Fastighet Kommentar SBB
SBB: Bjuder in norrmän i ägarlistan

Kommentar SBB | |
Vad: | Q1-rapport och trepartsaffär mellan SBB, PPI och Aker |
Aktien: | +25% |
Råd: | Fortsatt neutral |
SBB-aktien (5 kr) rusar kraftigt på beskedet om en trepartsaffär mellan SBB, dess norska intressebolag PPI och det norska industrikonglomeratet Aker.
Affärerna innebär i korthet att:
- SBB:s intressebolag PPI förvärvar fastigheter av Akers huvudägare, den norske fiske- och oljemiljardären Kjell Inge Røkke.
- PPI betalar med nytryckta aktier som när allt är sagt och gjort kommer föras över till Aker.
- Aker byter en del av de erhållna aktierna i PPI mot nyemitterade aktier i SBB. Det gör Aker till storägare i både PPI och SBB.
Ny köpkraft i PPI
Kjell Inge Røkke och Aker
Kjell Inge Røkke började sin karriär med att köpa en fisketrålare i USA men byggde därifrån upp ett världsomspännande fiskeribolag. Idag kontrollerar Røkke 68% av industrikonglomeratet Aker ASA med ett totalt börsvärde på 47 mdr norska kronor. Akers största innehav är oljebolaget Aker BP som 2021 förvärvade Lundin Energys olje- och gasverksamhet. Røkke är enligt Forbes en av de rikaste personerna i Norge med en total förmögenhet på omkring 55 mdr norska kronor.
Första steget i att förstå dagens händelser är den affär där PPI förvärvar fastigheter av en norsk företagsgrupp som kontrolleras av Akers huvudägare Kjell Inge Røkke.
Totalt förvärvar PPI fastigheter till ett värde av 1,525 mdr norska kronor. Med på köpet följer också en nettokassa på 0,8 mdr vilket ger det totala förvärvspriset 2,325 mdr.
PPI betalar helt och hållet för förvärvet med nytryckta aktier som i slutändan kommer att föras över till Akers helägda fastighetsben. Det innebär att PPI tillförs både ytterligare fastigheter och en stor nettokassa utan att ta upp ytterligare skuld – däremot sker affären till rejäl utspädning. Totalt ökar antalet aktier i PPI med 57%.
Om PPI
Public Property Invest (PPI) är ett norskt fastighetsbolag med fokus på samhällsfastigheter. Bolaget bildades 2018 genom en sammanslagning med Offentlig Eiendom där SBB var största ägare. I samband med sammanslagningen blev SBB största ägare i PPI. I april 2024 valde huvudägaren att notera PPI på Oslobörsen.
Fastigheterna som PPI förvärvar av Aker är industrifastigheter utspridda på olika håll längs norska havskusten, där största hyresgäst är Aker Solutions. Industrifastigheter tillhör inte alls PPI:s typiska inriktning. Men med Ilija Batljan som investeringschef verkar PPI inte dra sig för att ta ut svängarna, om andra överväganden prioriteras högre. Vi noterar att affären stärker PPI:s balansräkning rejält vilket indirekt lägger mer förvärvskrut i händerna på Ilija Batljan.
SBB – förblir största ägare i PPI
Hade endast fastighetsaffären mellan PPI och Aker genomförts, så hade Aker seglat upp som största ägare i PPI framför SBB.
Men parallellt med detta har Aker gått med på att byta 39,8 miljoner av de erhållna PPI-aktierna mot 164,5 miljoner nyemitterade aktier i SBB. En följd av detta är att SBB kan försvara sin position som PPI:s största ägare med 33,5% av aktierna.
En annan effekt är att Aker i stället blir kapitalmässigt största ägare i SBB. Där är det dock Ilija Batljan, Dragfast, Arvid Svensson Invest och Sven-Olof Johansson som med sina röststarka A-aktier har den huvudsakliga makten.
Kapitalstark ägare
Samtidigt är det plus att SBB nu får in en ny ägare med djupa fickor.
”Aker stöder helhjärtat SBB-ledningens strategi att förenkla företagsstrukturen, minska skuldsättningen och öka substansvärdet. Vi är beredda att tillföra ytterligare kapital och kommer att utnyttja vår expertis på kapitalmarknaden, vårt industriella arv och vår beprövade erfarenhet för att underlätta SBB:s omvandling och långsiktiga värdeskapande”, säger Øyvind Eriksen, VD för Aker.
Det har länge varit känt att åtminstone Ilija Batljan inte haft tillräckliga pengar att stötta SBB. Obligationer i hans ägarbolag Ilija Batljan Invest handlas sedan 2022 på skräpnivåer som indikerar att de som lånat ut pengar dit tar höjd för att stora delar av beloppet kommer gå förlorat.
Nytt läge i SBB?
Totalt sett är detta positiva händelser för SBB, vilket syns inte minst genom att aktien stiger omkring 25% på beskeden.
Man har sytt ihop en affär där intressebolaget PPI växer fastighetsbeståndet och stärker balansräkningen, samtidigt som SBB bibehåller den största ägarposten i bolaget.
Det sker mot viss utspädning i SBB där antalet A/B-aktier ökar med ungefär 11%. I gengäld får dock SBB in en kapitalstark ägare, med bättre förutsättningar än Ilija Batljan att eventuellt stötta bolaget med nytt kapital.
Att Aker går med på aktiebytet tyder också på att norrmännen är bekväma med att sitta baksätet i både SBB och PPI. Bakom ratten sitter fortsatt Ilija Batljan och hans bundsförvanter som alltjämt har röstmajoriteten i SBB, som i sin tur förblir största ägare av PPI.
Nästa höst förfaller ett par stora obligationer om totalt dryga 6 miljarder kronor. Det blir SBB:s nästa stora prövning och än så länge är bolaget långt ifrån att återvinna det förtroende som krävs för att kunna refinansiera sig på kapitalmarknaden. Merparten av bolagets obligationer handlas till årsavkastning (yield-to-maturity) runt 6-10%, vilket är nivåer SBB inte har råd att betala.
I bolagets dagsfärska kvartalsrapport redovisar SBB ett substansvärde kring knappa 10 kronor per aktie. Utgår man från det handlas aktien till omkring 50% substansrabatt. Som jämförelse handlas många bostads- och kontorsbolag till rabatter mellan 30% och 50%. En annan relevant jämförelse är Selin/Paulsson-kontrollerade Brinova, inom samhällsfastigheter och hyresbostäder, som handlas till 48% rabatt.
Givet komplexiteten i SBB-koncernen och den alltjämt svårbedömda finansiella situationen tycker vi inte aktien lockar tillräckligt för ett köpråd. Åtminstone inte i jämförelse med andra fastighetsaktier som också handlas till stor rabatt. Vi är fortsatt neutrala till SBB.
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.
Här hittar du alla analyser