James Bond mot Harry Potter i historisk omröstning

Sean Connery är för, men får inte. J.K Rowling får, men är emot. På torsdag i nästa vecka, den 18 september, folkomröstar skottarna om självständighet efter mer än 300 år i union med England. Alla som bor i Skottland och är minst 16 år gamla har rösträtt. De är cirka 4,2 miljoner. Och de är djupt splittrade.

Anledningen till att Sean Connery inte får rösta är att han inte bor i Skottland utan på Bahamas. Och då hjälper det inte att man är medlem i Scottish National Party, SNP, och utsedd till the Greatest Living Scot.

Den gamle Bond-skådisen är säker på sin sak: ”Om jag bara fick skulle jag rösta ”Yes”. Det här är en historisk möjlighet för Skottland som inte kommer tillbaka.”

J.K. Rowling, däremot, är engelska men bor i Edinburgh och får därmed rösta. Hon vill att Skottland förblir en del av Förenade kungadömena och har skänkt 1 miljon pund, omkring 11 miljoner kronor, till Nej-kampanjen.

”Ju mer jag läser om detta desto mer övertygad blir jag om att Skottland utvecklas bättre tillsammans med resten av Storbritannien. Jag kommer rösta ”No”, säger Harry Potters skapare.

Ja-sidan leds av den färgstarke Alex Salmond som är partiledare för SNP sedan 1990. Salmond är också sedan 2007 statsminister eller First Minister of Scotland. Förra hösten gav ja-sidan ut en vitbok, ”Scotlands Future”, om sitt alternativ. Det är 650 sidor om alla tänkbara aspekter på frågan om självständighet, allt från statsöverhuvud (de vill behålla Queen Elisabeth II) till valuta (de vill behålla pundet i en monetär union med resten av UK), försvar (de vill ha en egen liten armé, däremot inga kärnvapen på skotsk mark) till skatter (de vill sätta sina egna och tror att budgeten blir starkare när de själva får förfoga över sin olja).

Nej-sidan leds av Alistair Darling, labourpolitiker från Skottland och tidigare finansminister i Gordon Browns regering 2007 -2010. Nej-sidan har döpt sin kampanj till ”Better Together”, och gjorde länge ett bra jobb. Darling ansågs också ha vunnit den första tv-debatten mot Alex Salmond trots att Salmond är en erkänt skicklig debattör. De två är varandras fullkomliga motsatser Salmond är färgstark och bullrig. Darling är försiktig och närmast flegmatisk.

Hur kommer det då att gå? Det såg länge ut att bli en promenadseger för Nej-sidan. Men de senaste veckorna har ja-sidan haft stark vind i seglen. I en opinionsundersökning av Yougov publicerad i Sunday Times den 7 september visade på en ledning för Ja-sidan för första gången, 51 procent för Yes mot 49 procent för No.

Den slog ned som en bomb. Krismöten sammankallades. Den brittiske finansministern George Osborn förklarade att Skottland skulle få nya områden med självständighet inom skatter, offentliga utgifter och jobbpolitik bara de röstade mot självständighet.

Kommer då Skottland klara sig som eget land? Svaret på den frågan är utan tvekan ja. Skottland har olja, en rik kultur, bra utbildning, BNP/capita i världsklass. Nej, frågan handlar inte om det utan om om Skottland kommer få det bättre som självständig nation. Här börjar debatten.

Ja-sidan menar självklart att det blir så. ”Vi får vår olja och besluten flyttar närmare medborgare och företag. Vi bli ett eget Norge – fast med bra whisky” lyder resonemanget. 

Näringslivet är inte lika övertygat. De flesta oroar sig för höga transaktionskostnader och finansiell oro, med stigande räntor och fallande pund. På finansmarknaderna är bedömningen att en splittring är dåligt för både Rest-Storbritannien och Skottland.

Och nej-sidan pekar på att oljan kommer att ta slut, att Skottland har en åldrande befolkning, och att Westminister idag subventionerar Skottland. Oavsett utgång så blir Skottland mer fritt och självständigt.

Och Alex Salmond en vinnare.

 

 

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel publicerades på en äldre version av www.affarsvarlden.se. I april 2020 migrerades denna och tusentals andra artiklar över till Affärsvärldens nya sajt från en äldre sajt. I vissa fall har inte alla delar av vissa artiklar följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla viss formatering, tabeller eller rutor med tilläggsinfo. Om du märker att artikeln verkar sakna information får du gärna mejla till webbredaktion@affarsvarlden.se.