Nya råd för börsens färskaste IPO:er

Idag gör Norditek börsdebut på First North med stigande kurs. I dagens IPO-svep går Afv igenom rådet för den aktien och för sex andra färska IPO:er.
Nya råd för börsens färskaste IPO:er - AFV_genrebilder_IPO_green_2.0

Norditek Group (Teckna)

Norditek (14,60 kr) gör skäl för namnet under sin debutdag på First North. Aktien inleder nämligen rejält i nordlig riktning och är upp 35% jämfört med teckningskursen på 11 kr. Intresset var också bra för bolagets emission på 26 Mkr som tecknades till 450%, enligt Norditek.

Bolaget omsätter runt 80 Mkr på att sälja krossar, sorteringsmaskiner och liknande som används vid återvinning, rivningsarbeten, vägbyggen med mera. Historiken är lång och lönsam. Idén är att använda det nya kapitalet för att expandera. Afv tyckte detta var en bra IPO att teckna.

På vår värdering (12x vinsten) blev riktvärdet knappt 15 kr och vi är alltså nästan framme där redan första handelsdagen. Givet att detta är ett litet bolag med tillhörande hög risknivå skulle vi inte säga mot den som fick tilldelning och nu vill ta hem sin vinst. Men vi behåller ändå köprådet på Norditek.

Vår värdering tar inte höjd för förvärv, som ligger i planen. Vill det sig väl kan bolaget vara mycket större om några år och då är dagens värdering – som ter sig hög för ett mikrobolag – inget problem. Vi gillar också att insiders tagit på sig en lock-up på 36 månader. Längre än vanligt.

MedHelp (Teckna ej)

Medhelp (7,30 kr) noterades 26 oktober på First North. Bolaget säljer en tjänst för frånvarorapportering till privat och offentlig sektor. Kunderna betalar en månadsavgift per ansluten anställd vilket genererar runt 50 Mkr i årsomsättning.

Företaget tog in 40 Mkr i en nyemission som övertecknades rejält. Anmälningar för 155 Mkr kom in. Trots det har aktien inte startat bra utan är ned drygt 20% jämfört med IPO-kurs.

Nyligen kom Medhelp med sin första delårsrapport som noterat bolag. Det vi främst tittar efter här är att tillväxttakten ökar efter pandemipress 2020. I Q3 steg omsättningen 12%. Ingen stor uppväxling jämfört med tidigare under året (10%) men riktningen är rätt. Ökade kostnader för tillväxtinitiativ gav lägre rörelseresultat.

Rådet på denna IPO var teckna ej. Det finns ett lite läskigt storkundsberoende och värderingen var inte heller så tilltalande. Nu när en femtedel av börsvärdet skivats bort sätter vi ett neutralt råd på aktien.

Bricknode (Teckna ej)

Bricknode (21,30 kr) är ett mjukvarubolag med 14 Mkr i omsättning. Idén är att erbjuda en plattform för finansbolag som snabbt och till rörlig kostnad vill lansera tjänster som aktiehandel, utlåning, peer2peer-lending med mera.

Bolaget tog in 30 Mkr i en nyemission till kurs 21,80 kr och noterades 9 november på First North. Kursen är ned någon enstaka procent sedan dess. Afv:s råd var att inte teckna aktien.

Bolaget fick en retroaktiv flagga av IPO-guiden, vilket blev fjärde flaggan totalt sett. Orsaken var att övertilldelningsoptionen på 10 Mkr utnyttjades trots en teckningsgrad på 215%.

Intressant var att Saeid Esmaeilzadeh tog hela det beloppet i övertilldelningen. Esmaeilzadeh är känd entreprenör och huvudägare i Sdiptech och uttalar sig mycket positivt om Bricknode i pressmeddelandet om saken.

Nog är det så att vi svajar lite i vår negativa inställning till aktien givet den uppbackningen. Även Lena Apler finns med bland investerarna i Bricknode och hon har ju visst rykte att försvara som nestor i just finansindustrin. Afv behåller ändå rådet att sälja aktien tills vidare. Värderingen är rätt hög och vi tycker fortfarande att bolaget borde visat större framsteg givet sin långa historik.

Compodium (Teckna ej)

Compodium (19,90 kr) är ned nästan 25% sedan sin börsdebut den 9:e november. Företaget är experter inom videokonferensinstallationer och har utvecklat en mjukvara för extra hög säkerhet som främst säljs mot kommuner och regioner. Omsättningen är ca 45 Mkr. Resultatet negativt.

Afv ansåg att man inte skulle teckna denna IPO och hänvisade bland annat till att värderingen var alldeles för hög. Det rörde sig om 4-5 gånger omsättningen. Vissa frågetecken restes kring teknikhöjden också, men främst var det värdering som ansågs felaktig.

Bilden är kanske inte helt ny efter kursraset men vi har inte stark nog tro på att detta är på väg i fel riktning att ha ett säljråd på Compodium nu. Det ändras till neutral. Det ska dock till ganska mycket bättre operativ utveckling för att ett köpråd ska bli aktuellt.

SolidX (Teckna)

SolidX (4,16 kr) noterades 3 november på Spotlight. Sedan dess har aktien rasat 17% jämfört med teckningskursen 5 kr. Detta sker trots att intresset beskrevs som bra för erbjudandet. Teckningsgraden var på 277%. Det rörde sig om en ren utförsäljning på 25 Mkr av VD Filip Alexandersson som var ensam ägare av bolaget inför IPO.

Afv synade SolidX inför IPO och landade då i rådet att teckna aktien. Det krävs dock att bolaget håller sin höga tillväxttakt uppe och att börsen visar sig redo att värdera vinsterna lite högre än för mer långsam-växande konsulter. Bolaget gick kort efter IPO ut med att de nått sitt delmål om 80 anställda.

Det beskedet indikerar att tillväxten kan fortsätta vara god men det visar nog också att de är lite stressade över kursraset. Vilket inte behöver vara fel.

Kursfall första handelsdagen genererar en retroaktiv flagga enligt IPO-guiden och det är inte utan orsak. I tre fall av fyra har kursfall första dagen betytt att aktien fortsatt ned. Vi får se om SolidX blir ett undantag. Afv är fortfarande lite imponerade över hur ledningen byggt upp SolidX och ger bolaget lite tid att bevisa sig.

Candles Scandinavia (Neutral)

Doftljusbolaget Candles Scandinavia noterades 8 november på First North. Bolaget har ambitiösa tillväxtplaner. Bland annat ska en ny fabrik byggas i Örebro. I vår analys inför noteringen landade vi i ett neutralt råd. Vi noterade att bolagets grundare verkar vara duktiga entreprenörer och att bolaget verkar i en bra nisch med miljövänliga ljus av rapsolja. Vi imponerades också av kundlistan. Däremot så var vi osäkra på teknikhöjden i bolagets tillverkningsprocess och på om det fanns en risk i att bolagets tillväxt avtar då man gynnats av mera hemmasittande under pandemin. Aktien är upp cirka 10% från teckningskursen.

Qlucore (Neutral)

Mjukvarubolaget Qlucore (49,60 kr) utvecklar utvecklar och säljer lösningar för analys och visualisering av stora datamängder inom hälsovårdsområdet. Kunderna är universitet och läkemedelsbolag. Bolaget har två affärsområden/produkter nämligen Qlucore Omics Explorer samt Qlucore Diagnostics.

Aktien noterades på First North förra veckan och handlas i skrivande stund 24% under teckningskurs. Fastighetsmagnaten Rutger Arnhult och grundarna av Sinch var med och tecknade aktier i emissionen.

Vi på Affärsvärlden synade prospektet översiktligt och landade i en neutral hållning. Fem av åtta noteringar handlas lägre än teckningskurs.

Läs mer om aktuella noteringar på IPO-guiden

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla analyser

Annons från AMF
Annons från Envar Holding AB