K-Fastigheter: Rekordfastigheter

Det blev succé direkt när aktien noterades. Uppgången på 40 procent är den största bland bolag noterade på Nasdaqs huvudlista på senare år.
K-Fastigheter startades 2010 av Jacob Karlsson som 24-årig ekonom och självlärd snickare. Huvudkontoret finns i Hässleholm och bolaget sysselsätter idag 70 anställda varav 31 byggnadsarbetare och 18 inom förvaltning och fastighetsskötsel.

Teckningskursen var fast på 105 kr när bostadsbolaget K-Fastigheter (147,36 kr) erbjöd aktier för 750 Mkr till försäljning. Intresset beskrivs som stort utan att bolaget anger några siffror. Men kursuppgången första handelsdagen talar ett tydligt språk.

Det är egentligen bara EQT som kan mäta sig med K-Fastigheter i första-handelsdagen-succé. EQT slutade debutdagen upp 38,5 procent (se tabellen här intill). Och de var uppbackade av halva Europas investmentbanker.

Topplista Nasdaq Stockholm-noteringar

IPO Kursutveckling första dagen
K-Fastigheter 40,3%
EQT 38,5%
FM Mattsson 38,2%
Better Collective 28,3%
Boozt 25,0%
Uppgifterna i tabellen kommer från Börsplus IPO-Guide som sammanställt data över alla noteringar från 2017 och framåt.

Breddar man synfältet även till smålistorna så finns ett tiotal IPO:er som gått ännu bättre än dessa, men det rör sig om små bolag med små erbjudanden. Exempelvis Quickbit (16 Mkr erbjudande) och Stenocare (26 Mkr erbjudande) som rusade 217 respektive 214 procent under sina debuter. K-Fastigheter rör sig i en annan liga.

Delvis är det troligen Erik Selins namn som dragit intresse. Selin, huvudägare i Balder, är styrelseordförande och storägare i K-Fastigheter. Men tidpunkten för noteringen är också gynnsam. Fastighetsaktier har gått starkt på börsen i år och intresset för hyresfastigheter är stigande. Kanske särskilt som det största bolaget i den nischen, Hembla, är under uppköp och ser ut att försvinna från börsen.

Börsplus analyserade K-Fastigheter inför noteringen och tyckte man borde teckna aktien. Där lyfte vi också fram att K-Fastigheter såldes med viss rabatt mot vad vi upplevde som det mest relevanta jämförelseobjektet, nämligen K2A. Den rabatten vänds dock till en premie när aktien handlas kring 150 kr.

Nu får vi det till att K-Fastigheter handlas till cirka 110 procents premie mot sitt substansvärde medan p/e-talet landar kring 67. Börsvärdet på 4,7 miljarder placerar bolaget mellan John Mattson (4,2 mdr) och Heba (6,4 mdr) för att nämna några andra hyresrättsbolag.

Substanspremien är i nivå med de högsta i sektorn. Om det är befogat eller inte får vara osagt här och nu. Spontant känns det väldigt, väldigt dyrt. Men K-Fastigheter har relativt låg belåning efter noteringen och en inriktning som åtminstone hittills gjort att de kunnat investera kapital till mycket god avkastning, både genom att bygga nya hus enligt egna koncept och genom renoveringar i befintligt bestånd på rullande-ROT-basis.

Rent statistiskt är det också så att aktier som går bra första handelsdagen brukar fortsätta vara bra att äga. Av de tio aktierna som stigit mest under sin debutdag på Nasdaq har åtta fortsatt att utvecklas bra kursmässigt. Bara två har tappat sin initiala uppgång och noteras i dag under teckningskurs, Munters och Boozt. Så vinnare tenderar förbli vinnare.

 

 OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på www.borsplus.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till www.affarsvarlden.se. I sällsynta fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.