Krönika: Dags för utdelning

Det har blivit en jultradition för Börsplus att ta fram en utdelningsportfölj i dessa dagar. Så också i år. Årets portfölj innehåller en hel del gamla favoriter. Men även ett par slagna cykliska aktier tar plats.
Krönika: Dags för utdelning - d347c49a-4924-4eda-a842-9ac0a34280a0fitcroph450q80upscaletruew800s8678e76d5764ccd3baeb6ff0cbae4a0ccad2e37d

I veckan stängde vi 2018 års utdelningsportfölj och kunde konstatera att den gått riktigt bra. En avkastning på drygt 15 procent står sig bra ett år då index stannade på minus. Nu är det dags att spika 2019 års upplaga av portföljen.

Det är samma procedur som förra året som gäller. Vi tar fram en lista på alla svenska aktier som uppfyller villkoret att ge minst 4,5 procent i direktavkastning räknat på nästa års väntade utdelning, enligt databasen Factset. Även nordiska storbolag som klarar kravet finns med i urvalet. Detta ger ett urval på drygt 80 aktier.

Från den listan väljer vi sedan subjektivt ut de aktier vi gillar bäst.

En portfölj med sådana papper kommer att ge någonstans i trakten av 5-6 procents avkastning från utdelningarna givet att prognoserna inte är alldeles uppåt väggarna fel. Det är en ju en okej avkastning i sig men poängen med vår utdelningsportfölj är inte i första hand själva utdelningsinkomsten. Det är snarare att vi misstänker att hög direktavkastning är en bra indikator på underskattade aktier som kan värderas upp.

Tricket är att undvika de värdefällor som också alltid lurar i dessa vatten. Skenbart billiga aktier där utdelningen hänger löst och kursen är redo att rasa. Frågan är till exempel om inte alla de handelsbolag som dykt upp på ”utdelningslistan” under senare tid inte hör till den kategorin.

MQ slopade sin utdelning nyligen. Börsen såg detta komma för länge sedan och har handlat ned MQ-aktien med 60 procent i år. Hur är det med bolag som Clas Ohlson och H&M? Kan de växa lönsamt igen? Är de lockande utdelningarna hållbara? Börsen är tveksam. Vi också – och avstår från det flesta handelsbolag i år.

Som vanligt finns en bottenplatta i portföljen med en handfull stabila, obligationsliknande, aktier i portföljen. Några eviga preffar, lite banker och någon fastighet. Här räknar vi med bra utdelningar på 5-8 procent men hoppas lite i smyg även på en uppvärdering av vinsterna/utdelningarna. Vi har till exempel länge tänkt oss att bankerna är stabila vinstmaskiner som förtjänar mer än p/e 9-10. Men än så länge håller inte börsen med om det.

Ovanpå detta finns en handfull bolag som faktiskt har lite tillväxt men ändå värderas synnerligen lågt samt några slagna cykliska bolag. I dessa kategorier tänker vi oss hitta aktier med rejäl omvärderingspotential.

Något som sticker ut i år är att flera stora cykliska bolag kvalar in på 4,5 procentlistan. Volvo, SSAB, Stora Enso, SKF och Electrolux är några exempel. Så var det inte 2016 eller 2017. En tolkning är att börsen anar sämre konjunktur och vinster för konjunkturkänsliga bolag varför aktierna fallit. För stunden är dock vinsterna goda liksom utdelningarna. Frågan är om kursfallet är övermaga eller inte. Vi lutar åt att det finns möjligheter här och har med några ”slagna cyklister”.

Till skillnad från tidigare kör vi nu med riktiga pengar och har investerat 100 000 kronor i utdelningsportföljen. Antalet innehav är 15. Direktavkastningen ligger på 6,4. Det kan jämföras med 2018 års portfölj som initialt gav 5,9 procent i direktavkastning.

Vi kommenterar kort alla innehav nedan.

Börsplus abonnenter kan följa utvecklingen på utdelningsportföljens hemsida. Precis som förra året planerar vi att göra några uppdateringar under årets gång. Då sänder vi i vanlig ordning ut ett mail om det. Första uppdatering kommer efter boksluten framåt mars. Håll utkik!

Därför är de med i utdelningsportföljen

ALM Equity Pref

Bostadsutvecklare vars pref ger 8,5 procent per år. Stabil spelare i osäker bransch. Att insider som vd Joakim Alm äger massor av preffar är en trygghet. Vi tror oss få utdelningen och fantiserar om att direktavkastningen kanske kan falla när bolaget behåller mer av sin husproduktion själva och blir mer förvaltande framöver.

Akelius Pref

Bostadsfastigheter i storstäder. Borde vara mycket stabilt och säker utdelning. En joker är om bolaget tycker preffen kostar för mycket, vill lösa in och ersätta med banklån som är mycket billigare idag. Aktuellt i maj nästa år i så fall då inlösenkursen faller till 345 kr. Inklusive en utdelning får man minst 6,7 procent fram till dess. Därtill kommer upplupen ränta på en andra utdelning, om denna inte hinner betalas ut. Väl godkänd avkastning på ett drygt halvår. Läs analys här.

Sagax D

I egentlig mening ingen preferensaktie eftersom en eventuellt slopad utdelning inte ackumulerar med ränta. Vi tror detta är en rent akademisk skillnad. Aktien ger 6 procent i utdelning. Den ägs av insiders som David Mindus och Rutger Arnhult vilket är en extra trygghet.

Sampo

Den finska finanskoncernen är huvudägare i Nordea och äger därtill försäkringsjätten IF. Detta är typiskt sett en stabil sparaktie men oron kring vad Nordea eventuellt sysslat med i Baltikum har smittat av sig på värderingen. Direktavkastningen är hela 7 procent om prognosen håller. Vi tror på det.

Swedbank

Vi har tidigare argumenterat för att bankvinster är värda mer än vad det prissätts för på börsen. Med räntor på nedgång och dimma i Baltikum kanske det inte sker 2019. Men utdelningen är bra nog.

Resurs Holding

Aktien handlar till ungefär samma kurs som vid noteringen för nästan tre år sedan, 55 kr. Detta trots att utlåningen och vinstnivån är runt 50 procent större. Tillväxten borde ge utdelning i högre kurser på sikt. Eller så kanske huvudägaren Nordic Capital gör en CVC och köper tillbaka bolaget? Senaste analysen här.

Pandora

Danska smyckeskoncernen har totalsågats av börsen från att tidigare varit en älskling. Ledningen har åkt ut och frågan är om bolaget kan växa eller måste hårdgallra bland de tusentals butikerna världen över. Börsplus har snabbtittat och ser en rätt stor risk att utdelningen sänks. Men det behöver inte vara fel om man istället gör återköp till vad som ser ut att vara p/e 8 på nästa års vinst. Det är alltså en turn-around-situation med den skillnaden att man kanske har problemen framför sig. Pandora har fortfarande över 70 procents bruttomarginal och en rörelsemarginal norr om 25 procent.

Volvo

Cykliska aktier har farit illa under hösten och särskilt Volvo. Ingen tror att de senaste årens efterfrågan håller i sig för alltid men väldigt mycket avmattning ligger nu i kursen. Aktien handlas till 8-9 gånger vinsten på nedjusterade prognoser.

Kindred

Populariteten för spelaktier går i vågor. Just nu är de helt ute i kylan. Frågan är om inte det kan ändras givet att omregleringen i Sverige kan hanteras på ett bra vis. Kindred är det säkra valet i sektorn och värderas försiktigt på 12 gånger vinsten. Direktavkastningen är cirka 6 procent.

Byggpartner

Börsplus har många gånger skrivit om det lilla byggbolaget med den höga direktavkastningen (8 procent). Vi ser det som mycket sannolikt att utdelningen på 2,50 kronor behålls. Det ger ett hyggligt skydd för stora kursras. Uppsidan hänger på att vi i Q1 ser tydliga tecken på högre marginaler. 

Mekonomen

Vi är inte övertygade om att utdelningen behålls men den höga nivån är mer ett mått på de låga förväntningarna än det som styr aktien, tror vi. Ledningen köper aktier och vi kan tänka oss många lägen där aktien går upp. Konjunkturstabil verksamhet ska inte värderas så här lågt.

Ework

Vi tippar att Ework behåller utdelningen 4,50 kronor trots att vinsten inte når den nivån och att somliga menar att man är farligt skuldsatt. Vi ser dock skuldsättningen ungefär som AB Volvos leasingflotta, alltså en del av affären och inte finansiell skuld ”på det sättet”. Kärnfråga ett är istället om Eworks tillväxtkvaliteter står emot en eventuell konjunkturnedgång. Kärnfråga två är när vi äntligen får se marginalen bottna ur och peka uppåt.

Oriflame

Affärsmodellen att sälja kosmetika via direktförsäljning på knepiga tillväxtmarknader gillas nog av ganska få placerare. Men med stark balansräkning, nästan rekordlåg värdering och insiders som tror på aktien kan det vara läge att gå mot strömmen. Direktavkastningen kring 8 procent bör skydda lite på nedsidan.

Diös

Äger fastigheter i norra halvan av Sverige. Främst kontor och handel i centrala lägen. Ungefär hälften av resultatet efter skatt ska delas ut till ägarna vilket till nuvarande kurs ger en förväntad direktavkastning på 5,6 procent. Aktien handlas till drygt 10 procents rabatt mot substansvärdet vilket kan jämföras med det andra ”Norrlandsbolaget” NP3 som värderas med drygt 10 procents premie.

SKF

Till en värdering under 8 gånger rörelseresultatet värderas SKF som om lågkonjunkturen skymtar bakom hörnet. Det kan man förstås vara orolig över. Men ska man ha någon cyklisk aktie i portföljen är kullagerjätten ett hyfsat alternativ på nuvarande kurser.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.
Annons från Invesco
Annons från Trapets