När är det okej för insiders att sälja?

Aldrig, är det reflexmässiga svaret från många på frågan i rubriken. För det är väl aldrig en bra signal när nyckelpersoner säljer aktier? Men insynsförsäljningar är i praktiken ofrånkomliga så det är ändå vettigt att se nyanserna och hitta principerna som är bäst för bolagen. Och ibland kan det faktiskt vara bra att insiders säljer lite aktier.
När är det okej för insiders att sälja? - cc544a84-503f-44f6-b463-880606123f8efitcroph450q80upscaletruew800saf74564ff59c5e6a59dc2e6cc4ad0f0e1c17ff49

Krönikan är från analystjänsten SvD Börsplus. Efter krönikan följer länkar till senaste veckans aktieanalyser: Agromino, Bioarctic, Plejd, Transtema, BIMobject, Autoliv, Axis, Capio, Doro, Bulten etc.

Minnesvärda insynsförsäljningar följer ofta ett plågsamt likartat mönster. Först lite goda nyheter och höjda förväntningar som bakas in i börskursen. Sedan säljer insider(-s) med hänvisning till ”privatekonomiska skäl”. Gärna via mäklarfirma som bevisat sin lämplighet genom att ha köpråd på aktien. Aktien faller lite dag ett men fortsätter ofta ner kommande året när balansen i nyhetsflödet tippar över till sämre nyheter. Det här är ju ett fult exempel men hur skulle man vilja att det såg ut?

Frågan aktualiserades när BIMobjects, ett av Börsplus favoritbolag, gjorde en stor ägarförändring i veckan. BIM fick då in flera nya toppenägare med EQT Ventures i spetsen samtidigt som en rad nyckelpersoner med grundaren i spetsen lättade på sina aktieinnehav. EQT Ventures grundarpartner Hjalmar Winbladh förde då ett intressant resonemang om att de ofta ser det som önskvärt att entreprenörer får sälja en del aktier under ordnade former.

Så här kan man resonera:

  • Har man hela sin nettoförmögenhet i ett enda bolag, som dessutom ofta är ett riskabelt bolag, så ger det för normala människor en väldigt stark drivkraft att ta det säkra före det osäkra.
  • Det är då naturligt att välja en mer defensiv strategi än den som vore mest naturlig för att maximera det förväntade värdet.
  • Det är också vanligt att entreprenörer med alla pengar i sitt bolag blir lite mer benägna att nappa på uppköpsbud i en relativt tidig fas.
  • Om entreprenörer och nyckelpersoner istället kan säkra hem en hygglig peng längs vägen så vågar man ofta spänna bågen lite mer.

På Börsplus är vi svurna fiender till onödigt och oklokt risktagande. Allt annat lika föredrar vi försiktiga generaler som gnetar ihop vinster framför hetsporrar som pumpar upp förväntningar om framtiden.

Med det sagt är det ändå ofta så att det i specifika fall ofta finns starka skäl för en aggressiv strategi där bolag medvetet väljer kortsiktiga förluster för att bygga långsiktiga värden. Hela Silicon Valley är byggt med den principen och den här typen av risktagande står för en mycket stor del av alla nya miljardföretag. Inte konstigt att riskkapitalister inom venture capital älskar hårt spända bågar.

Risken att bågsträngen brister gör det dock naturligt och nästan önskvärt att nyckelpersoner sprider riskerna lite. Balansen måste vara att de å ena sidan har kvar maximalt engagemang och å andra sidan med kallt huvud kan fatta de bästa besluten, även om det innebär ett högt risktagande.

Hur bör bolag rent praktiskt lägga upp insynsförsäljningar?

  • Samla ihop allt säljintresse till ett enda tillfälle.
  • Sälj på ett strukturerat sätt och ingå gärna en lock-up efteråt.
  • Sälj helst till långsiktiga ägare som ger ökat förtroende för bolaget. Sälj inte till en flock traders.
  • Förklara att försäljningen gör ledningen mer långsiktig och att det bäddar för mer tillväxtsatsningar.

Det sämsta är att göra tvärtom. Det är en plågsam vattentortyr när en hel ledningsgrupp säljer några aktier åt gången över börsen över lång tid. Att låta insiders sälja på rätt sätt kan istället faktiskt vara ett sätt för Sverige och Europa att långsiktigt bygga och behålla fler tillväxtbolag. /PB

Peter Benson medverkar i Börspodden:

Du tjänar mer på analys från SvD Börsplus

Prenumeranter har full tillgång till:

Nedan följer denna veckas analysskörd:

Uppsidan: Juli

Det råder viss sommarstiljte på listan över de aktier som har störst kurspotential, enligt Börsplus vis att se saken. Det är gamla välkända case och inte utan att man börjar fundera på hur länge man ska vänta på att “få rätt”.

Agromino

Hög sommarvärme och bara hälften så mycket regn som vanligt gör att veteskörden slår fel i Ukraina. Det har också blivit allt tydligare att största ägaren, tjecken Petr Krogman, är en hård husbonde. Agromino handlas till en substansrabatt på 20 procent. Räcker det för ett köpråd?

Råduppföljning

En bra omgång. Av sex råd blev fyra bra. Plejd, Urb-it, Momentum, Scandi Standard är bolagen där vi ger oss rätt. Mekonomen och Aspire Global hamnar på minuskontot. Andra aktier som analyserades var: ISS, Zetadisplay och Quickcool.

Bioarctic

Vid noteringen i höstas var Börsplus positiva till Bioarctic (99 kr). I januari tog vi hem vinsten. Ajajaj. De senaste dagarna är aktien upp drygt 300 procent på positiva besked kring Alzheimermedlet BAN2401. Vad göra nu? Köpa Bioarctic eller kanske titta på det avlägset besläktade Alzinova på Spotlight?

Plejd

Supertillväxten fortsätter för Mölndalsbolaget och deras produkter för smart belysning som kan styras med mobilen. Nu hägrar en lansering även utanför Norden.

BIMobject

En fånig rubrik som kanske sätter rekord i akronymer. Men innebörden är att teknikbolaget BIMobjects plattformstjänster (PaaS) är hett byte bland riskkapitalister. Att en toppaktör som EQT Ventures hoppar in som ny storägare är en kvalitetsstämpel för bolaget.

Transtema

Uppstickaren inom utbyggnation av fibernät klipper till med ett stort förvärv från Ericsson just som 2018 startat riktigt svagt. Affären följer dock samma plan som gjorde Hexatronic till en homerun för ägarna. Det är ju lovande.

Axis

Accepterar man övervakningssamhället så är Axis kamerabolaget som får vem som helst på gott humör. I Q2 växte bolaget 23 procent med en marginal som nådde 16,5 procent. Axis håller ställningen på en intressant tillväxtmarknad och nu nosar bolaget på 10 miljarder i årsomsättning. Att nästa uppköpsbud kan dröja behöver inte vara ett problem.

Autoliv

Medan Veoneer fått en tillväxtvärdering ser gamla Autoliv nu ut som en tråkig kassako utan annan vettig användning för sina vinster än utdelning och återköp. Det behöver inte vara det sämsta.

Capio

Ramsay Health Care är troligen den aktör som kan betala bäst för Capio (51,50 kr). De kan höja budet med uppåt 15 procent om det riktigt klämmer. Frågan är om man vågar satsa på att Capios styrelse kan sätta den press som krävs.

Doro

Sparprogram, lite nedjusterad prognos och okej orderingång. Rapporten för Doro hade mer bra än dåligt att bjuda och aktien stiger. Har kurslarmet för en vändning gått?

Bulten

Trots framgångar med ny order som lyfter intäkterna 20-25 procent till 2020 så står Bultens aktie och stampar på börsen. Så har det varit över ett år. Nu börjar insiders köpa så smått. Det är nog rätt.

Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:

Capio:

Peter Benson i Börspodden:

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

OBS: Ursprungsversionen av denna artikel finns på www.svd.se. I juli 2019 migrerades denna och ett tusental andra artiklar över från SvD till analystjänsten Börsplus och därefter (april 2020) till Affärsvärlden. I vissa fall har delar av dessa artiklar dessvärre inte följt på med ett korrekt sätt. Det kan gälla tabeller, bilder, formatering eller rutor med tilläggsinfo. Om du vill vara säker på att läsa en artikel med helt fullständig information bör du alltså söka rätt på ursprungsversionen på www.svd.se. Ett enkelt sätt att hitta dit är att via en sökmotor som Google söka på ”SvD Börsplus + [Bolag] och/eller [Rubrik]”.