Nordea om Löfvens avgång: ”Marknaderna kommer inte reagera”

Även om Stefan Löfvens beslut att avgå kan skapa en turbulent tid inom svensk politik bedömer Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson att marknaderna inte kommer att reagera på osäkerheten.
Statsminister Stefan Löfven (S) meddelar att han avgår.
Statsminister Stefan Löfven (S) håller pressträff i Rosenbad i Stockholm. Han avgår och talmannen tar därmed vid och får sondera tänkbara regeringsalternativ. Foto: Stina Stjernkvist / TT

Under helgen kom nyheten Stefan Löfven tänker sluta som statsminister och partiordförande för socialdemokraterna i november, av personliga skäl.

Nyheten var en överraskning, skriver Nordeas chefsekonom Torbjörn Isaksson i en kommentar, och menar avgången kan göra den redan ansträngda politiska situationen mer komplicerad.

Han skriver vidare att marknaderna inte reagerade nämnvärt under regeringskrisen i juni, vilket pekar på att inte heller Löfvens avgång kommer att skapa några vågor.

”Marknaderna kommer troligtvis inte reagera denna gång heller, även om marknadens tålamod prövas varje gång det dyker upp ny politisk turbulens”, skriver han.

Enligt Isaksson är  återhämtningen av den svenska ekonomin, med fortsatt starka statsfinanser, istället av vikt för marknaderna.

Vidare menar Torbjörn Isaksson att den mest troliga efterträdaren är finansminister Magdalena Andersson. Mikael Damberg, Lena Hallengren, Anders Ygeman, Morgan Johansson och Ibrahim Baylan pekas ut som andra möjliga alternativ. Inga av dessa efterträdare kommer att leda till en stor förändring av partiets inriktning, men det är inte osannolikt att Socialdemokraterna kan ta steg till vänster, skriver Isaksson.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.