Boliden och Lundin Mining i storaffär

Även om logiken bakom storaffären där Lundin Mining säljer sina gruvor i Europa till Boliden är tydligare för säljaren än köparen, tror vi affären blir bra för båda bolag.
Boliden och Lundin Mining i storaffär - Kopia av Kopia av Krönika
Zinkgruvan Neves-Corvo i södra Portugal.
Kommentar: Lundin Mining & Boliden
Vad: Boliden köper Lundin-gruvor för 16,5 mdr
Aktien: Boliden +2% & Lundin +0,2% sedan affären offentliggjordes
Råd: Fortsatta köpråd för båda bolagen

Igår (9/12) annonserades en affär där Boliden (333,3 kr) köper Lundin Minings (106 kr) europeiska gruvor Zinkgruvan och Neves-Corvo i Portugal. Prislappen landade på 1 300 MUSD plus en eventuell tilläggsköpeskilling om 150 MUSD. Transaktionen väntas ske under “mitten av 2025”.

Båda gruvorna är underjordsgruvor som främst producerar zink. Den nu angivna livslängden för de aktuella gruvorna är knappt tio år. Ytterligare prospektering kommer dock sannolikt att förlänga livslängden långt därutöver.

Zinkgruvan söder om Askersund startades 1857 av belgiska gruvbolaget Vieille Montagne. Efter en serie strukturaffärer under 1990-talet hamnade gruvan hos gruvjätten Rio Tinto. 2004 sålde Rio Tinto gruvan vidare till Lundin Mining. 

Neves-Corvo i södra Portugal öppnades 1988 och köptes av Lundin Mining 2006.

RENODLING AV LUNDIN MINING

Bröderna Adam och Jack Lundin som leder Lundin Mining har varit ute i media sedan i våras och antytt att en försäljning av de europeiska gruvorna varit på gång.

Lundin Minings motiv bakom försäljningen framstår vara renodling. Lundin Minings portfölj består främst av stora koppargruvor i Sydamerika. De två nu sålda gruvorna är förhållandevis små och bryter huvudsakligen zink. 

De europeiska gruvorna stod i fjol för 23% av Lundin Minings omsättning. Gruvorna väntas generera en Ebitda-vinst om 300 till 350 MUSD per år de kommande fem åren. Då vi inte väntar oss några negativa synergier till följd av avyttringen tänker vi oss att Lundin Minings rörelseresultat sjunker med mellan 145 och 195 MEUR per år efter avskrivningar.

Efter affären stiger intäkter från koppar som andel av Lundin Minings totala försäljning från runt 70% till runt 80%.

Under hösten förvärvade Lundin Mining ytterligare 19% av koppargruvan Caserones i Chile. Nu äger Lundin Mining 70% av Caserones. Den stora strukturaffären där Lundin Mining tillsammans med branschgiganten BHP köper Filo löper enligt plan och väntas bli klart Q1 2025.

Ett annat motiv till försäljningen är sannolikt att använda likviden till investeringar i Lundin Minings stora kopparprojekt i Argentina.

UNIK FÖRVÄRVSMÖJLIGHET FÖR BOLIDEN

Bolidens motiv till affären är inte lika tydliga. När Boliden höll en analytikerkonferens där affären presenterades sade VD Mikael Staffas att det finns synergier i att Boliden nu själva kontrollerar en högre andel av det koncentrat som förädlas i Bolidens smältverk. Bolidens produktion av zinkkoncentrat kommer öka från 35 till 70% av bolagets smältverkskapacitet. Produktionen av kopparkoncentrat ökar från 30 till 40%.

Det är svårt för utomstående att bedöma synergiernas storlek och tidpunkt. En viktigare drivkraft bakom att Boliden nu köper Lundin Minings europeiska gruvor är nog att Bolidens snäva geografiska fokus gör att lämpliga förvärvsobjekt sällan kommer ut på marknaden.

Historiskt har smältverken stått för ungefär två tredjedelar av Bolidens resultat. Efter förvärvet kommer gruvorna och smältverken att stå för ungefär halva vinsten var.

Zink är redan idag den absolut viktigaste metallen i Bolidens intäktsmix. Förvärvet kommer därmed inte att förskjuta mixen i någon större omfattning.

På kort sikt finansierar Boliden förvärvet med ett brygglån. Tanken är halva köpeskillingen ska finansieras genom en nyemission. Det är ännu inte bestämt om det blir en riktad emission eller en företrädesemission. Storleken på nyemissionen motsvarar knappt 10% av nuvarande börsvärdet.

Bolidens skuldsättningsmål är att nettoskulden ska motsvara högst 20% av eget kapital. Nu ligger bolaget på 24%. Allt annat lika stiger nettoskuldsättningsgraden till 32% efter köpet och nyemissionen. De förvärvade gruvorna är dock välinvesterade och kommer att bidra med ett starkt kassaflöde. Bolidens stora investeringsprojekt börjar nu också gå i mål och vi räknar med att ett starkt kassaflöde framöver kommer att beta av skulden i ett ganska högt tempo.

EN GÄSPNING FRÅN BÖRSEN

Både Lundin Mining och Boliden handlades upp någon procent efter att affären presenterades. Prislappen lär därmed ha varit i nivå med förväntningarna.

En del av köpeskillingen består av en tilläggsköpeskilling som max kan bli 150 MUSD. Utfallet beror på zink- och kopparpriset under de kommande tre åren samt gruvornas produktion de kommande två åren.

Gränserna för att tilläggsköpeskillingen ska falla ut är satt högre än konsensusestimaten för metallpriserna. Vi tror därför inte att man ska räkna med att någon större del av tilläggsköpeskillingen kommer att betalas.

HUR PÅVERAS VÅRA RÅD?

Vi har aktiva köpråd för både Lundin Mining och Boliden. Transaktionen förändrar inte bilden dramatiskt av något av bolagen. Vi behåller båda köpråden.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser