Thunholm: Musk köper ett underbart dårhus

Fredric Thunholm älskar Twitter – inte för den snabba nyhetsrapporteringen eller de spänstiga debatterna på plattformen, men för Twitters funktion som ventil och plats för tro.
Twitter är en magisk plats där inget är på riktigt. Där normalbegåvade anstränger sig till sitt absolut yttersta, för att feltolka de enklaste budskap, skriver Fredric Thunholm.
Twitter är en magisk plats där inget är på riktigt. Där normalbegåvade anstränger sig till sitt absolut yttersta, för att feltolka de enklaste budskap, skriver Fredric Thunholm. Foto: TT, AP/Manuel Balce Ceneta

Elon Musks köp av Twitter har godkänts och han skriver till annonsörerna: ”…Twitter obviously cannot become a free-for-all hellscape, where anything can be said with no consequences/…/our platform must be warm and welcoming for all…”.

Tråkiga nyheter alltså, för det där om free-for-all hellscape var nog vad många hade hoppats på. Och vad Elon själv har antytt. Blir det stel stämning nu om Musk och Kanye hamnar på sätena bredvid varandra, på den hemliga hyperloopen till Moskva? Vi får se!

Nåväl, den här texten handlar egentligen om svenska Twitter. Min primära källa för nyheter, underhållning och… eh, annat. Är du bekant med Qanon? Nej, sorry, Twitter var det ju. En person jag följer på plattformen i fråga, twittrade så här, i en tråd som handlade om forskning: ”Vilken jävla vetenskap? Den som passar min världsbild? Vilken föredrar du?” Detta som svar på min fråga: ”Men du litar inte på vetenskapen väl?” Jag svarade hen att jag kommer att citera hen i min nästa text i den här tidningen och hen svarade: ”Mycket bra. Mannen med en massa frågor och inga svar är välkommen att stötta den forskning som bekräftar hans narrativ så ägnar jag mig åt den som stärker mitt.”

DET ÄR OBEGRIPLIGT

Tycker du att det är svårt att begripa? Det beror på att det är helt obegripligt. Och det är ett av skälen till att jag älskar Twitter, trots allt. Det finns inte många platser där det helt obegripliga får ta plats. I personens biografi på Twitter beskriver hen sig bland annat som ”postmodernismens nemesis”. Något som är perfekt absurdism, eftersom citaten är mer postmodernistiska än om Jean Baudrillard hade fått ett kärleksbarn med Södertörns Högskola.

Nu, tillbaka till Qanon. Det är namnet på konspirationsteorin om att Donald Trump leder kriget mot den djupa staten, en internationell kabal av satanistiska pedofiler som styr världen. Bland dessa finns bland andra familjen Clinton, George Soros och Hollywoodkändisar som Oprah Winfrey och Tom Hanks. De utnyttjar barn sexuellt men de dödar också barn, på plågsammast tänkbara sätt, för att utvinna adrenokrom, oxiderat adrenalin, som de sedan injicerar för att hålla sig unga.

41 MILJONER AMERIKANER HÅLLER MED

Det är onekligen ganska stark tobak. Alltså borde det vara en ganska marginell företeelse? Väl? Nja, inte riktigt. Public Religion Research Institute (PRRI) frågar i en undersökning amerikaner om de håller med om att regeringen, media och finansmarknaden i USA kontrolleras av ”a group of Satan-worshipping pedophiles who run a global child sex-trafficking operation”. 16% svarar att de instämmer helt (5% av dessa) eller mestadels instämmer (11% av dem). I ett land med 258 miljoner vuxna människor så är dessa 16% drygt 41 miljoner människor.

På Twitter finns många som har en, ska vi säga, skeptisk syn på vetenskap och forskning. Ofta handlar det om klimatvetenskap, men skepsisen är inte begränsad till det. Faktum är att all forskning som motsäger den egna känslan, kan dras i tvivelsmål. Lustigt nog av samma människor som annars säger sig vara styrda av ”fakta” och inte ”känslor”. Som i mina inledande citat: Postmodernisterna som befinner sig i krig med postmodernismen. Vilka är då dessa? Är de höger eller vänster?

ÄR DET VÄNSTER ATT AVSKAFFA SKATT HELT?

Nja, det är fel fråga. Det finns inget faktiskt höger och vänster på Twitter. Orden används men betyder helt andra saker än i samhället. Det handlar mindre om fördelningspolitik och storleken på staten och mer om positionen på GAL-TAN-skalan, där GAL är grön, alternativ och libertansk, och TAN, som är traditionell, auktoritär och nationalistisk.

Detta gör att centerpartistiska ungdomspolitiker som vill avskaffa skatt helt och hållet, ändå kan vara ”vänster”, eftersom de inte vill tvinga muslimer att välja mellan att äta bacon eller lämna landet. Det senare är inte precis ”klassiskt höger” oavsett om du utgår från Burke, Smith eller Hayek.

Så vad säger jag? Vilken är min tes? Menar jag att klimatforskningsskeptiker på svenska Twitter är samma skrot och korn som Qanon-troende i USA? Ja, det menar jag. Men jag säger inte att det är dåligt.

VI ÄR INTE RATIONELLA

Vi svenskar har rykte om oss att vara rationella (något som till exempel World Values Survey befäster) men på Twitter kan vi kasta av oss det rationella oket. Även de som gör sitt bästa för att framstå som analytiska och svala, förvandlas, eller kanske förgiftas, av appen. Jag tror att detta är poängen med Twitter: Att vara en ventil. Att låta folk få kasta ur sig konspirationsteorier och forskningsförakt, mycket svag satir, löjliga memes och annat dumt. Så att det inte blir lika vanligt i den riktiga världen.

Är Musk en av pedofilerna som dyrkar Satan eller är han deras motståndare? Jag vet inte. Men jag vet att det är ganska uppfriskande att leva i en tid då den frågan antagligen snart kommer att ställas i en amerikansk opinionsundersökning.

ATT LEVA MITT UPPE I SIN TRO

Twitter är en magisk plats där inget är på riktigt. Där normalbegåvade anstränger sig till sitt absolut yttersta, för att feltolka de enklaste budskap. Om budskapen inte är i linje med de egna åsikterna.

Det kanske, slår det mig, handlar om tro. Jag tror själv på att Jesus klev ut ur graven den tredje dagen. Inte precis rationellt! Därför kan jag verkligen inte döma den som tror att Bilderberggruppen kontrollerar klimatet, eller att FN:s klimatpanel styrs av Illuminati och/eller rymdödlor. Vi är samma skrot och korn! Om något kan jag avundas dem som så avslappnat och med så stor självklarhet, går upp i och lever i sin tro, dagligen. Själv är jag bara så utlevande en timma på söndagen. Och jag tvivlar nästan jämt.

Fredric Thunholm är kommunikationsstrateg på mediebyrån Wavemaker och har bloggen ”Tänk på döden”.

Dela:

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB (”Ifrågasätt”) erbjuder Afv möjlighet för läsare att kommentera artiklar. Det är alltså Ifrågasätt som driver och ansvarar för kommentarsfunktionen. Afv granskar inte kommentarerna i förväg och kommentarerna omfattas inte av Affärsvärldens utgivaransvar. Ifrågasätts användarvillkor gäller.

Grundreglerna är:

  • Håll dig till ämnet
  • Håll en respektfull god ton

Såväl Ifrågasätt som Afv har rätt att radera kommentarer som inte uppfyller villkoren.



Här hittar du alla krönikor

Annons från Trapets