Välkommen, du har tillgång till Premium-materialet via ett samarbete med Telia Zone!

Facebook stämmer Khashoggi-anklagat cyberspionagebolag

2019-10-30 15:23
Foto: Rex/TT

Facebook stämmer det israeliska cybersäkerhetsföretaget NSO Group.

Företaget anklagas för att ha försett länder i Mellanöstern med mjukvaror för att bryta sig in i meddelandeappen Whatsapp, som bland annat påstås ha nyttjats vid mordet av Washington Post-kolumnisten Jamal Khashoggi i fjol.

NSO Group anklagas i dokument som lämnats in till en domstol i San Francisco för att ha försett flera totalitära länders underrättelsetjänster med spionmjukvaran Pegasus.

Mjukvaran ska ha nyttjats för intrång i 20 olika länder mot 1.400 telefoner, datorer och surfplattor tillhörande politiskt utsatta användare varav de många var journalister, människorättsaktivister, dissidenter, diplomater och politiker. Även svenska användare finns bland de drabbade.

Facebook kallar angreppen för "ett omisskännligt mönster" och vill nu att NSO Group förbjuds att försöka hacka det sociala nätverkets appar och sajter. Dessutom kräver bolaget skadestånd. Den bugg som möjliggjorde för Pegasus att ta sig in i användares telefoner åtgärdades av Whatsapp kort efter avslöjandet i våras.

NSO har förnekat alla anklagelser, som bland annat har riktats mot bolaget från den världskände visselblåsaren Edward Snowden, som tidigare arbetade för NSA, USA:s dataunderrättelsetjänst. Anklagelsen om att ha varit del i att spåra och mörda Jamal Khashoggi kom ursprungligen från den saudiske dissidenten Omar Abdulaziz, som stämde NSO i december för att ha spionerat på hans korrespondens med Washington Post-kolumnisten. Även människorättsorganisationen Amnesty har riktat liknande anklagelser mot NSO gällande spårningsaktioner som föregått mordförsök.

"Vi vänder oss mot anklagelserna i skarpast möjliga ordalag och kommer försvara oss med näbbar och klor. NSO:s enda affärssyfte är att förse licensierade staters underrättelsetjänster och polisväsenden med teknik för att förhindra terrorism och allvarliga brott", skriver NSO Group i ett uttalande.

Enligt forskargruppen Citizen Lab, som avslöjade intrånget i maj, har NSO Group i Pegasus skapat en sofistikerad mjukvara som kunnat avlyssna Facebook-ägda Whatsapps användare via användarens telefons kamera och mikrofon. Pegasus kunde också nå in i telefoner via en mängd andra krypterade meddelandetjänster.

Avlyssningen innebar ånyo krishantering för ägarbolaget Facebook, som slitit hårt med att återta förtroendet för sin släpphänta hantering av användardata efter Cambridge Analytica-skandalen och som strax innan härvan briserade bytt strategi för att fokusera på "privat krypterad kommunikation".

Direkt Affärsvärlden

Mest läst

Premiumnyheter

Aktuellt inom