Svårt hitta P-plats i djungeln av fonder

Indexfonder är en jättebra "parkeringsplats" som ger ren börsexponering utan individuell bolagsrisk. Synd bara att det inte ens i Avanzas och Nordnets stora djungel av fonder finns mer än enstaka rena indexfonder kvar att välja bland. Istället erbjuds vi över 200 ESG-politiserade "indexfonder" som väljer aktier med fokus på annat än bara avkastning.
Svårt hitta P-plats i djungeln av fonder - Ledare_kollage_35-36
”Ibland vill man tillfälligt öka börsexponeringen i ett slags dragspel. För sådana parkeringsplatser och dragspel vill åtminstone jag ha vanliga indexfonder”, skriver Peter Benson. Foto: TT & Adobe Stock

I våras skrev jag krönikan Storebrand visar hur brända indexfonder kan vara. Där beskrevs hur Sveriges femte största fondbolag lagt om sina indexfonder till “indexnära” fonder som väljer aktier à la Greta Thunberg. Exempelvis:

  • Nej till västerländskt försvar mot rysk aggression och Irans terrorstyrkor.
  • Nej till allt som kan störa samer eller renar, även om det innebär nej till mer mineraler, fossilfri el och allt annat som behövs för grön omställning.
  • Nej till Israel på grund av Västbanken men inte nej till Kina på grund av uigurer, Tibet etc.

Som Storebrand-kund känner jag mig grundlurad. Storebrand har ju sålt in sina fonder som normala indexfonder och inte kampanjverktyg för vänsterradikal ideologi.

JAG VAR ORÄTTVIS

Under sommaren har jag blivit varse att kritiken mot Storebrand var ganska orättvis. Eller rättare sagt, Storebrand är långt ifrån ensamma om denna falska marknadsföring.

Det är slutsatsen efter att en kollega och jag har ägnat många timmar åt något vi trodde skulle vara väldigt enkelt:

Ta fram listor på rena och enkla indexfonder för Sverige, Europa eller USA som går att köpa via Avanza eller Nordnet.

Det blev inga listor. För det visar sig att riktiga indexfonder är någonting oerhört sällsynt numera. De finns knappt.

BRIST PÅ INDEXFONDER

Av de totalt 212 “indexfonderna” hos Avanza och Nordnet (många dubbletter så klart) så är det bara en handfull som har ett rent fokus på avkastning.

Mer än 90% av “indexfonderna” är alltså snarare passiva ESG-fonder där “hållbarhet” prioriteras i varierande utsträckning.

Jag har inget emot om folk vill göra ESG-investeringar. Alla får göra vad de vill med sina pengar. Problemet uppstår när sparare tror att de köper en indexfond men egentligen köper in sig i en massa subjektiva urval som ofta handlar mer om PR-värde än om spararnas avkastning.

Här rycker några kanske på axlarna och säger att det inte spelar så stor roll. Även passiva ESG-fonder erbjuder ju låga avgifter och riskspridning. Ja, visst är det bra med riskspridning.

Men den långsiktiga avkastningen lär påverkas om man systematiskt väljer bort aktier med låga värderingar och starka kassaflöden (exempelvis energibolag/gruvor) och istället ligger tungt i aktier med höga risker och upphaussad värdering (“cleantech” etc.).

UNDERBETYG ÅT NÄTMÄKLARNA

Man blir rätt besviken på både Avanza och Nordnet. (Vi på Afv har för övrigt viktiga affärsrelationer med båda företagen.)

  1. Nätmäklarna erbjuder ju inte vad jag tror att hundratusentals sparare efterfrågar: Rena och enkla indexfonder som inte godtyckligt väljer bort en massa aktier.
  2. De upplyser inte heller på ett bra sätt om att det som de själva kallar för “indexfonder” som regel inte är indexfonder utan snarare passiva ESG-fonder.

Det är beklämmande när en av nätmäklarnas företrädare tror att Affärsvärldens jakt på äkta indexfonder handlar om att Afv “vill hitta en så ohållbar fond som möjligt”. Snark. Då har man verkligen missat poängen: Vi vill hitta fonder som ger exponering mot en viss marknad utan att det görs subjektiva aktieval.

Ett aktuellt exempel på överförmynderiet är att Avanza om några veckor gör om fonden Avanza Global, med 487 000 sparare. I september byter man jämförelseindex från ett neutralt MSCI-världsindex till Morningstar® Developed Markets TME Paris Aligned Benchmark Sustainability Select Index. Orden “Paris Aligned” och “Sustainability Select” läser jag som “Greta Aligned” och “Sustainability Suspect”. Hur många av de 487 000 fondinvesterarna är OK med detta?

SKRÄDDARSYDDA FIKONLÖV

Även rena index är så klart delvis subjektiva i sin utformning. Men börsvärde är ett oändligt mycket mer objektivt kriterium än hållbarhet.

Ett vanligt fikonlöv för att kunna påstå att en ESG-fond är en indexfond är att hitta på ett “skräddarsytt index” som bygger på subjektiva kriterier istället för något enklare och mer objektivt som endast börsvärde. Här är två exempel på vad Avanza/Nordnet marknadsför som “indexfonder”.

  • Skandia Europa Exponering är en aktiefond med en bred inriktning och hållbart fokus. Fonden investerar i europeiska aktier över olika branscher, länder och valutor. Förvaltningen av fonden är indexnära och strävar efter att efterbilda avkastningen på sitt skräddarsydda jämförelseindex, vilket utesluter bolag som utvinner eller genererar kraft från fossila bränslen, producerar vapen, tobak, cannabis eller kränker internationella normer. I tillägg premieras bolag som förvaltaren bedömer vara ledande inom sina branscher på att hantera relevanta hållbarhetsrisker och möjligheter.
  • SEB Sverige Indexfond B är en indexfond som syftar till att efterlikna utvecklingen av SIX Sweden Sustainability Index Gross Index (SIXSESUSTAINGI)

ÄR TVÅ EN LISTA?

Jag gillar så klart att köpa enskilda aktier. Men utanför Norden är det ofta bäst med fonder. Och i vissa pensionslösningar måste man parkera pengarna i fonder. Och ibland vill man tillfälligt öka börsexponeringen i ett slags dragspel. För sådana parkeringsplatser och dragspel vill åtminstone jag ha indexfonder.

Så hur gick det i jakten på vanliga indexfonder som ger bred exponering mot Sverige, USA eller Europa?

ÄKTA INDEXFONDER AVANZA NORDNET
Evli Aktieindex B 0,5% 0,5%
PLUS Allabolag Sverige Index 0,2% 0,2%

Inte så bra. Här är hela listan, och dess avgiftsnivå. Vi hittade alltså två (2!) riktiga indexfonder. En från finska Evli och en från den för mig helt okända förvaltaren PLUS som ligger under det lilla svenska fondhotellet FCG Fonder.

Via Avanzas screening hittar man ytterligare två fonder, Nordea Sverige Passiv icke-utd och Avanza Zero. Men läser man på om dessa så ser man att de trots påstådd avsaknad av hållbarhetsfokus ändå tar sig friheten att göra avkall på sitt avkastningsfokus och exkludera bolag av hållbarhetsskäl.

Förutom Sverigefonderna från Evli och PLUS i “listan” ovan så finns det hos nätmäklarna några enstaka smala branschfonder och småbolagsfonder som faktiskt verkar vara renläriga indexföljare. Men smala fonder ligger alltså utanför målbilden för alla oss som vill ha bred exponering mot exempelvis Sverige/USA/Europa.

VILSE I ETF-DJUNGELN

Det verkar vara som Marie Bergman sjunger i folkrock/progg-klassikern: Ingen kommer undan politiken. Eller? Nätmäklarna själva hänvisar till sina ETF-torg om man vill ha ren index-exponering utan ESG-filter. ETF står för Exchange Traded Fund och är ett samlingsnamn som rymmer oerhört mycket.

Det är ofta väldigt svårt för vanliga sparare att orientera sig i i ETF-djungeln. Söker man på ETF:er med exponering mot “aktieindex” och “Europa” så får man 100 träffar hos Avanza och ännu fler hos Nordnet.

Produkterna har namn som iShares Edge MSCI Europe Size Factor UCITS ETF – EUR (C). Passar den för mig kanske? Att reda ut det är förmodligen ett kvalificerat halvtidsjobb.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Spotlight Stock Market