”Statsministern chockerar”

Att som statsminister Stefan Löfven säga att det inte spelar någon roll om Sverige är etta, trea eller sjua i vaccinationen är smått chockerande.
”Statsministern chockerar” - stefan-lofven-900
Stefan Löfven och regeringen måste stå på tå för att mota mutationer. Foto: Anders Wiklund TT

Vi har onekligen fått en hel del dåliga nyheter på senare tid, hög smittspridning, förseningar av vaccin samt mutationer. Det finns risk för bakslag både i närtid och längre fram, men det ska ändå mycket till för att det ska påverka svensk ekonomi allvarligt.

I skrivande stund, när regeringen snarare flaggar för nya restriktioner än färre, kan det kännas magstarkt att tro på lättnader framöver. Men om vi antar att viruset även i år smittar mindre när det blir varmare väder lär restriktionerna, åtminstone tillfälligt, lätta succesivt under andra och tredje kvartalet. Vi minns alla att vi under maj och juni förra året hade betydligt större frihetsgrader och betedde oss mer normalt än under mars och april. I maj i år lär riskgrupperna och ytterligare många till vara vaccinerade samtidigt som fler har varit sjuka. Ekonomist borde det, allt annat lika, ge ett större uppstuds i år än i fjol.

Fjärde kvartalet i år och första nästa år kan bli mer utmanande om vi har muterade virus i omlopp som forskarna ännu inte hittat vaccin som biter på. Men att vi ska stänga ned världen helt, vilket vi gjorde våren 2020 ser jag mer eller mindre som osannolikt. Det priset var för högt. Däremot lär vi behöva bete oss mer försiktigt och det är möjligt att munskydd och begränsningar av sittplatser på event och liknande behövs i viss omfattning. Men att vi inte ska kunna hålla öppet mer än idag får ändå ses som osannolikt när vi trots allt då har ett visst skydd i befolkningen.

Jag antar även att såväl forskare som läkemedelsbolag gör allt som står i dess makt för att hitta de komponenter som behövs i vaccinen för att stoppa nya mutationer. Motiveringen lär vara lika stor som att ta fram de första vaccinen då det ger både vällust, goodwill och ekonomiskt gynnsamma förutsättningar. Det måste vara drömyrket just nu, att få hjälpa till att ta fram vaccin som skyddar världen från denna pandemi. Det borde heller inte vara omöjligt då vi vet att läkemedelsbolagen varje år hittar den komponent som behövs för att mota det årets influensa. Om jag förstår det rätt behöver vaccinen mot covid-19 kompletteras på liknande sätt.

I Sverige utgör de branscher som är hårt drabbade av restriktioner runt 3,5% av BNP, vilket är en mycket liten del. De lider förstås svårt och förtjänar stöd så länge restriktionerna finns, men de knäcker inte svensk ekonomi. Öppen global handel är betydligt viktigare för Sverige och för andra liknande exportländer som våra grannländer och Tyskland. Nämnda länder är dessutom våra viktigaste exportmarknader och vi gynnas av att även de står väl rustade.

Samtidigt är det, enligt majoriteten av epidemiologer, bråttom att vaccinera och smittspåra då risken för mutationer finns så länge delar av världens befolkning inte är vaccinerad. Det betyder att vi alla sitter i samma båt och är beroende av varandra, men också att vi kan och bör hjälpa varandra. I det läget borde det vara självklart att i så stor utsträckning som möjligt ta rygg på det land eller den region som lyckas bäst med vaccineringen. Det fina är ju dessutom att länder som kommit längst gynnas av att dela med sig av sina erfarenheter. Att som statsministern då säga att det inte spelar någon roll om Sverige är etta, trea eller sjua jämfört med övriga europeiska länder är smått chockerande.  Regeringen har ett ansvar inte bara mot svenska befolkningen utan också mot resten av världen att stå på tå och ligga i framkant för att mota mutationer. När det dessutom är vårt grannland Danmark, bland EU länder som har kommit längst, blir det än mer obegripligt att inte ta hjälp och lära av dem.

Annika Winsth är chefsekonom på Nordea.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Envar Holding AB
Annons från AMF