Blygsam börsstart för byggaren

Wästbygg stiger några procent när handeln startar. Utfallet pekar dock på fortsatt stort intresse för börsnoteringar då bolaget tillfördes hela 13 000 nya aktieägare som tecknat i erbjudandet.
Wästbygg
Wästbyggs dotterbolag Logistic Contractor stod 2019 för 26% av den totala volymen av färdigställda logistikfastigheter i Sverige och har uppfört omkring 1,5 miljon kvm logistik- och industriyta sedan starten 2004. Under 2019 fick bolaget uppdraget att uppföra Northvolts batterifabrik i Skellefteå med totalt ordervärde strax under en miljard kronor.

Erbjudandet övertecknades enligt bolaget ”flera gånger” och aktien stiger till 103 kronor. Det motsvarar en uppgång på omkring 7% jämfört med teckningskursen i erbjudandet på 96 kronor.

Omkring 70% av erbjudandet på totalt 950 Mkr ska ha satts på de tio största tecknarna, i huvudsak fondbolag. I princip alla privatpersoner som tecknade aktier ska ha fått tilldelning.

https://www.affarsvarlden.se/analys/wastbygg-kommer-till-borsen-med-utvecklingspotential

Affärsvärlden granskar och analyserar alla noteringar på svenska listor. När vi analyserade Wästbygg inför noteringen landade vi ett teckna-råd på aktien.

Tror man att orderingången lossnar under andra halvåret och att bolaget kan bibehålla ungefär nuvarande marginaler så ser vi en aktie värderad till omkring 10 gånger rörelseresultatet. På några års sikt bör det då fortfarande finnas närmre 30% uppsida i aktien från dagens kurs. I ett optimistiskt scenario är kurser närmre 200 kronor inte otänkbart.

Noteringen av Wästbygg är årets tredje största sett till storlek på erbjudandet om knappt en miljard kronor. Tabellen nedan listar de tio hittills största noteringarna i år.

En intressant spaning är dock att i merparten av dessa har en stark första handelsdag följts av ganska medioker kursutveckling därefter. Det är ett trendbrott och kanske tecken på en lite väl optimistisk syn på börsnoteringar i allmänhet?

Årets tio största noteringar enligt IPO-guiden

Notering Erbjudande (Mkr) Teckningsgrad Kursutveckling första handelsdag Kursutveckling därefter
Pexip 2 056 Mer än 20 gångers överteckning +39% -7,2%
Implantica 1 100 Kraftigt övertecknat +49% -9,4%
Wästbygg 950 Övertecknad flera gånger +7%
Nanoform 822 Kraftigt övertecknat +46% -13,9%
Readly 720 1 000% +10% -10,2%
Genova Property Group 650 Mycket stort intresse +17% -4,3%
Train Alliance 250 Kraftigt övertecknat +15% +18,6%
Hudya 70 100% -70% konkurs
Exsitec 70 1 300% +69% -0,8%
Qlife 50 280% -19% +120,4%
Källa: Affärsvärldens IPO-guide
Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.Här hittar du alla analyser