IPO-guiden Swedish Stirling Pref
IPO-guiden hissar fem flaggor i Swedish Stirling Pref
Swedish Stirling Pref | |
Lista | First North |
Storleksklass | Miljardbolag |
Börsvärde efter noteringen | 100 Mkr (pref-aktierna) |
Sista teckningsdag | 2022-09-23 |
Den 7 oktober noteras Swedish Stirling Pref på First North. Inför noteringen har Affärsvärldens IPO-guide granskat bolaget och hittat fem flaggor, en för hög emissionskostnad, en för lång väntetid, en för komplext erbjudande, en för svaga finanser och en för framtida kapitalbehov.
Hög emissionskostnad
Vad gäller första flaggan, för hög emissionskostnad, är tolkningen för ett IPO-bolag med höga emissionskostnader att bolaget antingen är i penningknipa, att det varit oordning i bolaget och/eller att priset på aktien är fel. Affärsvärlden hissar varningsflagg för alla bolag som är i sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.
Swedish Stirling Pref betalar cirka 12 Mkr i emissionskostnader, motsvarande 12,2% av erbjudandet.
Lång väntetid
Andra flaggan, lång väntetid, motiveras med att det innebär extra risk att teckna IPO:er och att risken ökar om man måste vänta länge från att aktier tecknas till att de börjar handlas. Av administrativa skäl tar det ofta 1-2 veckor eller mer innan småbolag börjar handlas. Om väntetiden är längre än 10 dagar så hissar Affärsvärlden varningsflagg för de IPO-er som är i den sämsta fjärdedelen i sin storleksklass.
Swedish Stirling Pref-aktien börjas handla 14 dagar efter sista anmälningsdag.
FLAGGOR ENLIGT AFFÄRSVÄRLDENS IPO-GUIDE
En av IPO-guidens främsta nyttor är att belysa små och stora ”flaggor” avseende erbjudandet och själva noteringen. Flaggorna gäller även börsfäighet men handlar INTE om bolagets verksamhet per se eller värderingen på aktien. De allra flesta noteringar får någon eller några flaggor.
Komplext erbjudande
Breda kursintervall är den vanligaste formen av ett komplext erbjudande. Andra exempel är väldigt stort inslag av övertilldelningsoption eller lägen där antal aktier eller nettoskuld är svårt att beräkna.
Emissionserbjudandet kan utökas med hela 50% från 100 till 150 Mkr om utökningsoptionen utnyttjas fullt ut. Det innebär en ordentlig osäkerhet för investerare. Att det skiljer så mycket kan tolkas som att bolaget egentligen hade velat ta in betydligt mer än 100 Mkr men inte lyckades försäkra sig om marknadens intresse. Affärsvärlden hissar en flagga.
Svaga finanser
Ibland är det otydligt hur mycket pengar ett bolag kommer göra av med det närmaste året. Ibland är det smärtsamt tydligt att risken är stor att bolaget behöver mer pengar inom ett år.
Swedish Stirling har en nettokassa på ca 140 Mkr efter emissionen vilket inte räcker länge med tanke på dess burn rate. Bolaget har ett utestående konvertibellån på ca 100 Mkr som kostar 14% i årlig ränta och en kreditfacilitet hos den sydafrikanska banken IDC med en ränta på ca 9,5% i dagsläget.
Preferensaktiens direktavkastning ligger på i sammanhanget låga 7,25% sett till teckningskurs. Det finns en stor risk att utdelningarna kan utebli då Swedish Stirling är ett förlustbolag. Affärsvärlden hissar en flagga.
Framtida kapitalbehov
Swedish Stirling kommer troligtvis kommer behöva ytterligare finansiering de kommande åren och det är inte helt tydligt hur denna är tänkt att erhållas. Affärsvärlden hissar en flagga.
Sista teckningsdag är fredag den 23 september och teckningskursen är 276 kronor.
HÄR HITTAR DU SWEDISH STIRLING PREF PÅ IPO-GUIDEN
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.