Krönika H&M
Om två år kan H&M vara två bolag

Argumentet för en delning är minst sagt fundamentalt.
”Även mångmiljardärer och börsens största bolag är begränsade av att dygnet bara har 24 timmar. Tid som läggs på nya koncept är tid som inte läggs på att parera H&M-kedjans utmaningar. När butikshandel står inför jätteproblem duger det inte att jobba deltid med H&M-märket”, resonerade Börsplus i september med tillägget att ”en delning är inte lösningen på H&M:s utmaningar men utan fokus blir det ännu svårare.”
Att tappa fokus är varje företags Akilleshäl. Om någon tvivlar så är kapitalmarknadsdagen ett bevis på den saken. Det som H&M-ledningen har lagt mycket kraft på de senaste åren har gått bra.
- COS är lite av en succé.
- H&M Home är mycket lovande.
- New Business har stark tillväxt och lönsamhet.
- Även H&M:s e-handel går över förväntan.
- Utrullningen av nya butiker har också fungerat bra.
Den röda tråden är att ovanstående är kul och spännande saker som man gärna lägger mycket tid på. Sämre har det gått med de lite tråkigare vardagsuppgifterna. Sköta befintliga H&M-butiker, detaljstyra sortimentet och inköpen. H&M:s butiker på etablerade marknader har tappat stort på senare år.
Det är ju skillnad på bolag och aktie. I nästa vecka får Börsplus prenumeranter en färsk analys av H&M-aktien så den här krönikan ägnar vi åt H&M-koncernens framtidsplaner. Planen till 2022 har tre delar.
- ”Rastlöst utveckla varumärkena”. Ordet ”rastlöst” är nog tydligt adresserat till H&M-ledningen själva som på senare år alltså inte lagt den kraft som behövts för att förbättra produkter, sortiment och shoppingupplevelse. Fokus har varit på annat än kärnan.
- ”Accelerate key enablers”. Med detta åsyftas det strukturkapital av leveranskedja, kunddata, artificiell intelligens och all annan IT-infrastruktur som är en förutsättning för att vara effektiv och konkurrenskraftig. Utvecklingen av dessa ”key enablers” ska nu som sagt accelereras.
- ”New growth”. Förutom tillväxt i befintliga varumärken kommer man lansera nya varumärken och koncept och även vad man kallar för två nya ”initiativ” med stor potential.
Initiativen involverar externa varumärken och är ”två separata och helt nya affärsmodeller som bolaget håller på att utveckla”. Även bolagets nya klädkedja Afound får ett sortiment med externa varumärken.
De detaljer vi vet om H&M:s teknikutveckling talar också för att H&M håller på att bygga en ”öppen arkitektur” där externa bolag och märken ska kunna kopplas på enkelt. Och kopplas bort, är Börsplus gissning. Möjligheten att koppla på och av externa varumärken ligger ju väldigt nära de designersamarbeten som H&M haft stor lycka med genom åren.
Kanske tar man det även till butiksnivå? Externa varumärken kan då genom att samarbete med H&M komma in i 4 000 ”pop-up-butiker” på alla världens stora shoppinggator och få en e-handelslösning med lager och logistik på köpet.
En sådan ambitiös plan kan också förklara varför H&M flaggar för att man ligger lågt med butiksrenoveringar framöver. Kanske vill man invänta en nystart för hela varumärket?
Det kan bli en revansch för H&M samtidigt som en ”öppen arkitektur” möjliggör en uppdelning av koncernen för ökat fokus. Och en snygg möjlighet för Karl-Johan Persson att ta lämna VD-posten och ta över som ordförande.
P.S. Förra veckans krönika Marknadskraften är bästa kraftkällan rönte stort intresse. Bland annat var jag med i Sveriges Radios Studio Ett i ett samtal om klimatpåverkan. (Lyssna 86 minuter in i inslaget som länkas nedan):
Några andra roliga samtal i veckan var under Nordnet Live i torsdags. Ett fantastiskt kul event. Lite länkar hittar du nedan. Och gillar ni välformulerade farbröder bör man inte missa Leif GW Persson och Rune Andersson.
Nedan följer denna veckas analysskörd:
Mekonomen
Mekonomens bokslut bjöd på en lite bättre marginal. Återhämtningen talar för att resultatmissen kvartalet innan kan ha varit en engångsplump. Med genomförda sparprogram och en ny organisationsstruktur står bolaget förhoppningsvis bättre riggat för framtiden. Mekonomen är fortsatt en intressant sparaktie med relativt begränsad nedsida.
Portföljen: Nokia
Trevligare tongångar kring marknaden för nästa generations telekomutrustning 5G gör att Nokia lockar med sin låga värdering. Vi köper en post till Börsplus portfölj. Samtidigt minskar vi i vår största vinnare som kanske, kanske får en svag start på 2018.
Update: Livihop & BBS
LIVIHOP: Assistanskoncernen Livihop är ett snabbt ihopskruvat förvärvsbygge i en kritiserad bransch där miljardrullningen rätteligen nu skruvas åt. Det är ändå med aggressivt uppskruvade mål som Livihop säljer in sin notering. Sista teckningsdag var den 13 februari.
—
BBS: Hela namnet är Bioactive Bone Substitutes Oyj. BBS är alltså ett finländskt bolag inom Life Science som utvecklar ett bensubstitut. Proteinet kommer från renben. Börsplus IPO-guide hittar fem varningsflaggor i BBS och värst är flera tecken på att befintliga ägare verkar sky aktien som pesten. Sista teckningsdag var den 18 februari.
Update: Bergman & Beving & Troax
BERGMAN & BEVING. Det mesta som har med svensk byggmarknad att göra faller rejält på börsen. Bergman & Beving är ett exempel. Ingen verkar vilja äga aktien utom bolaget självt vars återköp nu gjort det till tredje största ägare. Börsplus förblir ändå positiva till aktien – även om senaste rapporten innehöll frågetecken.
—
TROAX: Rapporten visade för en gångs skull på något svag vinstutveckling från det kvalitativa verkstadsbolaget. Samtidigt har aktien tappat en del sedan toppnoteringarna. Det närmar sig köpläge.
THQ
THQ Nordic får i stora drag en helt annorlunda verksamhet efter bolagets monsterförvärv av Koch Media som tar omsättningen från 0,5 till 3,5 miljarder kronor. Det behöver inte vara fel. Den nya koncernen blir stor inom spelutveckling men också inom produktion och distribution av fysiska spel. Även om det finns ett tydligt hot i form av digital distribution var prislappen på Koch Media ett fynd som med rätta lyfter aktien.
Portföljen: BIMObject
Börsplus satte ett högriskköp på teknologibolaget BIMobject i januari. Aktien har stått och harvat men nu kom en riktig kanonrapport med 177 procents tillväxt. BIMobjects mål för 2018 är att bli 10x större än närmaste konkurrent. Kommer man dit kan börsvärdet utan vidare dubblas. Vi köper en liten post till Börsplus portfölj.
Toleranzia
Bioteknikbolaget Toleranzia är efter förseningar på banan igen med läkemedelskandidat TOL2 mot den autoimmuna sjukdomen myastenia gravis. Värderingen i den pågående nyemissionen är låg och riskvilliga bioteknikinvesterare kan ta sig en närmare titt på bolaget.
Fingerprint
Det finns alltid 100 procent nedsida kvar. Det har Fingerprints aktieägare lärt sig den hårda vägen. Den vägen fortsätter och nästa hållplats är vid cirka 7 kronor. Analytikerna är fortfarande för positiva. Börsplus räknar med att Fingerprint i år gör en stor förlust. Att kassan snabbt sinar är troligen skälet att organisationen nu amputerar kostnader i ett akut tempo och utan bedövning.
Börsplus analyser av aktier på tapeten under veckan:
THQ
H&M
Cherry
Kommentera artikeln
I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.
Grundreglerna är:
- Håll dig till ämnet
- Håll en respektfull god ton
Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.