT och Bubbleroom

Tre noteringar i juni

I juni noterades tre bolag. Två var miljardbolag (Emilshus och Engcon). Det sistnämnda bolaget har fått en riktigt bra start och är upp cirka 36% från IPO. Det tredje bolaget var Buyersclub. Juni ifjol var en riktig rekordmånad med hela 32 noteringar.

Under första halvåret 2022 har det noterats 30 bolag som IPO-guiden har bevakat. Det är 59% färre IPO:er jämfört med 74 stycken första halvan av 2021.

IPO-guiden granskar alla noteringar och kategoriserar bolagen i tre storleksklasser.

  • Miljardbolag – Börsvärde vid IPO i miljardklassen. Gränsen dras inte vid 1 000 Mkr utan inkluderar även något mindre bolag med väsentlig omsättning, vinst och ”mogen karaktär”.
  • Småbolag – Bolag med börsvärden som är väsentligt högre än 100 Mkr men som är för små för att klassas som ”miljardbolag”.
  • Mikrobolag – Mycket små bolag med börsvärden runt 100 Mkr och lägre.

Att aktiviteten på noteringsfronten har minskat är inte konstigt med tanke på det volatila börsklimatet, stigande inflation och allt högre räntor från centralbankerna. Även den geopolitiska oron med kriget i Ukraina har påverkat investerarnas riskaptit.

Inställda noteringar

Fyra bolag har ställt in sina noteringar under eller efter att teckningstiden löpt ut. Det är Orderhero och Inuheat, samt de två finska bolagen Nordec Group och Medicortex. Båda de finska bolagen skulle noterats den 30 juni. 2021 ställdes två noteringar in (Occlutech samt Rocker) jämförelsevis.

I grafiken nedan visas samtliga noteringar hittills under 2022. Som synes är det enbart fyra aktier (Northgold, Engcon, Skolon och Vår Energi, BeammWave) som stigit tydligt från IPO. En kvartett av miljardbolag handlas omkring teckningskurs. 25 av 30 noteringar (83%) handlas under teckningskurs.

Bäst har det gått för guldprospekteringsbolaget Northgold som stigit nästan 80% från IPO. Aktien har dock fallit tillbaka en del från toppen i april då aktien var upp över 250%.

Miljardbolag klarar sig bättre

Trenden är tydlig. Miljardbolagen har generellt klarat sig bättre än småbolagen och mikrobolagen. I stora bolag tenderar likviditeten vara bättre och volatiliteten att mindre. De flesta av miljardbolagen använder sig vanligtvis av en så kallad greenshoe under den första månaden efter noteringen. Hittills uppgår avkastningen för de sex miljardbolagen till mellan +36% och -4% (Oneflow).

Vi på Affärsvärlden hade för övrigt ett teckna-ej-råd på Oneflow då vi tyckte mjukvarubolagets värdering (19 gånger den bakåtblickande omsättningen) var på tok för hög.

I fliken “första handelsdag” i grafiken ovan visas hur aktien utvecklades i börsdebuten. Bäst gick det för Engcon (+57%), tätt följd av Swedish Logistic Property, SLP (+56%). SLP-aktien har däremot fallit tillbaka och handlas nu strax under teckningskurs. Generellt har det varit en god idé att teckna aktier i miljardbolagen. Enbart norska Vår Energi föll under första handelsdagen. Emilshus var oförändrad i börsdebuten.

Under juli så har ett bolag planerad första handelsdag. Det är bokförlaget Hoi Publishing. Affärsvärlden tyckte aktien prissattes alldeles för dyrt och rekommenderade att inte teckna aktien. Teckningsgraden uppgick till blygsamma 31%. Detta trots att omkring 30% av aktierna på förhand var tingade. Aktien kommer, med stor sannolikhet, att falla redan första handelsdagen. IPO-guiden har hissat en dubbelflagga för klen teckningsgrad.

En hel del bolag har troligen skjutit upp sina IPO-planer på grund av det volatila börsklimatet. I april meddelade bolaget Enexis att de avser notera sig på First North. Noteringsplanerna har skjutits upp så vi får se om de försöker igen efter sommaren. Juli och augusti brukar som bekant vara lugna månader på noteringsfronten då det är semestertider. Förhoppningsvis tar aktiviteten fart igen i september.

2017 och 2021 noterades 104 respektive 143 bolag som IPO-guiden granskade. Hektiska år brukar dock följas upp av lite lugnare år. Under 2019 noterades 42 bolag och 2020 uppgick antalet IPO:er till 47 stycken. Gissningsvis kommer antalet noteringar under 2022 också att landa kring 40-45 stycken. Mycket beror förstås på hur börsen utvecklas.

IPO-summeringar för respektive månad finns nedan:

Läs om fler aktuella börsnoteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF