Ser du stjärnan i det grå?

Melker Schörling (1947-2023) började med två tomma händer men lämnade efter sig värden på över 120 miljarder kronor. Lärjungarna verkar dock prioritera köp av lyxyachter istället för att gå i läromästarens fotspår och bygga egna sfärer. Så när stjärnan Melker nu slocknat så ser det påfallande grått ut vad gäller nya företagsimperium. En annan intressant jämförelse är mellan supermeritokraten Schörling och finansaristokraterna Wallenbergs Investor.
Ser du stjärnan i det grå? - Ledare_kollage_Nr 51-52_web

En förmögen storägare på börsen benämns i media vanligtvis som “miljardären” eller “finansmannen”. Men nyligen bortgångne Melker Schörling var en industriman, en av allt färre riktiga industrimän. Alltså en person som med djup operativ förankring skapar miljardvärden via långsiktigt industriellt bolagsbygge snarare än diverse aktieaffärer. Han efterlämnar ett imponerande bolagsimperium där döttrarna nu äger aktier för 122 miljarder kronor.

MELKERS MERITOKRATI

“Nyckeln till hans framgångar har varit att identifiera rätt ledare till rätt bolag. För precis som ‘en god smed känner igen en annan god smed‘ utgick Melker alltid från sina egna erfarenheter. På så sätt kunde han känna igen de egenskaper och värderingar som är avgörande för en framgångsrik företagsledare. Men rätt person vid rodret kräver också rätt förutsättningar för att lyckas. För Melker har det alltid handlat om att skapa korta beslutsvägar med maximal handlingsfrihet i det operativa arbetet. Men också om att dela uppsida och nedsida med nyckelmedarbetare i bolagen. Samt att aldrig tappa fokus på resultatet. Runt dessa insikter byggde Melker sitt företag. Han sammanfattar dem med några få ord: ‘Utomordentliga personer behöver utomordentliga förutsättningar’“, lyder beskrivningen på Schörlings egen bolagssida.

Tabellen nedan visar 15 utvalda storbolagsägare av kött och blod där Schörling är markerad i gult.

ÄGARE KÖTT OCH BLOD BÖRSAKTIER HUVUDÄGARE*
Stefan Persson 172 mrd H&M
Schörling, Märta + Sofia 122 mrd Hexagon, AAK, Hexpol, Nibe, Assa Abloy, Anticimex, Securitas
Douglas, Carl + Eric 122 mrd Assa Abloy, Sweco, Tomra, HMS, Securitas, Fagerhult, Troax, Alimak, Nederman, CTEK, Swegon, Hultafors
Fredrik Lundberg, fam 104 mrd Lundbergs, Indutrade, Holmen, Hufvudstaden, Sandvik, Handelsbanken, Skanska, Husqvarna, Alleima, Volvo, Essity, SCA, Ericsson
Carl Bennet 76 mrd Lifco, Getinge, Arjo, Elanders
Erik Selin 32 mrd Balder, Norion Bank
David Mindus 20 mrd Sagax
Sven-Olof Johansson 9 mrd Fastpartner
Sven Hagströmer 9 mrd Creades, Avanza
Rutger Arnhult 8 mrd Corem
Lars Wingefors 7 mrd Embracer
Mats Qviberg, fam 5 mrd Bilia, Scandi Standard
Patric Tigerschiöld, fam 5 mrd Bure, Mycronic, Vitrolife, Yubico, Xvivo
Rune Andersson 4 mrd Duni, Academedia
Cristina Stenbeck 2 mrd Kinnevik, Tele2
Urval svenska storägare av kött och blod. Huvudägare* exkluderar småbolag och onoterat. Alla förmögenheter utom de tre kursiverade är yngre än 50 år.
Flertalet är “nya pengar” och/eller med en dragning mot “imperium”. Därtill tre förmögenheter är skapade innan 1980-talet.
  • H&M-Persson eftersom det är den största svenska börsförmögenheten.
  • Lundbergs eftersom det är den klart största bolagssfären jämte Wallenberg (mer om Investor nedan).
  • Cristina Stenbeck eftersom Kinnevik vs Lundbergs är talande exempel på “ståndscirkulation”. Fredrik Lundberg och Jan Stenbeck ärvde sina bolag ungefär samtidigt och de var då ungefär lika stora. Nu är skillnaden enorm.

PILOTSKOLANS TOP GUN

Alla andra i tabellen ovan är “nya pengar” och av dessa är det endast Melker Schörling och hans gamla parhäst Gustaf Douglas som lyckats bygga stora bolagssfärer. Båda följde samma affärsfilosofi.

  1. Hitta ett (ganska) bra bolag att bli huvudägare i.
  2. Hitta en utomordentligt bra VD som köper in sig rejält. Tänk pilotskolans Top Gun.
  3. Ge utomordentliga förutsättningar i form av stöd och kapital för tillväxt.

Melker Schörling var här den stora läromästaren och han hittade särskilt två briljanta lärjungar, Carl-Henric Svanberg till Assa Abloy och Ola Rollén till Hexagon.

UTOMORDENTLIGA YACHTÄGARE

Avkastningen blev 1000-tals procent när Assa Abloy och Hexagon gick från småbolag till globala jättar. Superpiloterna blev superrika och hade ett guldläge att göra precis som Melker själv. Alltså att bygga upp egna bolagssfärer med grundplåten från Assa respektive Hexagon. Men icke. Istället köpte de båt. Stora båtar. Carl-Henric Svanberg betalade enligt uppgift 190 Mkr för sin specialbyggda segelbåt Cygnus Montanus. Ola Rollén betalade några år senare över 300 Mkr för motorbåten Amare II.En tumregel är att driftkostnaden för lyxyachter är 10-20% av inköpspriset, per år. Om hushållsbudgeten ska bära kostnader runt 30-50 Mkr per år bara för att äga en båt så begränsar det nog utrymmet för att ta ekonomisk risk i att bygga egna bolag. Så räkna inte med att Svanberg eller Rollén likt sin läromästare grundar några nya stora bolagssfärer.

IMPERIALISMEN: KAPITALETS HÖGSTA STADIE

Ett samhälle mår bra av klassresor. Självklart uppåt men det är också sunt att (lagom) många klassresor går nedåt. Här ser Sverige starkt ut, åtminstone på den ekonomiska samhällstoppen. Runt 90% av alla svenska miljardförmögenheter är “nya pengar” medan de flesta av “De 15 familjerna” som ansågs sitta på den ekonomiska makten på 1960-talet har försvunnit från radarn.

Tabellen ovan talar också för att det sker stora och nyttiga förändringar även i bolagsstrukturen. Men framöver ser det kanske dystrare ut? Rollén och Svanberg är som sagt hellre båtägare än bolagsägare. Inte heller våra många hedgefond- och PE-miljardärer visar tecken på att bygga upp långsiktiga bolagsgrupper utanför vissa hobby-områden. Undantaget är Harald Mix. Men förlustmaskiner som Northvolt, H2GS, Aira med mera är av en lite annan karaktär, även om det är imponerande som projekt.

Jag är varken positiv eller negativ till imperiebyggande som sådant. Det spårar ofta ut i olika former av vanskötsel. Å andra sidan så säger företagsimperiers framväxt och borttynande mycket om det omgivande samhället. I ett dynamiskt näringsliv så bör det vara hög omsättningshastighet även på imperier. Härvidlag är alltså prognosen dessvärre rätt statisk på medellång sikt.

ÄMBETSMANNAADELN

Arnes segelbåt rammade SHB

Bortsett från ärftligheten är Wallenberg-upplägget lite likt gamla Handelsbanksfären där bankdirektörerna utgjorde ett slags självvalt kardinalskollegium. Storpåvarna Browaldh/Wallander/Hedelius hade skapat en modell där det vid varje VD:s pensionering inrättades en välgörenhetsstiftelse som i praktiken syftade till att förstärka sfär-kardinalernas makt inför framtiden. Den modellen rammades 2006 av Arne Mårtensson som efter 15 år som VD/ordförande nobbade idén om ny välgörenhetsstiftelse eftersom han hellre ville ha ut pengarna själv för att köpa en stor segelbåt. Därmed levde SHB-modellen på lånad tid och det var bara en tidsfråga innan Fredrik Lundberg fick blodvittring.

Och inget är så statiskt som svenskarnas favoritaktie Investor. Det är inte kritik utan ett konstaterande. Investor har i decennier givit fenomenal avkastning till ganska låg risk. Detta oaktat en mycket låg förändringstakt och en rätt anti-meritokratisk styrningsmodell. Sedan Knut Agathon Wallenbergs donation 1917 ligger ägarkontrollen i välgörenhetsstiftelser där den “kapitallösa” familjen Wallenberg utgör ett slags ärftlig ämbetsmannaadel.

INVESTOR INSTITUTIONALISERAR

I dagarna utsåg Investor en ny VD. Fast egentligen inte särskilt ny. Christian Cederholms CV är en rak copy-paste av nuvarande VD Johan Forssells. Snabbt in på Handelshögskolan och direkt därifrån till Investor utan erfarenhet av att först vara i hetluften på ett “riktigt företag” med kunder och produkter. Men efter 20 år på Investor är lojaliteten bevisad och man är mogen för att bli VD.

NAMN FÖDD UTBILDNING KARRIÄR INNAN INVESTOR ANSTÄLLNING INVESTOR ÅLDER VID ANSTÄLLNING VD INVESTOR
Christian Cederholm 1978 Handels 2001 23 2024-
Johan Forssell 1971 Handels 1995 24  2015-2024
Börje Ekholm 1962 KTH (Juniorkonsult McKinsey 3 år) 1992 29  2005-2015
Marcus Wallenberg 1956 Georgetown Marknadschef Stora Feldmühle, Düsseldorf 1993 37  1999-2005
Claes Dahlbäck 1947 Handels 1973 25  1978-1999
Carl de Geer 1918 Handels Direktör Enskilda Banken (23 år) 1970 52  1970-1978
Walter Wehtje 1897 i.u. VD Atlas Diesel (17 år), chef PUB etc. 1957 60  1957-1970
Rolf Calissendorff 1887 sjöofficer Direktör Enskilda Banken (27 år) 1950 63  1950-1957

Föregångarna Börje Ekholm och Claes Dahlbäck följer nästan samma mönster som ovan. Av de senaste 50 årens VD:ar är det lustigt nog bara Marcus Wallenberg som innan Investor-kneget kunde uppvisa några externa meriter att tala om.

EN JULÖNSKNING

Meningen med detta är inte att såga Investor. De har varit duktiga. Däremot kvarstår frågan. Var hittar vi nästa industrialist-stjärna i allt det gråa? Om Benjamin Syrsa har rätt i att “allt du önskar kan du få” så önskar jag fler industribyggare med sfärdrömmar. Schörling, Wallenberg, Lundberg och hela Sverige mår bra av att utmanas.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.

Här hittar du alla krönikor

Annons från Kareby Finans