Molin: För att SSAB ska lyckas måste de erbjuda ett attraktivt paket

SSAB har tillgång till tre väldigt viktiga saker: Vattenkraft, LKAB:s malm och kapital. Men för att det ska bli succé i Luleå och verklighet av Hybrit så måste börsbolaget säkerställa ett attraktivt paket för personalen, skriver Per Molin i en gästkrönika.
Molin: För att SSAB ska lyckas måste de erbjuda ett attraktivt paket - WEB_INRIKES
SSAB:s och Hybrit:s nya pilotanläggning . Foto Henrik Montgomery / TT

Det är på tiden att det görs en grundläggande analys av hur en framgångsrik satsning på SSAB Luleå kan möjliggöras. Norrbotten och Västerbotten har sedan länge avfolkats och detta problem har resulterat i statliga satsningar för sysselsättning.

Satsningarna skedde i en annan tid, med en annan infrastruktur och med en annan befolkningsstruktur och arbetsmarknad. Satsningarna i Norrbotten var till exempel NJA:s (Norrbotten Järnverk, idag SSAB) varmbandverk, Stålverk 80 och senare Kaunisvaaragruvan (med både statliga och privata satsningar). Att dessa satsningar misslyckades av olika orsaker, men vid nu tänkt satsning på SSAB finns erfarenheter av stort värde att ta till vara, även inom ramen för Hybrit som är ett utvecklingsbolag för fossilfritt stål som ägs av LKAB, Vattenfall och SSAB.

Resurserna finns

De enorma satsningar som nu görs i norra Sverige, sker i en helt annorlunda infrastruktur som måste hantera de stora krav som ställs. Inte minst på infrastruktur som personal, skolor, vård, transporter etc.

Personalrekryteringsproblemen till Northvolt i Skellefteå är redan stora. Och i Luleå förväntas problemen bli ännu större än i Skellefteå.

Nödvändiga, stora finansiella resurser finns tillgängliga via EU, staten och partnerskap. För Hybritsatsningen i Gällivare finns också en plan att lösa kraftförsörjningen i samverkan med Vattenfall.

Miljökraven har gjort att SSAB tidigt satsat på att reducera järnoxiden i LKAB-pelletsen med vätgas, istället för med kol i masugn som är den traditionella vägen. Vätgas-processen är i sig en etablerad teknik, men Hybrit har nu i pilotskala utvecklat en teknik som i full skala ska möjliggöra exploatering av den nya tekniken i Gällivareanläggningen.

Nu krävs det rätt paket

För att SSAB i Luleå ska lyckas med detta krävande projekt måste de kunna erbjuda ett tillräckligt attraktivt ”paket” till anställda, som till exempel utbildning av nyrekryterade tillsammans med befintlig personal, full lön för nyrekryterade under hela utbildningen och ett aktivt kvalificerat ledarskap. Paketet inkluderar även att skapa nödvändiga familjeförutsättningar.

Den kritiska frågan för framgång i detta projekt blir personal och det kräver en kraftfull samverkan på alla plan: företag, kommun, region och stat etc.

Övriga tunga frågor – som till exempel krafttillgång, godkännandeprocesser, hamn, logistik, och så vidare – är lättare att lösa än den för framgång avgörande personalfrågan.

Så: Är en framgångsrik satsning på SSAB Luleå möjlig? De förutsättningar som finns gör att svaret blir ja. Skälen är:

  • Tillgång till vattenkraft
  • Den extremt gynnsamma råvarusituationen med LKAB:s högkvalitativa malm
  • Tillgång till kapital

Per Molin, har en lång bakgrund inom stålindustrin och har jobbat för bland annat Björneborgs Järnverk, Norrbottens Järnverk (NJA, nu en del av SSAB), Degerfors järnverk, Uddeholm och varit för VD Avesta-Sheffield under 13 år. Har även jobbat internationellt

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Trapets